Raskaudenaikainen matala d-vitamiinitaso kaksinkertaistaa lapsen ja äidin riskin sairastua ms-tautiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Raskaudenaikainen matala d-vitamiinitaso kaksinkertaistaa lapsen ja äidin riskin sairastua ms-tautiin

Myös pusutaudiksi nimitetyn mononukleoosin sairastaminen kasvatti sekä äidin että lapsen ms-riskiä.

Raskaudenaikainen d-vitamiinivaje kaksinkertaisti suomalaisnaisten ja heidän lastensa riskin sairastua ms-tautiin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 24.2. 17:25

Raskaudenaikainen d-vitamiinivaje lisää voimakkaasti riskiä sairastua ms-tautiin.

Turun yliopistossa väittelevän Kira Åkerlundin tutkimuksessa selvisi, että raskaudenaikainen d-vitamiinivaje kaksinkertaisti suomalaisnaisten ja heidän lastensa riskin sairastua ms-tautiin.

Kyseessä on aineistoltaan suurin koskaan tehty raskaudenaikaisen d-vitamiinitason vaikutusta ms-tautiriskiin selvittänyt tieteellinen tutkimus.

”Väitöskirjatutkimukseni keskeisenä tavoitteena oli tutkia, onko suomalaisten äitien raskaudenaikaisella tupakoinnilla ja matalalla veren d-vitamiinipitoisuudella yhteyttä äidin ja lapsen myöhempään riskiin sairastua ms-tautiin”, kertoo Åkerlund Turun yliopiston tiedotteessa.

D-vitamiinin puutoksen, tupakoinnin ja EBV-infektion (Epstein–Barrin virus) tiedetään olevan merkittävimpiä ms-taudille altistavia ympäristöriskitekijöitä. Sitä, kuinka varhain ne vaikuttavat riskiin sairastua ei tunneta.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, onko äidin EBV-vasta-aineilla vaikutusta äidin ja lapsen myöhempään sairastumiseen ms-tautiin. EBV-vasta-aineet ovat merkki sairastetusta EBV-infektiosta.

Syljen välityksellä ihmisestä toiseen siirtyvä Epstein–Barrin virus aiheuttaa pusutaudiksi nimitettyä mononukleoosia. Kyseessä on viruksen aiheuttama kuumetauti, johon aikuisilla liittyy useimmiten nielurisatulehdus ja yleinen imusolmukkeiden suureneminen sekä oireeton maksatulehdus.

Tulos oli selkeä: EBV-viruksen vasta-aineet lisäsivät ms-taudin riskiä kolminkertaiseksi naisilla ja 2,5-kertaiseksi heidän jälkeläisillään tupakoinnista ja d-vitamiinitasoista riippumatta.

Lapsen ms-tautiriskin yhteyttä äidin raskaudenaikaiseen EBV-immuniteettiin ei ole aiemmin havaittu.

Åkerlundin mukaan EBV-infektion ennaltaehkäisy rokotteella saattaisi suojata ms-taudilta.

”Myös raskaudenaikaisen d-vitamiinipuutoksen korjaamisesta saattaa olla hyötyä ms-taudin ehkäisemisessä niin äideillä itsellään kuin heidän syntyvillä lapsillaan”, Åkerlund jatkaa.

Aineistona käytettiin suomalaisen äitiysneuvola-aineiston verinäytteitä, joita on kerätty Suomessa vuodesta 1983 kaikilta raskaana olevilta naisilta ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Tupakoivien naisten sairastumisriski oli tutkimuksessa 45 prosenttia suurempi kuin tupakoimattomien naisten. Tupakoinnin vaikutusta ms-taudin riskiin ei ole selvitetty aiemmin suomalaisessa väestössä.

Väitös tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 28. helmikuuta.