Enää yksi yhtiö lentää Helsinki-Vantaalta Manner-Kiinaan – Aasian-lennoilla jaetaan ohjeita korona­viruksesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Enää yksi yhtiö lentää Helsinki-Vantaalta Manner-Kiinaan – Aasian-lennoilla jaetaan ohjeita korona­viruksesta

Finavian ja Airpron mukaan lentoaseman työntekijöiden parissa ei ole ilmennyt suuria tartuntapelkoja. ”Jos työntekijä kokee, että haluaa käyttää hengityssuojainta, se on toki mahdollista.”

Helsinki-Vantaalta Manner-Kiinaan lähtee enää yksi lento viikossa. Esimerkiksi Finnair on keskeyttänyt kaikki paitsi Hongkongin-lennot maaliskuun lopulle asti. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 24.2. 18:28

Koronavirus on hiljentänyt lentoliikenteen Manner-Kiinaan myös Suomessa. Enää yksi yhtiö, kiinalainen Juneyao Airlines, lentää suoraan Helsinki-Vantaalta Shanghaihin.

Viikonloppuna sekin harvensi reittiliikennettään: maaliskuun loppuun asti lentoja on enää kerran viikossa lauantaisin. Muut maahan liikennöivät yhtiöt – Finnair, Sichuan Airlines ja Tibet Airlines – eivät tällä hetkellä lennä Manner-Kiinaan lainkaan. Finnair vähentää maaliskuussa myös Hongkongin lentojaan.

Myös muihin Aasian maihin matkustaville on runsaan viikon ajan jaettu ohjeistusta virukselta suojautumiseen.

”Ohje on tullut [liikenne- ja viestintävirasto] Traficomin kautta. Se on ollut jaossa kaikilla Aasian-lennoilla”, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola.

Aasian ulkopuolella koronatartuntoja on ollut eniten Italiassa, etenkin Lombardian maakunnassa. Italiassa tautiin on kuollut ainakin kuusi ihmistä.

Suomesta Lombardiaan lentävistä yhtiöistä ainakin Finnair jatkaa Ylen mukaan Milanon-lentojaan. Lappeenrannasta Bergamoon liikennöivä Ryanair kertoo niin ikään verkkosivuillaan lentävänsä normaalisti. Myöskään Helsinki-Vantaan lentoasemalla Italian tilanne ei ole aiheuttanut lisätoimia.

EU:n tartuntatauti­asiantuntijat arvioivat Euroopan koronatilannetta maanantain aikana.

Helsinki-Vantaalla asiakkaita palvelevien työntekijöiden kanssa koronaviruksesta on keskusteltu runsaasti, mutta tunnelma on ollut varsin rauhallinen, sanovat Noronen-Juhola ja Airpro oy:n operatiivinen johtaja Joona Hurmerinta. Airprossa työskentelee muun muassa turvatarkastajia.

”Enemmän keskustelua oli silloin, kun tämä alkoi tulla isommin esille mediassa. Nyt on ollut rauhallisempaa”, Hurmerinta sanoo.

Hänen ja Noronen-Juholan tietojen mukaan kukaan ei ole halunnut esimerkiksi vaihtaa työtehtäviä tai -aikoja tartunnan pelossa.

Virusta vastaan on suojauduttu etenkin muistuttamalla käsien pesusta ja lisäämällä desinfiointi­mahdollisuuksia. Myös siivousta on tehostettu.

”Ja jos työntekijä kokee, että haluaa käyttää hengityssuojainta, se on toki mahdollista”, Noronen-Juhola lisää.

Hän ei osaa sanoa, kuinka moni suojaimia on mahdollisesti pyytänyt. Isosta joukosta ei ole kyse.

”Ei niitä paljon tuolla näy.”

Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

Finnair aloittaa kauko­lentojen lentäjien kanssa yt-neuvottelut, taustalla korona­viruksen aiheuttama epävarmuus