Viranomainen varoittaa: Lappiin luvassa poikkeuksellisen paha tulvakevät - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Viranomainen varoittaa: Lappiin luvassa poikkeuksellisen paha tulvakevät

Lapissa on monin paikoin poikkeuksellisen paljon lunta. Nyt Lapin ely-keskus varoittaa, että suuri lumimäärä saattaa aiheuttaa suurtulvia.

Ely-keskus varoittaa Lapin mahdollisista suurtulvista. Kittilän Pokassa hangen syvyys oli helmikuun alussa 120 senttimetriä.

Ely-keskus varoittaa Lapin mahdollisista suurtulvista. Kittilän Pokassa hangen syvyys oli helmikuun alussa 120 senttimetriä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 25.2. 10:05

Lapissa pelätään poikkeuksellisen ankaraa tulvakevättä. Lapissa on ajankohtaan nähden erittäin paljon lunta Ivalon, Kittilän, Sodankylän, Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken alueilla.

Kyseisillä alueilla lumikuorma ylittää Lapin ely-keskuksen mukaan paikoin 300 kilogrammaa neliömetrillä. Tähän aikaan vuodesta lumella ei ole koskaan havaittu näin suuria vesiarvolukemia. Mittaushistoria ylettyy vuoteen 1962.

Ely-keskuksen mukaan suuret lumimäärät voivat aiheuttaa poikkeuksellisen suuria tulvia.

”Erilaiset sääskenaariot huomioon ottaen Kittilässä on tämän hetken ennusteiden mukaan jopa 50 prosentin mahdollisuus vahinkorajan ylittävään tulvaan”, kirjoitetaan ely-keskuksen tiedotteessa.

Ely-keskus huomauttaa kuitenkin, että vielä tässä vaiheessa vuotta tulvien suuruutta ei pystytä arvioimaan luotettavasti. Tulvien suuruuteen vaikuttavat merkittävästi lumen sulamisen ajankohdan lämpötila ja sateet.

”Jos lumen sulaminen tapahtuu vähitellen, voi suurista lumimääristä huolimatta tulla tavanomaisen suuruinen tulva”, tiedotteessa sanotaan.

HS julkaisi Lapin poikkeuksellisesta lumitilanteesta laajan reportaasin helmikuun puolivälin tienoilla. Myös jutussa haastatellut ihmiset pelkäsivät runsaan lumimäärän tuomaa tulvariskiä.

”Jos tällainen lumimäärä sulaa yhtäkkiä keväällä, tulvanarat paikat ovat vaarassa. Tulvariski kasvaa koko ajan”, sanoi jutussa haastateltu Helena Lehtinen.

Lue reportaasi täältä: Lappi hukkuu lumeen

Viimeisin suurtulvavuosi Lapissa oli vuonna 2005 Kittilässä ja Ivalossa. Kuluneena talvena molemmilla vesistöalueilla lumitilanne on jo nyt jopa suurempi kuin huhtikuussa 2005. Kevään 2005 tulvavahinkoja pahensivat sulamisen kanssa samaan aikaan osuneet poikkeuksellisen suuret vesisateet.

Seuraa uutisia tästä aiheesta