Koronavirus levisi suomalaisten suosimiin loma­kohteisiin – HS kysyi, milloin vakuutus korvaa perutun matkan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Koronavirus levisi suomalaisten suosimiin loma­kohteisiin – HS kysyi, milloin vakuutus korvaa perutun matkan

Matkavakuutuksen kriisiturvasta voi saada korvausta esimerkiksi matkan peruuntumisen vuoksi.

Matkavakuutusten kriisiturvissa on eroja eri yhtiöiden välillä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Julkaistu: 25.2. 16:44

Ulkomaille matkustavan on syytä tarkistaa matkavakuutuksensa niin sanotun kriisiturvan ehdot siltä varalta, että pelkää matkan peruuntumista koronaviruksen aiheuttaman epidemian takia.

Kriisiturva korvaa matkan peruuntumisen tai sen keskeytymisen esimerkiksi luonnonkatastrofin tai sairausepidemian vuoksi.

Matkavakuutuksia on monenlaisia ja niitä voi hankkia useita erilaisia reittejä, joten mitään yleistä sääntöä matkan peruuntumisen tai keskeytymisen korvaamisesta ei ole.

Esimerkiksi vakuutusyhtiö If kertoo internetsivuillaan, että jos vakuutettu on matkustamassa Kiinaan tai Hongkongiin ennen huhtikuun alkua, yhtiö korvaa kriisiturvasta matkan peruuntumisen. Matka pitää perua viimeistään 25. helmikuuta.

Lähi-Tapiola tiedotti tiistaina, että se korvaa vakuutusehdoista poiketen Kiinan Hubein maakuntaan suuntautuvan matkan peruuntumisen kulut sekä ”kohtuulliset kulut” matkan keskeyttämisestä.

Ennen korvauksen hakemista matka tulee perua matkanjärjestäjälle tai palveluntarjoajalle ja hakea heidän maksamat palautukset.

”Henkilömatkavakuutus ei korvaa matkan peruuttamisen tai keskeyttämisen kuluja matkakohteen olosuhteiden vuoksi. Esimerkiksi jos matkakohteesi on Italia ja et haluaisi koronaviruksen pelon vuoksi matkustaa kohteeseen, voit kysyä matkakohteen siirtämisen tai sen peruuttamisen mahdollisuutta matkanjärjestäjältä tai palveluntarjoajalta”, Lähi-Tapiola kirjoitti tiedotteessaan tiistaina.

”Jos ulkoministeriö ei suosita matkustamista matkakohteeseen, niin voimme korvata matkan peruuntumisen kuluja. Korvaamme myös kohtuulliset matkan keskeytymisen kulut, jos viranomainen kehottaa poistumaan kohteesta.”

Pohjola-vakuutuksen korvauspalveluiden johtaja Hanna Hartikainen muistuttaa, että matkavakuutus korvaa aina yllättävän ja äkillisen tapahtuma, eli esimerkiksi matkalla sairastumisen, tapaturman tai jotain muuta sellaista.

Hartikainen sanoo, että Pohjola-vakuutuksen kriisiturvasta korvataan matkan peruuntuminen, jos Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista kriisikohteeseen.

Tällainen kohde on Kiinan Wuhanin kaupunki ja Hubein maakunta, jonne matkustamista ulkoministeriön mukaan tulee välttää. Syynä on koronaviruksen aiheuttama epidemia.

Koronavirustapauksia on havaittu juuri myös suomalaisten suosimassa matkailumaassa Italiassa.

”Italiaa ei ole tällaiseksi kohteeksi luokiteltu. Tässä on koko ajan kyse siitä, mitä ulkoministeriö suosittaa”, Hartikainen sanoo.

Tiistaiaamuna HS kertoi, että myös teneriffalainen hotelli asetettiin karanteeniin sen jälkeen, kun Teneriffalla olevalla italialaisella turistilla oli havaittu koronavirustartunta. H10 Costa Adeje Palace -hotellissa on ainakin neljä suomalaista.

Lue lisää: Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Hartikainen muistuttaa, ettei ole olemassa yhtä perusmatkavakuutusta, vaan vakuutusten erot voivat olla suuret.

Esimerkiksi eritasoisiin Visa-kortteihin liittyvän matkavakuutusten ehdot vaihtelevat, jolloin yhdenlaisella kortilla voi saada korvausta Italiaan suuntautuvan matkan peruuntumisesta mutta toisenlaisella kortilla ei.

Matkavakuutusten kriisiturvaan liittyy myös mahdollisen evakuoinnin aiheuttamien kulujen korvaaminen kriisialueelta.

”Siinäkin on varmasti vakuutusyhtiöillä erilaisia käytäntöjä”, Hartikainen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Pohjola-vakuutuksen kriisiturvasta on mahdollista saada korvausta, kun poistuu äkillisen yleisvaarallisen epidemian keskeltä, mutta se edellyttää, että viranomainen kehottaa poistumaan paikalta.

”Viranomaisen antamaa poistumiskehotusta esimerkiksi Hubein maakunnasta ei ole toistaiseksi annettu. Tämä on monitahoinen asia”, Hartikainen sanoo.

Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

Seuraa uutisia tästä aiheesta