Kysely: Viidennes suomalaisista on lykännyt lasten hankintaa huonon rahatilanteen takia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Kysely: Viidennes suomalaisista on lykännyt lasten hankintaa huonon rahatilanteen takia

Alle 35-vuotiailla miehillä toiseksi tavallisin lykkäämisperuste oli puolison puute, naisilla taas huoli työurasta. Moni mainitsi myös opiskelun.

Huoli omasta taloudesta voi vaikuttaa myös syntyvyyslukuihin. STTK:n kyselyssä moni etenkin opiskelijoista ja muista pienituloisista kertoi lykänneensä perheen perustamista taloudellisista syistä. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Julkaistu: 25.2. 16:48

Viidennes suomalaisista ja lähes joka kolmas alle 35-vuotias kertoo, että heikko taloudellinen tilanne on vaikuttanut heidän päätökseensä lykätä lasten saamista. Näin kertoo ammattijärjestö STTK:n teettämä kysely.

Yli 50-vuotiaista vastaajista 66 prosenttia kertoi, ettei ole koskaan lykännyt lasten hankintaa. Alle 35-vuotiaista näin ilmoitti vain 35 prosenttia.

Kyselyn toteutti Aula Research oy, ja siihen vastasi runsaat 3 000 ihmistä viime vuoden joulukuussa. Otos edustaa 18–70-vuotiaita suomalaisia.

Yleisimpiä syitä lasten saamisen lykkäämiseen olivat kaikissa ikäryhmissä heikko taloudellinen tilanne (20 prosenttia vastaajista) ja puolison puuttuminen (19 prosenttia).

Rahatilanne huoletti etenkin alle 35-vuotiaita (30 prosenttia), ja heillä yleisimpien perusteluiden joukkoon nousi myös opiskelu (23 prosenttia). Taloudelliseen tilanteeseen vetosivat ylipäätään useimmin opiskelijat ja ne, joiden tulot ovat keskimääräistä pienemmät.

Puolison puuttuminen taas korostui etenkin 36–50-vuotiailla vastaajilla (25 prosenttia).

Alle 35-vuotiailla myös epävarma työsuhde (21 prosenttia naisista ja 17 prosenttia miehistä) oli vaikuttanut monen päätökseen. Naisista huomattava osa (24 prosenttia) mainitsi huolen siitä, kuinka lapsi vaikuttaisi työuraan; vanhemmissa ikäryhmissä tämä perustelu ei ollut yleinen.

Muita usein valittuja syitä olivat muun muassa epävarmuus omasta onnistumisesta vanhempana ja se, että puoliso ei halunnut vielä lapsia. Molemmat mainitsi 11 prosenttia kaikista vastaajista.

Vastaajilla oli mahdollisuus valita useita eri vaihtoehtoja. Tulokset eivät siis kerro siitä, ovatko mainitut asiat olleet pääsiallisia tai ainoita syitä lastenhankinnan lykkäämiseen.

Suomessa syntyvien lasten määrä on laskenut viime vuosina huomattavasti. Aivan viime kuukausina lasku on kuitenkin loppunut.

Lue lisää: Vauvojen määrän jyrkkä pudotus kääntyi nousuun

STTK toivoo syntyvyyden tueksi poliittisia päätöksiä muun muassa työelämän tasa-arvon, verotuksen oikeudenmukaisuuden ja asuntopolitiikan kehittämiseksi.

”Teemme virheen, jos emme ota vakavasti esimerkiksi nuorten miesten syrjäytymistä koulutuksesta ja työstä”, puheenjohtaja Antti Palola sanoo tiedotteessa.

Väestöliiton aiemmissa perhebarometrikyselyissä lapsettomuuden keskeisiksi syiksi on kerrottu muun muassa kumppanin puute ja halu tehdä muita kiinnostavia asioita. Niissä mukana oli myös sellaisia vastaajia, jotka eivät halua lapsia lainkaan.

STTK:n kyselyssä niillä, jotka eivät halua lapsia, tavallisimmat syyt liittyvät henkilökohtaisiin tuntemuksiin ja toiveisiin.

Syntyvyydestä vihdoin hyviä uutisia: Vauvojen määrän jyrkkä pudotus kääntyi nousuun, ja professorin mukaan ”nokka on nyt veden yläpuolella”

Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

”Syntyvyyden eteen ei tehdä mitään”, sanoo asiantuntija – Mikä pysäyttäisi Suomen vauvakadon?

Vuoden jutut: Tuhannet kertoivat HS:lle, miksi he ovat lapsettomia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

Seuraa uutisia tästä aiheesta