Janne Tranbergin puolustus kiisti huumekaupan johtamisen: ”Tranberg on elellyt suhteellisen vaatimattomasti ajellen polkupyörällä ja skootterilla” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Janne Tranbergin puolustus kiisti huumekaupan johtamisen: ”Tranberg on elellyt suhteellisen vaatimattomasti ajellen polkupyörällä ja skootterilla”

Syyttäjien mukaan Tranberg ja Niko Ranta-aho johtivat liigaa, joka järjesti Suomeen satojen kilojen huume- ja dopinglähetyksiä.

Entinen Cannonball-jengiläinen Janne Tranberg kiistää syytteet huumeoikeudenkäynnissä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 6:48, Päivitetty 26.2. 10:24

Entisen Cannonball-jengiläisen Janne ”Nacci” Tranbergin puolustus kiisti keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa, että Tranberg olisi toiminut suuren huume- ja dopingliigan toisena johtajana.

Puolustus kertoi oikeudessa, että Tranberg pakoili epäiltyjen rikosten aikana hänelle määrättyä vankeusrangaistusta ja arvonlisäveropetoksia koskevaa oikeudenkäyntiä.

”Tänä aikana Tranberg on elellyt suhteellisen vaatimattomasti ajellen polkupyörällä ja skootterilla”, hänen asianajajansa Jaakko Tuutti sanoi oikeudessa.

Tranbergin puolustus piti oikeussalissa asiaesittelyn eli kertoi näkemyksensä häneen kohdistuvista syytteistä. Jo aiemmin Tranberg on kiistänyt kaikki syytteet.

Puolustuksen mukaan Tranberg ei rahoittanut elämäänsä pakomatkan aikana huumerahoilla. Tranberg sai nettona 100 000–200 000 euroa itsestään kertovan kirjan ja vaatteiden myynnistä.

”Raha oli peräisin muusta kuin huumekaupasta”, Tuutti sanoi.

Tranberg järjesti itselleen eri tavoin käteistä, koska hän varautui pikaisiin muutoksiin välttääkseen kiinni jäämisen. Siksi hän ei voinut nostaa rahaa normaalisti pankkitileiltään.

Puolustuksen mukaan Tranberg julkaisi elämästään aktiivisesti päivityksiä sosiaalisessa mediassa, koska hän halusi siten markkinoida itsestään kertovaa kirjaa. Hän oli huomannut, että jo julkaistu kirja kiinnostaa ihmisiä ja hän voisi kirjoittaa toisenkin kirjan.

Tranbergin epäillään pyörittäneen pakomatkansa aikana huumeiden nettikauppaa.

Asianajaja Tuutti huomautti, ettei Tranbergilta ole takavarikoitu sellaista tietokonetta, jolla tätä toimintaa olisi harjoitettu. Lisäksi huumeiden myynti jatkui myös joissakin paikoissa Tranbergin kiinnioton jälkeen.

Puolustuksen mukaan Tranbergille muodostui tietyissä piireissä ”ihmeellinen erikoismiehen status”. Sen vuoksi Tranbergiä pyydettiin mukaan rikolliseen toimintaan, mutta hän arveli niitä pakomatkansa aikana poliisin juoniksi eikä osallistunut niihin.

Tranberg ei vastannut aikanaan kuulusteluissa poliisin kysymyksiin. Asianajaja Tuutin mukaan Tranberg oli valmistautunut kuulusteluissa tuomaan syyttömyytensä esiin, mutta poliisi ei päässyt kysymyksissä niin pitkälle.

Kuulustelu kesti vain 36 minuuttia.

”Keskimääräinen kuulustelu tavallisesta rattijuopumuksestakin kestää enemmän kuin Tranbergilla”, Tuutti sanoi.

Syyttäjien mukaan Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho johtivat huume- ja dopingliigaa. Heille vaaditaan oikeudessa lain sallimia enimmäisrangaistuksia eli 13 vuoden vankeustuomioita.

Syytettyjen asiaesittelyt alkoivat jo edellisenä istuntopäivänä maanantaina. Tuolloin Niko Ranta-ahon puolustus kiisti asiaesittelyssä, että hän olisi toiminut mittavan huume- ja dopingliigan johtajana.

Lue lisää: Puolustuksen mukaan Niko Ranta-ahon taloudellinen asema on ollut niin hyvä, ettei hänellä ole ollut syytä osallistua huumerikoksiin.

Fitnessmalli Sofia Belórfin puolustus kiisti maanantaina omassa puheenvuorossaan, että Belórf olisi tiennyt hänen avopuolisonsa Niko Ranta-ahon epäillyistä huume- ja dopingrikoksista.

Syyttäjät pitivät oman asiaesittelynsä huume- ja dopingvyyhdistä 14. helmikuuta. Siinä he kertoivat oman näkemyksensä siitä, miten liiga toimitti Suomeen valtavat määrät huumeita ja dopingaineita.

Lue lisää: Näin toimi Niko Ranta-ahon ja Janne ”Nacci” Tranbergin jättimäinen huumeliiga syyttäjien mukaan – liigan ydinrinki piti yhteyttä ”agenttipuhelimilla”.

Syyttäjien mukaan pääepäillyt masinoivat satojen kilojen huume- ja dopinglähetykset Espanjasta Suomeen muun muassa kukkarekoissa. Huumelähetyksiä saapui Vantaalle, mutta huume- ja dopingaineita myytiin Helsingissä, Tampereella, Riihimäellä ja Järvenpäässä.

Syyttäjien mukaan moottoripyöräjengi Cannonballin johtajistoon aiemmin kuulunut Janne Tranberg johti Helsingin haaraa ja yrittäjä Niko Ranta-aho taas Tampereen haaraa.

Puolustus: Niko Ranta-ahon taloudellinen asema on ollut niin hyvä, ettei hänellä ole ollut syytä osallistua huumerikoksiin

Näin toimi Niko Ranta-ahon ja Janne ”Nacci” Tranbergin jättimäinen huumeliiga syyttäjien mukaan – liigan ydinrinki piti yhteyttä ”agenttipuhelimilla”

Pantattuja Ferrareita ja isän varoilla elettyä luksus­elämää – poliisi­tutkinta paljasti fitness­malli Sofia Belórfin ja liikemies Niko Ranta-ahon some­loiston kääntöpuolen

Esitutkintamateriaali: Tällainen oli huumeliigan pomoksi syytetyn Janne ”Nacci” Tranbergin elämä – ”Huumepoliisi pyörtyisi jos tietäisi”

Seuraa uutisia tästä aiheesta