Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennus­hankkeesta on valitettu hallinto-oikeuteen – ”Se kaatuu hallinto-oikeudessa varmasti”, sanoi tutkija HS:lle - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennus­hankkeesta on valitettu hallinto-oikeuteen – ”Se kaatuu hallinto-oikeudessa varmasti”, sanoi tutkija HS:lle

Mänttä-Vilppulan kaupunki ja italialais-brittiläiset rahoittajayrittäjät aikovat rakentaa vanhan Serlachiuksen lentokentän ympäristöön 250 miljoonan euron ilmailualan puiston, joka koostuu vapaasti käytössä olevasta lentokentästä, loma-asunnoista, yrityspuistosta ja kylpylähotellista.

Havainnekuva Mänttä-Vilppulaan suunnitellusta Lakeside Airpark Finlandista. Kuva: Lakeside Airpark Finland

Julkaistu: 26.2. 9:53, Päivitetty 26.2. 10:26

Mänttä-Vilppulan runsaasti keskustelua herättäneestä 250 miljoonan euron rakennushankkeesta on valitettu hallinto-oikeuteen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Mänttä-Vilppulan kaupunki ja italialais-brittiläiset rahoittajayrittäjät aikovat rakentaa vanhan Serlachiuksen lentokentän ympäristöön 250 miljoonan euron ilmailualan puiston, joka koostuu vapaasti käytössä olevasta lentokentästä, loma-asunnoista, yrityspuistosta ja kylpylähotellista.

Kunta on samalla sitoutunut tallettamaan sulkutilille 10 miljoonaa euroa mahdollista sopimussakkoa varten.

Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuusto päätti Lakeside Airpark Finland Oy -nimellä kulkevasta hankkeesta 27. tammikuuta. Valitus koskee HS:n hankkiman valituksen mukaan nimenomaan sulkutiliä koskevaa päätöstä.

”Mielestäni päätös on lainvastainen. Escrow-sulkutili 10 000 000 euroa on ristiriidassa kuntalain 129 pykälän ensimmäisen momentin kanssa”, valituksessa kirjoitetaan.

Valittajan mukaan tämä aiheuttaa pienelle kaupungille suuren taloudellisen riskin.

”Lainanantaja, johon viitataan, olisi suunnitelmien mukaan tulossa jostakin luxemburgilaisesta rahastosta, jonka taustoja ja olemassaoloa ei ole mitenkään varmistettu. Mitään vastavakuuksia tälle Escrow-talletukselle ei ole. On selkeä riski, että tuo vakuustilin summa 10 miljoonaa voidaan menettää jonkun muun lainan vakuutena jollekin ulkomaalaiselle rahalaitokselle”, kirjoittaa valittaja.

Valittaja on Mänttä-Vilppulassa asuva yrittäjä. Hän vaatii kaupunginvaltuuston päätöksen perumista.

HS:n tietojen mukaan hankkeesta on tulossa myös ainakin toinen valitus.

Kuntaoikeuden tutkijatohtori Matti Muukkonen piti HS:n perjantaisessa haastattelussa varmana, että Mänttä-Vilppulan nykysuunnitelmat kaatuvat hallinto-oikeudessa, jos joku valittaa päätöksistä.

”Näin sopimukset ja päätöksen. Se kaatuu hallinto-oikeudessa varmasti, jos joku valittaa, sillä kokonaisuudesta puuttuu valtiontukiarviointi”, Muukkonen tulkitsee. Hän on tutustunut sopimuksiin ja Mänttä-Vilppulan kaupungin päätöksiin.

Lue lisää: Asiantuntijat näkevät Mänttä-Vilppulan kohutussa jättisopimuksessa isoja epävarmuuksia – ”Noin merkittävän riskin ottaminen ei ole kunnalle mahdollista”

Hankkeen taustalla vaikuttaa italialainen liikemies Francesco Osanna, 41. Hän on sopinut Mänttä-Vilppulan kanssa 100 miljoonan euron rahoituksen järjestä­misestä kaupungin kaupitte­lemalle hankkeelle.

HS esitteli Osannaa ja hanketta tarkemmin perjantaina julkaistuissa jutuissa.

Lue ne täältä: Italialainen liikemies lupasi sata miljoonaa euroa Mänttä-Vilppulan kohuttuun rakennushankkeeseen – HS kysyi Francesco Osannalta, mistä rahat tulevat

Italialais-brittiläiset liikemiehet lupaavat sata miljoonaa Mänttä-Vilppulan rakennus­hankkeeseen – kuntalaiset kantavat kohuhankkeesta 10 miljoonan riskin

Asiantuntijat näkevät Mänttä-Vilppulan kohutussa jättisopimuksessa isoja epävarmuuksia – ”Noin merkittävän riskin ottaminen ei ole kunnalle mahdollista”

Italialainen liikemies lupasi sata miljoonaa euroa Mänttä-Vilppulan kohuttuun rakennus­hankkeeseen – HS kysyi Francesco Osannalta, mistä rahat tulevat

Seuraa uutisia tästä aiheesta