Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

Keski-Suomen keskussairaalan potilaalla ei ole koronavirustartuntaa. Kahta koronavirusepäilyä selvitetään Iisalmessa ja Etelä-Savossa.

VR:n lähijunassa tiistaina matkustanut henkilö ilmoitti epäilevänsä koronavirustartuntaa. Tartuntaa ei ole vahvistettu. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 10:42, Päivitetty 26.2. 19:46

Keski-Suomen keskussairaalan potilaalla ei ole koronavirustartuntaa, tiedottaa Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Aiemmin keskiviikkona kerrottiin, että Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä on tutkittavana yksi ihminen mahdollisen koronavirustartunnan vuoksi. Potilaan laboratoriotulokset valmistuivat keskiviikkona ja niiden mukaan hänellä ei ole tartuntaa.

Jyväskylän koronavirusepäily sai alkunsa tiistaina, kun VR:n junissa matkustanut henkilö epäili saaneensa koronavirustartunnan.

Matkustaja ilmoitti asiasta itse VR:lle, ja junayhtiö teki siivouksen junassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yleisradio. Yle kertoi, että koronavirusta epäillyt matkustaja kulki Helsinki-Vantaan lentoasemalta P-lähijunalla Tikkurilaan tiistai-iltana. Sieltä hän matkusti junalla Jyväskylään, jossa hän ilmoitti oireistaan.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri vahvisti STT:lle, että kyseessä on sama ihminen, joka matkusti tiistaina junalla Jyväskylään. Keskussairaalan vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva kommentoi Keskisuomalaiselle, että hoitoon hakeutunut ihminen on oleskellut tartunta-alueilla mutta ei Aasiassa.

Jyväskylän lisäksi Pohjois-Savossa Iisalmessa on tullut ilmi koronavirusepäily, kertoo Iisalmen Sanomat. Ylä-Savon soten infektiolääkärin ja tartuntatautivastaavan Victoriia Kudrinan mukaan koronavirusta epäillään viikko sitten Italiasta saapuneella ihmisellä.

Lehden mukaan tartunnasta ei ole toistaiseksi varmuutta, sillä tuloksen valmistuminen kestää muutaman päivän.

Iisalmelainen nainen on tällä hetkellä kotonaan karanteenissa, lehti kertoo. Nainen matkusti Suomeen Venetsiasta Milanon kautta.

Kudrinan mukaan koronavirusnäyte otettiin viimeisimmän, keskiviikkona terveydenhuollolle annetun ohjeistuksen mukaan.

Myös Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä selvitetään mahdollista koronavirustartuntaa. Yhdeltä henkilöltä on otettu näytteet, ja laboratoriotulokset valmistuvat torstaina.

”Meillä ei ole vielä tietoa siitä, mihin aikaan [tulos valmistuu], mutta huomenna kello 12 tiedotamme asiasta joka tapauksessa tarkemmin”, sanoi terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä Essotesta STT:lle keskiviikkona.

Etelä-Savon tapauksesta kertoi aiemmin Yle.

Lue lisää: Onko koronavirus lähestymässä käännekohtaansa? Suomalaisprofessori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa tutkittiin maanantaihin mennessä noin 30 näytteenottokriteerit täyttävät potilaan näytteet koronaviruksen varalta, THL kertoo nettisivuillaan. Tähän mennessä tapauksia on varmistunut yksi Lapin sairaanhoitopiiristä.

THL:n verkkosivut eivät toimineet tiistain tai keskiviikon aikana kunnolla, mutta mobiililaitteella sivut ovat latautuneet.

Helsingin pörssi toipui aamupäivän notkahduksesta

Suomalaisurheilijat lähtevät Teneriffalle koronaviruksesta huolimatta, Dick Poundin mukaan olympialaiset voidaan perua, jos virusta ei saada hallintaan

Milanon yliopistot sulkivat ovensa korona­viruksen takia, ja nyt suomalaiset vaihto-opiskelijat viettävät ”yllättävää lomaa”

Seuraa uutisia tästä aiheesta