Nastarenkaat rouhivat ilmaan hiukkasia, ja ilmanlaatu on paikoin jopa erittäin huono eri puolilla Suomea - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Nastarenkaat rouhivat ilmaan hiukkasia, ja ilmanlaatu on paikoin jopa erittäin huono eri puolilla Suomea

Esimerkiksi Mikkelissä mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkoaamuna hetkellisesti erittäin korkeita hiukkaspitoisuuksia.

Julkaistu: 26.2. 10:44, Päivitetty 26.2. 11:25

Ilmanlaatu on heikentynyt erittäin huonolle tai huonolle tasolle esimerkiksi Porissa, Mikkelissä ja Vantaalla tiistain ja keskiviikon aikana.

Esimerkiksi Mikkelin Porrassalmenkadulla mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkoaamuna hetkellisesti erittäin korkeita hiukkaspitoisuuksia, 401 mikrogrammaa hiukkasia kuutiometrissä.

Valtioneuvoston asetuksessa hengitettävien hiukkasten vuorokauden keskiarvon pitäisi olla korkeintaan 50 mikrogrammaa hiukkasia kuutiometrissä. Tämän arvon ylityksiä sallitaan yhden vuoden aikana 35.

Myös Porissa Paanakedonkadulla mitattiin korkeita hiukkaspitoisuuksia tiistaina, tiedottaa Porin kaupunki. Vuorokauden keskiarvoksi mitattiin 146 mikrogrammaa hiukkasia kuutiometrissä, ja hetkittäin ilmanlaatu oli erittäin huono. Porin kaupunki arvelee, että tilanne jatkuu samanlaisena lähipäivien ajan.

Porissa sallittu lukuarvo ylittyi toista kertaa tänä vuonna. Viime vuonna lukuarvo ylittyi yhteensä kuusi kertaa.

Niinikään Lahden kaupunki tiedotti keskiviikkona, että katupöly heikentää tällä viikolla kaupungin ilmanlaatua. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ylittävät siellä ajoittain ohjearvon, ja myös typpidioksidipitoisuudet voivat olla normaalia korkeampia.

Myös pääkaupunkiseudulla ilmanlaatu on heikentynyt viime päivinä hetkittäin huonoksi tai erittäin huonoksi. Esimerkiksi Vantaan Kehä III:n mittauspisteellä hiukkaspitoisuudet nousivat korkeiksi, ja tiistaina mittauspisteen vuorokauden keskiarvon mukaan ilmanlaatu oli erittäin huono.

HSY seuraa säännöllisesti pääkaupunkiseudun ilmanlaatua useilla mittausasemilla, joista neljä vaihtaa paikkaa vuosittain. Viime vuonna huonoin ilmanlaatu oli Helsingin Mäkelänkadulla, Espoon Leppävaarassa ja Helsingin Mannerheimintiellä sekä Espoon Friisilässä ja Vantaan Tikkurilassa.

Hiukkaspitoisuudet ovatkin tavallista korkeampia muun muassa alueilla, jotka ovat vilkkaasti liikennöityjen väylien läheisyydessä. Nastarenkaat kuluttavat tienpintaa ja irrottavat katupölyä. Pakokaasut päästävät ilmaan pienhiukkasia.

Nastarenkaat rouhivat tienpintaa monissa paikoissa nyt tavallista aikaisemmin, kun lunta ei ole. Kuiva ja heikkotuulinen pakkassää auttaa hiekoitushiekan ja asfalttipölyn irtoamista ja leijumista.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan tällainen katupölyn leviämiselle otollinen sää kestää sunnuntaihin saakka.

Altistuminen hiukkasmaisille ilmansaasteille saattaa johtaa vakaviin terveyshaittoihin. Sosiaali- ja terveysministeriön raportin mukaan ilmansaasteiden arvioidaan aiheuttavan vuosittain Suomessa noin 1 600 ennenaikaista kuolemaa. Hiukkaset kulkeutuvat hengitysteihin ja aiheuttavat muun muassa muutoksia keuhkoissa.

Etenkin allergikot ja astmaa sairastavat kärsivät katupölyn aiheuttamista ärsytysoireista.

Katso, missä on pääkaupunkiseudun huonoin ilmanlaatu – Ilmanvaihdon suodattimien kunto kannattaa tarkistaa nyt

Suomen ilma on maailman puhtainta, mutta kansainvälisen tutkimuksen mukaan ilmansaasteet voivat tappaa myös täällä

Seuraa uutisia tästä aiheesta