Poliisi kadotti tutkinta­materiaalia ja töpeksi dna-löydöksen kanssa – syyttäjä tutkii, syyllistyikö poliisi rikoksiin tutkiessaan Turun arvokuljetuksen ryöstöyritystä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Poliisi kadotti tutkinta­materiaalia ja töpeksi dna-löydöksen kanssa – syyttäjä tutkii, syyllistyikö poliisi rikoksiin tutkiessaan Turun arvokuljetuksen ryöstöyritystä

Poliisirikosyksikkö on kirjannut rikosilmoituksen, mutta esitutkinnan tarpeen arvioi syyttäjä.

Syyttäjä epäilee rikollisryhmä Batsia Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstön yrityksestä. Kuva: Lounais-Suomen Poliisi

Julkaistu: 26.2. 11:44

Syyttäjä selvittää, ovatko poliisit syyllistyneet rikoksiin Turun arvonkuljetusryöstön yritystä koskevan tutkinnan yhteydessä. Syynä poliisirikostutkintaan ovat tutkinnan outoudet, joista Helsingin Sanomat uutisoi Helmikuun puolivälissä.

”Rikosasian syyttäjän mukaan arvokuljetusryöstön esitutkintamateriaalia oli kadonnut eikä rikosasian tutkinta edennyt edes keskeisen dna-löydöksen jälkeen”, syyttäjän tiedotteessa kerrotaan.

Ryöstöyritys oli julkea, koska se tapahtui keskellä kirkasta päivää ihmisten keskellä. Konetuliasein varustautuneet ryöstäjät yrittivät tunkeutua Prisman pihalla arvokuljetusautoon, mutta joutuivat pakenemaan paikalta ilman saalista.

Asiasta on syyttäjälaitoksen mukaan kirjattu nyt rikosilmoitus, mutta varsinaisen esitutkinnan tarpeen arvioi itsenäisesti tutkinnanjohtajaksi määrätty syyttäjä Olli Sulkonen.

Helmikuun puolivälissä syyttäjä Petri Vaaja kertoi Helsingin Sanomille, että hän on jättänyt valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosyksikköön pyynnön toimenpiteistä. Länsi-Suomen poliisin viestinnästä kerrottiin samoihin aikoihin Lännen Medialle, että asia etenee valtakunnansyyttäjän toimiston harkittavaksi.

Tutkinnassa ei tullut ryöstöyrityksen jälkeen läpimurtoa siitä huolimatta, että poliisi löysi hylätyn pakoauton lähistöltä näppylähanskat, joiden sisäpinnoilta löytyi yhden pääepäillyn dna:ta. Tieto dna-osumasta tuli jo syksyllä 2005, mutta juttua on istuttu oikeudessa vasta tämän vuoden puolella.

Yksi jutun alkuperäisistä tutkijoista kertoo esitutkintapöytäkirjassa, että tutkinnan aktiivisimmat toimet siirtyivät jossain vaiheessa Helsingin poliisille.

”Epäilty oli Helsingin poliisilla jonkinlaisessa kuuntelussa ja tarkkailussa, olimme siinä sivussa mukana selvittämässä, jos siitä olisi tullut tietoa meidän juttuun. Muistaakseni meidän juttuun ei enää tullut uutta tietoa ja jossain kohtaa tutkinta keskeytettiin”, tutkija sanoi esitutkintapöytäkirjan mukaan.

Vuonna 2006 jutun pääepäillystä oli kiinnostunut oikeuden pakkokeinopäätösten perusteella Helsingin huumepoliisi. Tieto keskeisestä dna-osumasta varmistui syksyllä 2005.

Lue Lisää: Torpedoiko Helsingin huumepoliisi Turun arvokuljetusryöstön yrityksen tutkintaa? Syyttäjä on pyytänyt selvitystä mahdollisista poliisirikoksista

HS ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa kommentoimaan, selviävätkö tutkinnan kohteeksi mahdollisesti päätyvä poliisiyksikkö tai yksiköt jo selvityksessä vai vasta mahdollisen poliisirikostutkinnan edetessä.

Torpedoiko Helsingin huume­poliisi Turun arvo­kuljetus­ryöstön yrityksen tutkintaa? Syyttäjä on pyytänyt selvitystä mahdollisista poliisi­rikoksista

Seuraa uutisia tästä aiheesta