Hovioikeus alensi marjayrittäjän ihmiskauppatuomiota – uhreina 26 thaimaalaista marjanpoimijaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Hovioikeus alensi marjayrittäjän ihmiskauppatuomiota – uhreina 26 thaimaalaista marjanpoimijaa

Uhrit painoivat pitkää päivää lähes palkatta, majoitusolosuhteet ”eivät olleet ihmisille sopivat”.

Somthawin Misuk (vas.) aikoi rakentaa Suomessa tienatuilla rahoilla talon. Vuonna 2019 hän asui mökissä äitinsä Jek Jongklangin takapihalla. Misukin suomalainen toimeksiantaja tuomittiin Vaasan hovioikeudessa keskiviikkona. Kuva: Vesa Mäkinen

Julkaistu: 26.2. 11:50, Päivitetty 26.2. 14:59

Vaasan hovioikeus on lieventänyt keskisuomalaisen marja-alan yrittäjän tuomiota ihmiskaupasta.

Uhreina oli 26 thaimaalaista marjanpoimijaa, jotka olivat muun muassa joutuneet tekemään pitkiä työpäiviä lähes palkatta sekä asumaan olosuhteissa, jotka eivät oikeuden mukaan olleet sopivat ihmisten majoittamiselle. Miehen yritys myös piti poimijoiden passeja hallussaan.

Yksi uhreista on Koillis-Thaimaan Chakkaratista kotoisin oleva Somthawin Misuk. HS on seurannut hänen elämäänsä sen jälkeen, kun hänen ja 25 muun samalta kylältä kotoisin olevan marjanpoimijan suomalainen toimeksiantaja tuomittiin ihmiskaupasta Keski-Suomen käräjäoikeudessa pari vuotta sitten.

Lue lisää: ”Hän ei ole paha ihminen” – Suomalainen marjayrittäjä muutti Somthawin Misukin elämän velkahelvetiksi, nyt Misuk on surullinen myös yrittäjän puolesta

Käräjäoikeus oli tuominnut miehen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan uhreilleen yhteensä yli 200 000 euroa menetettyjä ansioita ja muita korvauksia. Vaasan hovioikeus piti korvaussumman entisellään, mutta alensi miehen ehdollista tuomiota neljällä kuukaudella.

Hovioikeus arvioi asiaa hieman eri tavoin kuin käräjäoikeus. Hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen yhteen ihmiskauppaan, jossa oli 26 uhria. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen 26 erillisestä ihmiskauppasyytteestä.

Pohtiessaan ihmiskaupparikoksen moitittavuutta hovioikeus katsoi, ettei mies tai yrityksen muu henkilökunta ollut kohdellut uhreja nöyryyttävästi.

”(Tuomittu) ei ole myöskään itse luonut niitä menettelytapoja, jotka ovat mahdollistaneet teon, vaan ainoastaan käyttänyt thaimaalaisten poimijoiden rekrytointiin liittyvää puutteellisesti säädeltyjä ja valvottuja rakenteita ja menettelytapoja hyväkseen”, hovioikeus lausui tuomiossaan.

Thai-marjanpoimijat palaavat Suomeen hovi­oikeuteen velat niskassaan

”Hän ei ole paha ihminen” – Suomalainen marjayrittäjä muutti Somthawin Misukin elämän velkahelvetiksi, nyt Misuk on surullinen myös yrittäjän puolesta

Seuraa uutisia tästä aiheesta