”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, ajatteli oululaismies ja hetkeä myöhemmin hän ampui isoveljeään päähän – näin pelonsekainen yö eteni ampujan mukaan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, ajatteli oululaismies ja hetkeä myöhemmin hän ampui isoveljeään päähän – näin pelonsekainen yö eteni ampujan mukaan

Ampuja kertoi pelänneensä molempien veljesten kuolevan. Huumevelkoja perännyt kaksikko kertoi aivan toisin ja kertoi ampumisen tulleen yllätyksenä.

Veljensä ampunut Samuli Heikkinen (oik.) ja hänen asianajansa Jutta Wallén-Leino. Kuva: Susanna Reinboth / HS

Julkaistu: 26.2. 15:26, Päivitetty 26.2. 16:23

”Ei mulla ollut siinä muuta mahdollisuutta.”

Näin kuvaili 21-vuotias Samuli Heikkinen öistä tilannetta lokakuussa 2018, kun hän ampui isoveljensä sorakuopalla Oulussa, kertomansa mukaan pakotettuna.

Heikkinen pääsi keskiviikkona kertomaan Rovaniemen hovioikeudelle, miten huume-epäselvyyksistä alkanut selvittely päättyi veljen ampumiseen. Muistot saivat äänen värisemään pidätellystä itkusta.

Heikkinen tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa surmasta viideksi vuodeksi vankeuteen. Oikeuden mukaan hän oli tehnyt teon pakkotilaa muistuttavissa oloissa.

Pakottamisesta syytetyt miehet saivat ankarammat tuomiot. 24-vuotias Harri Hietamäki ja 25-vuotias Jimmy Leinonen saivat kumpikin noin kymmenen vuotta vankeutta muun muassa yllytyksestä tappoon.

Syyttäjä vaatii Hietamäelle ja Leinoselle elinkautista vankeutta yllytyksestä murhaan. Heikkisen tuomioon syyttäjä ei sen sijaan vaadi muutosta, joten hänen viiden vuoden rangaistuksensa ei voi koventua.

Kaikki kolme vaativat puolestaan hovioikeutta kumoamaan tuomiot. Heikkisen mukaan hän ampui veljensä pakotettuna, kaksi muuta sanovat Heikkisen tehneen päätöksen ampumisesta aivan yksin.

Kaikki saivat keskiviikkona kertoa hovioikeudelle oman versionsa tapahtumista.

Ampumiseen yllyttämisestä syytetty Jimmy Leinonen, varatuomari Tuukka Tieksola, asianajaja Markus Pöhö ja toinen yllyttämisestä syytetty Harri Hietamäki. Kuva: Susanna Reinboth / HS

Ensimmäisenä äänessä oli Heikkinen.

Hän kuvaili, miten kaksikko oli tullut asunnolle selvittelemään huume-erän katoamista. Selvittelytuokio alkoi nopeasti eskaloitua, sillä kaksikko ei uskonut veljesten vakuuttelua syyttömyydestään.

Kaksikko pakotti veljekset riisuutumaan vaatteiden tarkistamiseksi, ja Hietamäki löi toista veljestä aseen perällä päähän, Heikkinen jatkoi.

Aseen muustakin käytöstä oli puhetta. Heikkisen mukaan Hietamäki kyseli, pitääkö joku ampua, että asia alkaa selvitä. Tähän veli oli vastannut, että ammutaan se, joka on enemmän velkaa, siis pikkuveli.

”Vastasin kirosanalla”, Heikkinen kertoi. Hänestä ei tuntunut mukavalta, että isoveli oli esittänyt hänen ampumistaan. Hän ei kertomansa mukaan kuitenkaan uhannut isoveljeä.

Kaksi asunnossa ollutta todistajaa on kertonut, että uhkailijakaksikosta toinen olisi esittänyt ammuttavan veljeksen ratkaisemista kivi-paperi-sakset-menetelmällä.

Veljekset komennettiin pukeutumaan ja lähtemään kaksikon mukaan, Heikkinen jatkoi. Auto-ajelun aikana Hietamäki esitteli hänen mukaansa asettaan ja ilmoitti, ettei kannata yrittää mitään sankaritekoja takapenkillä.

Heikkisen mukaan veli oli aivan kalpea eikä uskaltanut katsoa kuin lattiaan.

Ajelun jälkeen päädyttiin sorakuopalle.

”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, Heikkinen kertoi miettineensä. Hän pelkäsi, että molemmat veljekset tapetaan.

Sorakuopalla Hietamäki alkoi etsiskellä sopivaa paikkaa, Heikkinen kertoi. Lopulta hän komensi isoveljen seisomaan hiekkakuopan reunalle. Tämän jälkeen Hietamäki kääntyi Heikkiseen päin ja sanoi, että sinä ammut, Heikkinen sanoi.

”Harri [Hietamäki] antoi aseen käteen ja sanoi, että jos ammut niskaan, se kuolee heti. Käännyin veljeen päin ja sanoin, että katopa mua. Mulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta tehdä tässä, tajuathan sä. Veli sanoi, että kyllä mä tajuan. Sanoin, että mä rakastan sua. Se sanoi mulle saman. Mä sanoin, että käänny poispäin”, Heikkinen kertoi oikeudelle kyyneleitä nieleskellen.

Ensimmäinen laukaus on tyhjä, Heikkisen mukaan tarkoituksella. Hietamäki oli halunnut testata, että Heikkinen todellakin on valmis ampumaan veljensä.

Hietamäki latasi aseeseen yhden patruunan, Heikkinen jatkoi. Ase annettiin takaisin Heikkiselle, ja tämä ampui veljeään niskaan.

Oikeudessa oli kiistaa oli siitä, oliko tilanteessa toinenkin ase. Heikkisen mukaan myös Leinosella oli ase. Tällä aseella Hietamäki osoitti häntä varmistaakseen, että hän ampuisi veljensä.

Kaksikko kiisti ehdottomasti, että paikalla olisi ollut toista asetta. Heidän mukaansa sorakuopalla oli vain yksi, Hietamäen hallussa ollut ase.

Kaksikon kertomus poikkesi muutenkin Heikkisen kertomasta. He kertoivat säikähtäneensä Heikkisen ratkaisua ampua veljensä.

Molemmat ovat myöntäneet, että pelottelu oli kyllä mielessä, kun he aamuyöstä ajeluttivat veljekset hiekkamontulle.

”Mulla oli ajatus, että mennään tehostamaan asian selvittämistä”, selvitti Leinonen. Kaksikon tarkoitus oli pahoinpidellä veljekset, hän täsmensi.

Olisitko valmis pahoinpitelyyn? kysyi Leinosen avustaja, varatuomari Tuukka Tieksola.

”Aina valmis”, Leinonen sanoi. Henkirikos on hänen mukaansa kuitenkin aivan eri asia.

Erikoinen ratkaisu oli antaa Heikkiselle ladattu ase.

Leinonen selitti tätä sillä, että he antoivat Heikkiselle luvan ampua veljeään vaikkapa jalkaan. Veljesten välillä oli hänen mukaansa ollut kiistaa velkasotkuista.

Leinonen myös kertoi luulleensa, että ase on tyhjä. ”En mä nyt tyhjästä aseesta osaa huolestua”, hän sanoi.

Hietamäki kertoi antaneensa Heikkiselle aseen sen takia, että tämä oli hänen mukaansa uhonnut asunnolla ampuvansa veljensä. ”Nyt antakaa ase, niin mä ammun tuon”, Hietamäki kertoi Heikkisen huutaneen.

”Niiden puheesta lähti ajatus, että annetaan ase käteen ja katsotaan, mitä tapahtuu. En mä osaa sen paremmin selittää.”

Hietamäki muisteli sanoneensa aseen antamisen jälkeen, että jos siltä tuntuu, Heikkinen voi ampua veljeään vaikka jalkaan.

Kun sitten vaimea pamaus kuului ja isoveli ampui maahan, Hietamäki kertoi jähmettyneensä ja ihmetelleensä, ”mitä helvettiä tapahtui”.

”Eihän tässä millään käy järkeen tollainen niskalaukaus. Todellakin oli yllätys.”

Hovioikeus jatkaa asian käsittelyä perjantaihin asti. Päätös annetaan myöhemmin.

Mies teloitti veljensä soramontulla Oulussa – oikeus pohtii, pakotettiinko surmaaja tekoon