Henkilöauton valepohjasta löytyi yhdeksän kiloa kokaiinia Helsingissä – kuljettaja kiisti tietävänsä aineista mitään - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Henkilöauton valepohjasta löytyi yhdeksän kiloa kokaiinia Helsingissä – kuljettaja kiisti tietävänsä aineista mitään

Oikeus langetti albanialaislähtöiselle miehelle kahdeksan vuotta vankeutta.

Henkilöautosta löytyi yhdeksän kiloa kokaiinia Helsingin Länsisatamassa 15. lokakuuta 2019.

Henkilöautosta löytyi yhdeksän kiloa kokaiinia Helsingin Länsisatamassa 15. lokakuuta 2019. Kuva: Joonas Salo IS

Julkaistu: 26.2. 16:06

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 30-vuotiaan miehen kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen poikkeuksellisen suuren kokaiinierän salakuljetusyrityksestä. Hänen henkilöautonsa rakenteista löytyi yhdeksän kiloa kokaiinia tullitarkastuksessa Helsingin Länsisatamassa viime vuoden lokakuussa.

Esitutkintaviranomaisten käsityksen mukaan kokaiinilasti oli tulossa Suomen markkinoille. Kokaiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa viime vuosina.

Albanialaissyntyinen tuomittu Kreshnik Xhilaga kertoi oikeudessa asuvansa nykyisin Saksan Münchenissä.

Tapahtumat saivat hänen mukaansa alkunsa viime elokuussa Albaniassa, jossa hän oli lomailemassa. Tuntematon henkilö lähestyi häntä siellä ravintolassa ja tarjosi töitä.

Mies oli omien sanojensa mukaan lupautunut kuljettamaan autollaan tavaraa Hollannin Rotterdamista Helsinkiin 3 000 euron palkkiota vastaan.

Toimeksiantajan pyynnöstä hän oli poistunut autonsa luota muutamaksi tunniksi Rotterdamissa. Kun hän palasi takaisin, auton avaimet olivat ohjeiden mukaisesti renkaan päällä ja ohjeet hansikaslokerossa.

Omien sanojensa mukaan hän ei tiennyt, mitä tavaraa autoon oli lastattu ja mihin tavara oli sijoitettu autossa. Hänelle oli sanottu, ettei kyse ollut mistään laittomasta.

Miehen oli määrä ajaa auto hotellin luokse Hietaniemenkadulle Helsingin Kamppiin ja jättää se muutamaksi tunniksi. Kun hän olisi palannut autolle, palkkion olisi pitänyt odottaa hansikaslokerossa.

Mies ajoi Rotterdamista Tallinnaan ja tuli laivalla Suomeen. Kun kuljettaja joutui Länsisatamassa tullitarkastukseen, hän lähetti jollakin henkilölle Whatsapp-viestin, joka sisälsi pelkästään kiroilua albaniaksi.

Tullitarkastuksessa Skoda Octavia Combin rakenteista löytyi 8 985 grammaa kokaiinia. Autoon oli rakennettu valepohja.

Yhdeksän kilon kokaiinitakavarikko on edelleen huomattavan suuri Suomen oloissa, vaikkakin Espoossa paljastui viime vuoden lopussa peräti runsaan 150 kilon kokaiinierä. Espoon jättierä saattoi poliisin mukaan päätyä Suomeen vahingossa.

Käräjäoikeuden mukaan Kreshnik Xhilagan on täytynyt tietää tai ainakin pitää todennäköisenä, että autoon oli kätketty suuri määrä huumeita. Lisäksi hänen dna-tunnisteensa löytyi auton kätköpaikassa olleesta hansikkaasta ja matkapuhelimesta.

Oikeus päätteli, että miehen roolina ei ollut pelkkä auton kuljettaminen. Siitä kertoo hänen omistamaansa autoon rakennettu kätkötila ja hänen dna-tunnisteensa löytyminen kätköstä.

Näyttöä ei kuitenkaan ollut siitä, että mies olisi osallistunut huumeiden hankintaan tai että hän olisi hyötynyt itse taloudellisesti niiden levittämisestä Suomessa.

Käräjäoikeus määräsi miehen menettämään autonsa valtiolle.

Viranomaisten mukaan albaanitaustainen järjestäytynyt rikollisuus on saanut viime vuosina jalansijaa myös Suomesta. Kovaotteisina tunnetut albaaniryhmät salakuljettavat Eurooppaan ja Euroopan sisällä monenlaisia huumeita.

Albanialaisryhmien reviirin laajentumisesta Suomeen tuli keskusrikospoliisin mukaan ensimmäisiä vahvoja viitteitä vuonna 2017. Samaa kehitystä oli jo aikaisemmin ollut muissa Pohjoismaissa.

”Albanialaiset huumerikolliset ovat olleet jo vuosien ajan [EU-maiden poliisivirasto] Europolissa kovan porukan maineessa. He ovat hyvin suoraviivaisia ja tehokkaita. Heihin on liitetty myös kovan väkivallan uhka”, keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen sanoi HS:ssa huhtikuussa 2018.

Poliisi epäili aluksi, että myös Espoon jättimäisen 150 kilon kokaiinierän taustalla on albanialaislähtöisiä toimijoita. Tässä tapauksessa poliisi kuitenkin perui pian arvionsa tekijöiden taustasta.

Poliisi antoi lisätietoa Espoon hyökkäyksestä: Huumekontissa oli yli 150 kiloa kokaiinia, arvo useita miljoonia euroja

Poliisi on huolissaan albanialaisten huume­rikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

Kokonainen albanialais­kylä oli mukana käsittämättömän laajassa huume­bisneksessä, kunnes poliisi saartoi sen – HS matkasi selvittämään, mitä Euroopan vuoristoisessa huume­aitassa tapahtuu

Seuraa uutisia tästä aiheesta