Koronavirus leviää Euroopassa nyt Italiasta käsin, Helsinki-Vantaalla ei ole erikois­toimenpiteitä epidemia-alueelta saapuville - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Koronavirus leviää Euroopassa nyt Italiasta käsin, Helsinki-Vantaalla ei ole erikois­toimenpiteitä epidemia-alueelta saapuville

Koronavirus näyttää leviävän Euroopassa Italian kautta. Helsinki-Vantaan ja Lappeenrannan lentoasemilla jaetaan Pohjois-Italiasta saapuville ohjeistuksia.

Krakovan lentokentällä Puolassa mitattiin keskiviikkona saapuvien matkustajien ruumiinlämpö. Kuva: Anadolu Agency

Julkaistu: 26.2. 19:31

Italia vaikuttaa olevan uusien koronavirustartuntojen pesäke, josta virus on levittäytynyt muihin Euroopan maihin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todettiin keskiviikkona tartunta Italian Milanossa olleella naisella. Tartunnan on saanut työikäinen suomalainen nainen, joka on palannut Pohjois-Italian Milanosta Suomeen sunnuntaina.

Potilas on osastohoidossa Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Hän on kuumeinen, mutta hyväkuntoinen.

Myös ainakin Itävallassa, Kroatiassa ja Sveitsissä on todettu tartunta Italiassa oleskelleilla ihmisillä, kertoo Britannian yleisradio BBC. Lisäksi kaikki neljä Teneriffalla eristetyssä hotellissa sairastunutta ovat italialaisia.

Koronavirus on levinnyt Italiassa muutaman päivän aikana nopeasti. Keskiviikkoiltapäivään mennessä maassa oli todettu yli 370 tartuntatapausta ja 12 ihmistä oli kuollut virukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määrittelee koronaviruksen epidemia-alueeksi nyt Manner-Kiinan, Iranin ja Etelä-Korean lisäksi Italian Veneton, Lombardian ja Piemonten sekä Emilia-Romagnan alueet.

Pohjois-Italiasta Suomeen saapuville ei aiota tehdä lentoasemilla terveystarkastuksia, eikä heitä ole toistaiseksi ohjeistettu pysymään esimerkiksi kotikaranteenissa.

Finnair lentää Lombardiassa sijaitsevaan Milanoon kahdesti päivässä. Milanon-lennoille ei ole luvassa erityisjärjestelyjä. Lentoyhtiö ei voi tehdä lennolle lähteville tai lennolta saapuville matkustajille terveystarkastuksia, Finnairilta kerrotaan. Tällaisista toimista vastaavat viranomaiset.

”Jos lennolla heräisi epäilys siitä, että siellä on tartuntatautiepäily, meillä on olemassa sellaiseen pysyvät toimintaohjeet”, sanoo Manti Väätäinen-Pereira Finnairin viestinnästä.

Matkustamo­henkilökunnalle on tarjolla hengityssuojia, joita voi halutessaan käyttää.

Koronavirustartuntojen määrä lähti jyrkkään kasvuun Italiassa viikonloppuna. Kuva Milanosta. Kuva: Carlo Cozzoli

Finnair ei tämän hetken tilanteen perusteella ole perunut lentojaan Milanoon eikä Etelä-Koreaan. Milanon-lentojen suhteen Finnair on kuitenkin muuttanut lippukäytäntöjään.

”Jos matkustajalla on lento tästä päivästä maaliskuun 4:nteen saakka, matkan ajankohtaa voi siirtää niin, että uusi matkustuspäivä on viimeistään maaliskuun lopussa.”

Finavian mukaan millään sen lentoasemalla ei ole parhaillaan käynnissä koronavirukseen liittyviä erityistoimia, jotka koskisivat epidemia-alueelta saapuvia matkustajia. Myöskään Finavialla ei ole valtuuksia toteuttaa matkustajien terveydentilaan liittyviä toimia.

”Olemme lisänneet käsidesipisteitä ja jaamme THL:n ohjeistuksia turvatarkastuksen, terminaalien ja lähtöporttien läheisyydessä”, kertoo Elina Suominen Finavian viestinnästä.

Hänen mukaansa kaikki varautumiseen liittyvät käytännön toimet riippuvat viranomaisten ohjeistuksesta.

”Sieltä voisi tulla aikataulu ja yksityiskohtaiset ohjeet toimenpiteistä. Tietysti siinä tilanteessa pyrittäisiin tukemaan viranomaisten työtä mahdollisimman hyvin. Tilannekohtaisesti se [esimerkiksi karanteenin järjestäminen lentoasemalla] voisi vaatia jonkin terminaaliosan sulkemisen.”

Helsinki-Vantaan tapauksessa viranomaisohjeista vastaavat Vantaan kaupungin terveysviranomaiset.

Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikön ylilääkäri Kirsi Valtonen sanoo, ettei kaupungilla ole toistaiseksi suunnitelmia käynnistää terveystarkastuksia epidemia-alueelta saapuville.

”Helsinki-Vantaan kokoluokan huomioiden se olisi käytännössä erittäin haastava järjestää. Suurempi syy on kuitenkin se, etten näe niitä tehokkaina. Tarkastuksista saavutettavissa oleva hyöty on pieni. Ne ovat näyttäviä toimenpiteitä, mutta näyttöä hyödyllisyydestä ei oikein ole.”

Valtonen ei myöskään katso tarpeelliseksi asettaa matkustajia karanteeniin, vaikka he olisivat olleet lennolla, jolla epäiltäisiin koronavirustartuntaa.

”Silloin kartoittaisimme kaksi penkkiriviä joka suuntaan ja matkustamohenkilökunnan. Paljon tärkeämpää on jakaa tietoa siitä, miten toimia, jos oireita ilmenee.”

Myös halpalentoyhtiö Ryanair lentää Suomesta Pohjois-Italiaan. Ryanairin lento kulkee Lappeenrannasta Bergamoon, joka sijaitsee niin ikään Lombardian epidemia-alueella.

Lappeenrannan lentoasema ei ole Finavian hallinnoima, vaan sen omistavat Etelä-Karjalan maakunta ja Lappeenrannan kaupunki perustamansa säätiön kautta.

Keskiviikkona kerrottiin ensin, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote olisi lähettämässä terveydenhuollon henkilökuntaa Lappeenrannan lentoasemalle Bergamosta keskiviikkoiltana saapuvia matkustajia vastaan. Näin ei kuitenkaan päädytty tekemään.

”Terveysviranomaisten täytyy uskaltaa tehdä päätöksiä ja tarvittaessa muuttaa niitä”, sanoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

”Terveystarkastuksia ei ole Suomeen saapuville tulossa, eikä niitä ollut suunnitteillakaan. Me suunnittelimme, että olisimme etupainotteisesti vieneet Eksoten toimintaa eksotelaisille, jotka täyttävät oirekriteerit ja tulevat epidemia-alueelta.”

Eksote katsoi kuitenkin lopulta riittäväksi, että lentoaseman henkilökunta informoi matkustajia. Bergamosta saapuville jaetaan paperilla ohjeita siitä, mihin olla yhteydessä, jos oireita ilmenee.

Ulkoministeriö päivitti maanantaina Italiaa koskevaa matkustustiedotettaan, kun Italia oli ilmoittanut koronavirustartuntojen ja kuolemantapausten lisääntyvän. Ulkoministeriö kehottaa matkailijoita noudattamaan Italiassa erityistä varovaisuutta koronaviruksen takia.

Opiskelija Lasse Kaartinen saapui keskiviikkona iltapäivällä Milanosta Helsinkiin kesken opiskelijavaihtonsa. Hän ei ollut saanut viranomaisohjeistuksia mahdollisesta kotikaranteenista tai terveydentilansa seuraamisesta.

”Kotiyliopistostani Aallosta ei toistaiseksi ole tullut muuta kuin kehotus palata Suomeen odottamaan tilanteen normalisoitumista.”

Kaartinen ei usko rajoittavansa liikkumistaan sen takia, että on palannut Pohjois-Italiasta.

”Olen täysin terve enkä ole liikkunut Milanon ulkopuolella Lombardiassa. Milanossakaan tapauksia ei ollut kuin yksi.”

Tunnelma Milanossa oli hyvin normaali, Kaartinen sanoo. Lennolla koronavirustilanteen huomasi hänen mukaansa ainoastaan siitä, että monilla matkustajilla oli hengityssuojia.

Milanon yliopistot sulkivat ovensa korona­viruksen takia, ja nyt suomalaiset vaihto-opiskelijat viettävät ”yllättävää lomaa”

Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

Apulaispormestari Vesikansa: ”Helsingillä on yksityiskohtainen pandemia­suunnitelma”