Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

Ministeriön asiantuntija: Koulujen sulkeminen tartuntataudin ehkäisytoimena olisi Suomessa poikkeuksellista, eikä sellaista kaavailla ainakaan vielä.

Ilmaeristyshuone potilaiden karanteenia varten Lapin keskussairaalassa. Kuva: Kaisa Siren

Julkaistu: 27.2. 2:00, Päivitetty 27.2. 8:34

Suomessakin viranomaiset voivat periaatteessa sulkea oppilaitoksia tai päiväkoteja estääkseen koronaviruksen leviämisen. Myös yleisötilaisuuksien järjestämistä voidaan rajoittaa. Tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden tällaisiin torjuntatoimiin.

Kunnan tartuntataudeista vastaava voi päättää oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen tai vastaavien tilojen sulkemisesta. Laki antaa mahdollisuuden perua myös yleisötilaisuuksia, joiden väkijoukoissa tartuntatauti voisi päästä leviämään nopeasti.

Aluehallintovirasto voi tehdä vastaavia päätöksiä usean kunnan alueella. Näin voidaan päättää, jos toimien katsotaan olevan välttämättömiä yleisvaaralliseksi arvioidun tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Koronavirus on luokiteltu sellaiseksi.

Kiinassa on toteutettu koronaviruksen takia laajoja rajoitustoimia. Arvioiden mukaan siellä on rajoitettu noin 760 miljoonan ihmisen liikkumista.

Kiinan kansallisen terveyskomitean mukaan karanteenit ovat toimineet. Eristämiset voivat tosin joidenkin asiantuntijoiden mielestä johtaa siihen, että sairastuneet eivät hae apua. Tällöin virusta voi olla hankalampi kontrolloida.

Lue lisää: Presidentti Xi Jinping: ”Koronavirus on Kiinan suurin terveyshätätila”

Lue myös: Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

Keskiviikkona myös Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi, että Kiina on toimillaan ehkäissyt merkittävän määrän tartuntoja ja viranomaisten toimilla tartuntaketjuja on katkaistu useissa maissa, mukaan lukien Suomessa. Pääjohtajan mukaan se rohkaisee uskomaan, että viruksen leviämistä voidaan vielä estää.

Viime viikon lopulla koronavirus alkoi levitä Italiassa voimakkaimmin Aasian ulkopuolisista maista.

Nyt Pohjois-Italiassa on tehty monenlaisia rajoituksia. Kouluja, museoita, kirjastoja ja turistien suosimia nähtävyyksiä on suljettu. Yleisötapahtumia, kuten elokuvanäytöksiä ja jalkapallo-otteluita, on peruttu. Useissa kaupungeissa on liikkumisrajoituksia.

Lue lisää: Milanon yliopistot sulkivat ovensa koronaviruksen takia, ja nyt suomalaiset vaihto-opiskelijat viettävät ”yllättävää lomaa”

Myös Britanniassa on pohdittu koulujen sulkemisia ja liikenteen rajoittamista mahdollisina toimina tulevaisuudessa, jos koronavirus jatkaa leviämistään, kirjoittaa sanomalehti The Guardian.

Suomessa laki antaa viranomaisille oikeuden sulkea kouluja ja perua yleisötapahtumia. Sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Tuija Kumpulaisen mukaan sellaista ei ole kaavailtu ainakaan toistaiseksi.

Koulujen ja päiväkotien sulkeminen olisi Suomessa hyvin poikkeuksellista. Kumpulainen ei muista yhtäkään sellaista tapausta.

”Eihän Suomessa ole jouduttu tekemään sellaista ikiaikoihin. Ei meillä ole siihen päädytty minkään tämäntyyppisen taudin, kuten sikainfluenssan, yhteydessä.”

Kumpulainen vertaa tilannetta influenssakauteen. Hän toteaa, että myös kausi-influenssa on vaarallinen osalle ihmisistä ja siihen kuolee vuosittain monia ihmisiä eikä ihmisiä silti panna karanteeniin. Ajatellaan, että taudilta voi suojautua johonkin rajaan saakka esimerkiksi hyvällä käsihygienialla.

Tosin erojakin on: influenssaan on rokote, ja ihmisillä on entuudestaan jonkin verran vastustuskykyä. Koronaviruksen kannalta molemmat puuttuvat toistaiseksi.

Kumpulaisen mukaan karanteeni ei kuitenkaan ole ratkaisu, jos tautia on jo liikkeellä paljon.

”Jää nähtäväksi, mitä Kiinassa tapahtuu, kun rajoitukset vähitellen puretaan. Tilanne on toinen, jos on yksittäisiä potilaita, kuten Suomessa ja Euroopassa on toistaiseksi pääosin ollut”, hän sanoo.

”Olen ymmärtänyt yhdestä lähteestä, että Italiassakin ollaan ottamassa väljempi kanta tilaisuuksien perumiseen. Näyttö sellaisen tehosta lienee vähäinen, ja toisaalta se vaikuttaa mielialaan. Sinänsä laki antaa mahdollisuuden rajoittaa tilaisuuksia, mutta sellaiseen ei ole aihetta ainakaan vielä.”

Tiistaina sosiaali- ja terveysministeriö kertoi asettaneensa koordinointityöryhmän hoitamaan sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen Suomessa.

Lue lisää: Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

Lue lisää: Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävalta ja Kroatia totesivat ensimmäiset tauti­tapaukset, Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

Ministeriön työryhmä linjaa yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, mihin toimiin Suomessa ryhdytään koronaviruksen vuoksi.

Kumpulaisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilla on epidemian varalle valmiit suunnitelmat ja toimintamallit, joita on nyt päivitetty.

Tähän mennessä Suomi ja valtaosa valtioista ovat pyrkineet torjumaan epidemiaa ja rajoittamaan viruksen leviämistä. Ehkäiseviä toimia tehtiin myös silloin, kun Lapissa todettiin Suomen ensimmäinen koronavirustapaus. Virus oli sairastuttanut Lapissa lomailleen kiinalaisnaisen.

”Mutta jos rupeaa tulemaan maailmanlaajuisesti paljon enemmän tartuntoja, siirrytään vaiheeseen, jossa epidemiaa ei enää pyritä torjumaan vaan hallitsemaan sen vaikutuksia eli hoitamaan potilaita. Raja on liukuva”, Kumpulainen sanoo.

Tartuntatautilaissa puhutaan eristyksestä ja karanteenista.

Sairastuneita ihmisiä voidaan hoitaa eristyksessä. Niin hoidettiin myös Lapissa lomaillutta kiinalaisnaista. Eristyksellä suojataan tartunnalta toisia potilaita ja hoitohenkilöstöä.

Tartunnalle altistuneita ihmisiä voidaan asettaa karanteeniin. Lapissa viranomaiset ryhtyivät selvittämään tartuntaketjua, ja tartunnalle altistuneet ihmiset asetettiin karanteeniin uusien tartuntojen estämiseksi.

Kumpulaisen mukaan Suomessa käytetään yleensä kotikaranteenia oireettomille kontaktihenkilöille. Karanteenin aikana ihmisen on pysyttävä kotona tai majapaikassa eikä hän saa tavata muita ihmisiä.

Karanteenissa olijoiden terveyttä seurataan. Jos koronavirukselle altistuneet eivät sairastu, karanteeni voidaan purkaa kahden viikon kuluttua. Kahta viikkoa pidetään tällä hetkellä koronaviruksen aiheuttaman taudin itämisaikana.

Tartuntatautilain mukaan karanteenista aiheutuvia ansionmenetyksiä korvataan. Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen täysimääräisesti.

Jos koronavirustartuntojen määrä kasvaa suureksi, terveydenhuollon resursseja ohjataan sairaiden tutkimiseen ja hoitoon. Esimerkiksi virukselle altistuneiden jäljittämisestä luovutaan, koska siitä ei ole enää hyötyä taudin levittyä laajalle.

Tartuntojen lisääntyminen Suomessa aiheuttaisi ruuhkaa sairaaloissa. Infektiopotilaille olisi raivattava tilaa. Tällaisissa tilanteissa sairaalat siirtävät kiireettömien tapausten hoitoa, jotta vakavissa tartuntatautitapauksissa voidaan antaa potilaiden tarvitsemaa hoitoa.

”Meillähän on normaalin influenssaepidemiankin kanssa joskus sellaisia tilanteita, että esimerkiksi sairaalan vuodepaikat ovat tiukoilla. Kiireettömiä leikkauksia perutaan, jos huonokuntoisia potilaita on paljon ja jos tehohoidon ja tehovalvonnan paikat ovat kiinni infektiopotilailla”, Kumpulainen sanoo.

Koronaviruksen leviäminen vaikuttaa myös yritysten ja työyhteisöjen toimintaan. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ohjeisti tiistaina yrityksiä varautumaan viruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen.

Lue lisää: Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa

Viruksen leviämiseen on varauduttu myös Helsingin yliopistossa, joka on Suomen suurimpia työ- ja opiskeluyhteisöjä. Yliopistossa opiskelee ja työskentelee noin 40 000 ihmistä.

Vararehtori Tom Böhlingin mukaan yliopisto on jakanut verkossa koronavirukseen liittyvää tietoa. Sikainfluenssan aikaan perustettu yliopiston pandemiatyöryhmä on päivittänyt yliopiston varautumissuunnitelmia.

Yliopiston tiedotuskanavat on nyt päivitetty, ja yliopisto on varautunut turvaamaan olennaiset toimintonsa myös sellaisessa tilanteessa, että suuri osa henkilökunnasta sairastuu.

Yliopistossa opiskelee ja työskentelee paljon ulkomailta tulleita ihmisiä. Matkustelua on paljon. Böhlingin mukaan Kiinaan matkustaminen on nyt jäissä. Yliopistossa seurataan tarkoin ulkoministeriön matkustussuosituksia ja THL:n ohjeita sekä toimitaan niiden mukaan.

”Jos tulee ohjeita karanteenista ja muusta, ne voivat tulla vain viranomaisilta. Meillä on selvitetty, millä tavalla ruvetaan tiedottamaan, jos tulee jotain sellaista, mikä edellyttää, että perutaan luentoja, tai jollain kampuksella on todettu useita tauteja.”

Oikaisu 27.2. kello 8.35: Karanteeniin tai eristykseen määrätyt saavat täysimääräistä tartuntatautipäivärahaa, ei sairauspäivärahaa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa

Suomalaiset yritykset tehneet laajoja rajoituksia työmatkoihin korona­viruksen takia – Aasiaan matkustamiseen tarvitaan Koneella ”todella järeä syy”

Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

Presidentti Xi Jinping: ”Koronavirus on Kiinan suurin terveyshätätila”