Koronavirus ei vaikuta pakettimatkojen peruutusehtoihin – ”muutamia” Kanarian­saarten matkoja peruttu viime päivinä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Koronavirus ei vaikuta pakettimatkojen peruutusehtoihin – ”muutamia” Kanarian­saarten matkoja peruttu viime päivinä

Suurimpien matka­toimistojen mukaan koronatapaukset eivät vaikuta matkojen peruutusehtoihin, ellei ulkoministeriö kehota välttämään tarpeetonta matkailua kohteeseen.

Finnairin matkustajakonetta lastattiin Teneriffan eteläisellä lentokentällä viime sunnuntaina. Tuolloin hiekkamyrsky haittasi lentoliikennettä. Kuva: Panu Tuunala / Lehtikuva

Julkaistu: 27.2. 2:00, Päivitetty 27.2. 6:43

Suomessa on peruttu ”muutamia” Kanariansaarten pakettimatkoja Teneriffalla todettujen koronavirustapausten jälkeen, kerrotaan kahdesta suurimmasta matkatoimistosta.

HS uutisoi tiistaina, että Teneriffalla sijaitseva hotelli on asetettu arviolta kahden viikon karanteeniin uudenlaisen koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin takia.

Hotellissa on ainakin parikymmentä Aurinkomatkojen ja Tuin kautta matkustavaa suomalaista. Keskiviikkoon mennessä siellä oli havaittu yhteensä neljä sairaustapausta.

Matkatoimistojen asiakkailta saamat yhteydenotot ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun uutinen tuli julki.

”Kyselyjä on alkuviikosta tullut jonkin verran enemmän kuin aiemmin. Ihan käytännön asioita omaan matkaan liittyen, että pääseekö matkalle normaalisti ja millaista lomakohteessa on”, sanoo Aurinkomatkojen viestinnän asiantuntija Mari Kanerva.

Tuin Suomen viestintäpäällikkö ei ollut keskiviikkona tavoitettavissa. Tanskan viestintäpäällikkö Mikkel Hansen kertoo, että pohjoismaalaisilta asiakkailta tuli soittoja koronaviruksesta erityisesti tiistaina. Keskiviikkona kyselyiden määrä oli hänen mukaansa vähentynyt.

Suomalaiset asiakkaat ovat Hansenin käsityksen mukaan peruneet ”muutamia” Teneriffan-matkoja tiistain ja keskiviikon aikana.

”Syitä on vaikea sanoa. Tietenkin ihmisillä on monenlaisia syitä perumisiin. Mutta totta kai tilanne saattaa hermostuttaa joitakin ihmisiä”, Hansen kertoi keskiviikkona iltapäivällä.

Myös Aurinkomatkojen Kanervan mukaan Kanariansaarten matkoista on tällä viikolla tullut ”yksittäisiä” peruutuksia. Syistä hänelläkään ei ole varmuutta.

”Nyt on vilkkaimmat talvilomaviikot käynnissä, on influenssakautta ja kaikenlaista. Tällaisella viikolla matkoihin tulee normaalitilanteessakin peruutuksia ja muutoksia”, Kanerva kommentoi.

Lue lisää: Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä

Matkatoimistot eivät keskiviikkona antaneet tarkkoja lukuja peruutusten määrästä, mutta kummastakin arvioidaan, että niitä on ollut alle kymmenen.

Kanervalla ja Hansenilla ei ole tiedossa, että kukaan olisi halunnut tulla etuajassa Teneriffalta takaisin.

”Nämä [sairastumiset] ovat olleet yksittäisiä tapauksia yhdessä hotellissa”, Hansen sanoo.

”Luulisin, että siellä [Teneriffalla] on nyt paljon ihmisiä nauttimassa lomastaan. Ei ole merkkejä siitä, että pitäisi pelätä.”

Espanja ja sille kuuluvat Kanariansaaret kuuluvat suomalaisten suosituimpiin matkakohteisiin. Vuonna 2018 Kanariansaarille tehtiin Suomesta 350 000 käyntiä.

Euroopassa eniten tapauksia on ollut Italiassa, jossa ainakin kaksitoista ihmistä on kuollut tautiin. Muista Euroopan maista kuolonuhreja on ollut vain Ranskassa, jossa kaksi ihmistä on kuollut.

Ulkoministeriö linjasi tällä viikolla, että Italiaan matkustavien tulee virustilanteen vuoksi noudattaa erityistä varovaisuutta. Ministeriön mukaan tartuntariski on suurentunut maan pohjoisosissa Veneton, Lombardian, Piemonten ja Emilia-Romagnan alueilla.

Pakettimatkojen peruutusehtoihin koronavirustilanne ei ainakaan toistaiseksi vaikuta.

”Ulkoministeriö ei ole kohteissamme muuttanut matkustussuositustaan [kehotukseksi välttää tarpeetonta matkustamista], joten meillä on normaalit muutos- ja peruutusehdot voimassa”, Aurinkomatkojen Kanerva kertoo.

Tuin linjaus on sama. Kummankin toimiston mukaan matkan voisi peruuttaa tai muuttaa ilman kuluja siinä tapauksessa, että ulkoministeriö suosittelisi välttämään tarpeetonta matkustamista kohteeseen.

”Toisimme tällaisissa kohteissa olevat asiakkaamme niin pian kotiin kuin mahdollista”, Kanerva lisää.

Tällainen ohjeistus on tällä hetkellä voimassa Manner-Kiinassa. Hubein maakuntaan, josta epidemia alkoi ja jossa suuri osa kuolemantapauksista on ollut, kehotetaan välttämään kaikkea matkustamista.

Epidemia-alueiksi määritellään myös Etelä-Korea ja Iran. Niissä ministeriö suosittaa Italian tavoin noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Manner-Kiinaan pakettimatkoja järjestävät lähinnä pienemmät toimistot. Esimerkiksi Olympia Kaukomatkatoimiston toimitusjohtaja Matti Palermaa kertoo, että yhtiö on perunut tämän kevään Kiinan-matkat ulkoministeriön matkustussuosituksen perusteella.

Syksyn matkailukausi Kiinaan alkaa lokakuussa. Sen osalta tilanne on vielä auki.

”Tarkastellaan kevään aikana, miten tilanne kehittyy, ja tehdään sen perusteella ratkaisuja”, Palermaa sanoo.

Palermaan mukaan asiakkailta ei juuri ole tullut peruutuksia muiden kuin Kiinan-matkojen osalta, mutta moni vaikuttaa nyt lykkäävän varaamista ja odottavan tilanteen kehittymistä. Joitakin matkoja, esimerkiksi yksi Espanjan-matka, on jouduttu perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

”Siinä ei ole muihin vuosiin verrattuna mitään poikkeuksellista, mutta yleisesti ottaen tilanne on se, että ihmiset odottavat”, Palermaa sanoo.

”Matkanjärjestäjille se on ikävä asia, koska esimerkiksi hotellit vaativat usein tiettyjä ennakkomaksuja etukäteen.”

Syksylle varauksia on hänen mukaansa tullut normaaliin tahtiin.

Lentoyhtiöistä Finnair on lopettanut talvikauden lentonsa Manner-Kiinaan ja vähentänyt lentoja Hongkongiin. Muut lennot esimerkiksi Italiaan ja Etelä-Koreaan jatkuvat näillä näkymin normaalisti.

Ryanair, joka liikennöi Suomesta muun muassa Italian Bergamoon mutta ei Aasian maihin, ei ole tehnyt lentoihinsa muutoksia koronaviruksen vuoksi. Yhtiöstä ei kerrota, onko mahdollisia muutoksia suunniteltu.

”Aiomme noudattaa kaikkia [terveysviranomaisten] julkaisemia ohjeita”, yhtiön viestinnästä todetaan.

Teneriffan-koneeseen nousevia koronavirus ei juuri huolettanut: ”Tartunta tulee, jos se on tullakseen”

Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

Koronavirus leviää Euroopassa nyt Italiasta käsin, Helsinki-Vantaalla ei ole erikois­toimenpiteitä epidemia-alueelta saapuville

Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”