Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Terveys

Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

Suomessa nuuskankäyttö ja laiton maahantuonti ovat kasvussa. Vahvan nuuskamerkin Oden’sin yleistyminen nuorten keskuudessa huolestuttaa päihdetyöntekijöitä.

Tornion tulli takavarikoi Offroad- ja Oden’s-nuuskaa vuonna 2016. Kuva: Janne Järvinen HS

Julkaistu: 27.2. 9:42, Päivitetty 27.2. 11:17

Nuuskan myynti ja lahjoittaminen ovat laitonta toimintaa Suomessa. Tästä huolimatta nuuskan käyttö ja matkustajatuonti ovat kasvussa.

”Ei se vielä ole aivan räjähtänyt käsiin, mutta siitä on jo merkkejä”, Suomen Ash -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo.

Suomessa nuorison suosiossa on nuuskamerkki Oden’s Cold White eli kavereiden kesken ”denssi”. Oden’s-nuuskassa on 22 milligrammaa nikotiinia yhtä gramman nuuskapussia kohden.

Nuuska tulee Ruotsista, jossa nuuskan kauppaaminen on laillista ainoana EU-maana. Ruotsalaisen nuuskaverkkokaupan Snusbolagetin myydyimpien tuotteiden joukosta Oden’sia ei löydy. Verkkokaupan listauksen mukaan myydyimpien tuotteiden nikotiinitasot ovat matalampia kuin Oden’sin, alimmillaan 8 milligrammaa.

Aikuiset saavat tuoda nuuskaa Suomeen kilon vuorokaudessa, mutta vain omaan käyttöön. Tupakkalaki uudistui vuonna 2016 niin, että nuuskan tuonnista poistettiin rasiamäärärajoitus. Nuuskan tuonti on yli 2,3-kertaistunut kymmenessä vuodessa.

Oden’sia tulee Suomeen sekä matkustajatuonnin että laittoman salakuljetuksen kautta.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT -järjestön projektipäällikkö Hanne Munter epäilee, että Oden’s on kehitetty nimenomaan Ruotsin ulkopuolisille markkinoille.

”Sitä tuodaan Suomeen paljon. Se on halpaa, se liikkuu nopeasti katukaupassa ja päätyy nuorten käsiin”, Munter sanoo.

Munterin mukaan Oden’sin markkinointi suomalaisnuorisolle on onnistunut hyvin. Tuotetta on nähty esimerkiksi musiikkivideoissa ja pakkauksen etiketti irtoaa helposti tarrana läppärin, kännykän tai kypärän koristeeksi.

”Siinä on onnistuttu löytämään oikeat mainonnan keinot. Sen tarran suhteen asia olisi helppo korjata”, Munter sanoo.

Lisäksi artistit ja urheilijat käyttävät nuuskaa täysin avoimesti. Räppärit Seksikäs-Suklaa ja Dosdela ovat jopa tehneet kappaleen nimeltä Denssi, joka käsittelee nuuskaliiketoimintaa.

Etu-Töölön lukion aulassa oleva pöytä on teipattu täyteen nuuskarasioiden etikettejä. Kuva on vuodelta 2018. Kuva: Kalle Koponen

Nuuskan myynnin ohessa sen mainonta on Suomessa laitonta. Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen sanoo, että nuuskan esiintyminen musiikkivideoissa ei sinällään ole vastoin sääntöjä.

”Meillä on sananvapaus, jonka piiriin menee monia asioita. Jos pystytään todentamaan, että tiettyä merkkiä mainostetaan niin, että joku saa siitä taloudellista tai muuta hyötyä, se voi olla lainvastaista”, Honkanen sanoo.

Nuorten nuuskankäyttö on esillä kavereiden kanssa, mutta piilossa vanhemmilta ja opettajilta.

”Se on nuorten oma, yhteinen juttu josta aikuiset ovat pihalla”, Munter sanoo.

Munter korostaa nuorten elämässä mukana olevien aikuisten vastuuta. Opettajien ja vanhempien pitäisi ottaa asia vakavasti ja puuttua käyttöön. Munter tietää tapauksia, joissa vanhemmat esimerkiksi tuovat nuuskaa maahan, jotta nuori voi tienata sen myynnillä taskurahaa.

”Se ei ole uusi ilmiö”, Munter sanoo.

Munter kehottaa kouluja pitämään huolta tupakkalain toteutumisesta kehittämällä yhteiset linjaukset ja selkeät toimintatavat.

”Puuttuminen voi olla vaikeaa, vaikka laki on selkeä”, Munter sanoo.

Asiantuntijat esittävät monia keinoja nuuskakaupan ja -käytön hillitsemiseksi. Hara ehdottaa, että Suomi voisi kannella EU-komissiolle Ruotsin nuuskamyynnistä. Kun Ruotsi liittyi EU:n jäseneksi, maa lupasi estää nuuskan pääsyn muihin jäsenmaihin. Näin ei ole käynyt.

”Myös rajavalvontaa ja viranomaisten voimavaroja pitäisi lisätä”, Hara sanoo.

Munterin mukaan makuaineiden käyttö nuuskassa pitäisi kieltää EU-alueella. Monia nuuskamerkkejä markkinoidaan vaikkapa mintun tai mentolin makuisina.

”Jos nuuskassa ei olisi makuaineita, nimenomaan nuorten nuuskankäyttö vähenisi”, Munter sanoo.

Munter on mukana kolmivuotisessa Nikotiinihankkeessa, johon sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta. Elokuussa 2019 alkoi hankkeen Nuuskakoukku-kampanja, jonka on tarkoitus edistää nuorten kriittistä suhtautumista nuuskaa kohtaan.

Yksi taktiikka nuuskatyössä on vertaisvaikuttaminen. Hankkeessa esimerkiksi 8.–9.-luokkalaisia oppilaita valmennetaan keskustelemaan aiheesta nuorempien oppilaiden kanssa. Nuoret muun muassa pohtivat, kuka hyötyy nuuskakaupasta tai nikotiiniriippuvuudesta.

”Tarkoitus on, että nuoret saavat puhua asiasta omin sanoin ilman, että tietoa tulee ylhäältä alas. Herättelemme lamppua syttymään ja tuemme nuorten omaa autonomiaa”, Munter sanoo.

Korkean nikotiinipitoisuuden Oden’s on suosittua Suomessa, mutta laittomasti maahan päätyneen nuuskan vahvuutta on vaikea arvioida. Tulli ei tutki Suomeen salakuljetettavan nuuskan nikotiiniarvoja.

”Kaikki nuuskakauppa on laitonta, joten emme tutki sitä vahvuutta laboratoriossa”, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo.

Tullissa takavarikoidun nuuskan määrä on moninkertaistunut viime vuosina. Vuonna 2014 Tulli takavarikoi noin 550 kiloa nuuskaa, kun määrä oli jo yli 6 700 kiloa vuonna 2018. Sinkkosen mukaan Tullin tutkintaresurssit ovat pysyneet samana jo monta vuotta. Tästä voi päätellä, että nuuskaa yritetään tuoda rajan yli paljon aiempaa enemmän.

Nuuskan suosituin salakuljetusväylä Suomeen on tuoda tavara Haaparannasta Tornionlaakson kautta ja kuljettaa nuuska edelleen Etelä-Suomen markkinoille.

Tulli kertoo vuosijulkaisussaan 2018, että ”viimeksi salakuljetustoiminta on ollut yhtä vilkasta Suomen ja Ruotsin maarajalla vuosikymmeniä sitten tuontisäännöstelyn aikana, kun salakuljetusartikkeleita olivat muun muassa voi ja kahvi”. Nuuskaa tuodaan myös Etelä-Suomen satamiin joko suoraan Ruotsista tai Baltian maiden kautta.

”Salakuljettajille nuuskassa on hyvä panos-tuotos-suhde. Tuomiot ovat kovaan huumekauppaan verrattuna maltillisia”, Sinkkonen sanoo.

THL:n mukaan ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista pojista viidesosa kertoi viime vuonna käyttävänsä nuuskaa päivittäin. Vastaavasti ammattikoulun tytöistä kuusi prosenttia kertoi käyttäneensä nuuskaa päivittäin.

Nuuskan käyttöön liittyy merkittävä terveysriski. Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila kertoi HS:n haastattelussa kantavansa huolta etenkin poikien ja nuorten miesten yleistyneestä nuuskaamisesta.

”Totuus on, että nuuskasta aiheutuu kiistattomia vaaroja terveydelle”, Ollila sanoi.

Lue lisää: Suomi uudisti tupakka­lakia 2016 ja nuuskan maahantuonti räjähti – ”nuuskasta on onnistuttu luomaan kuva, että sen vaarat ovat vähäisiä”, sanoo syöpäjärjestö

Ollila totesi, että tuotekehittelyn myötä nuoren nuuskaaminen on entistä hankalampi huomata, koska nuuskatyynyt ovat aiempaa pienempiä ja huomaamattomampia huulen alla.

Munter sanoo, että vain aika näyttää, mitä nykyisin vahvaa nuuskaa käyttävien nuorten terveydelle tapahtuu.

”Kysymys on huolestuttava. Monet käyttävät erittäin vahvaa nuuskaa päivittäin, emmekä tiedä, mitä se aiheuttaa pitkällä aikavälillä. Varmasti siitä seuraa vahva riippuvuus”, Munter sanoo.

Tullin Sinkkosen mukaan nuuskakaupassa terveysriskien lisäksi huolestuttavaa on rinnakkaistalouden tai harmaan talouden syntyminen. Laittomaan nuuskakauppaan voi liittyä myös rahanpesua. Nuuskakaupan arvoksi Suomessa on arvioitu noin 50 miljoonaa euroa.

”Rinnakkaistalous rapauttaa aina taloutta, kun syntyy epävirallisia rahavirtoja. Suomessa ei ole totuttu rinnakkaistalouteen tässä mittakaavassa. Kyseessä on merkittävä asia, jos nuoriso oppii harmaaseen talouteen”, Sinkkonen sanoo.

Nuoret saattavat vähätellä nuuskakaupan riskejä, kun käyttö on yleistä ja monet selviävät ilman rangaistusta. Sinkkonen sanoo, että moni nuori ei tiedä nuuskakaupan voivan johtaa rikostuomion lisäksi isoihin veroseuraamuksiin.

”Hallinnollinen veroseuraamus tulee usein yllätyksenä. Törkeän veropetoksen tuomiona voi olla neljä vuotta vankeutta. Ei nuuskakauppa ole sellainen juttu, että siitä selviää aina sakoilla.”

Suomi uudisti tupakka­lakia 2016 ja nuuskan maahantuonti räjähti – ”nuuskasta on onnistuttu luomaan kuva, että sen vaarat ovat vähäisiä”, sanoo syöpäjärjestö

Nuorten tupakointi on vähentynyt merkittävästi, mutta nuorten naisten nuuskan käyttö yleistyy

Kolumni|Tupakointi on Suomessa tunkkaista ”luusereiden hommaa”, nyt sama leima pitäisi saada nuuskaamiselle

Seuraa uutisia tästä aiheesta