Nikke Ankaran seksuaalirikoskäräjät alkoivat suljetuin ovin – ”Kiistän syytteet”, räppäri sanoi oikeustalolla - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Nikke Ankaran seksuaalirikoskäräjät alkoivat suljetuin ovin – ”Kiistän syytteet”, räppäri sanoi oikeustalolla

Vuonna 2017 Ankara nousi otsikoihin Vain elämää -ohjelmassa esitettyjen seksististen puheidensa takia.

Muusikko Nikke Ankara odotti käräjäkäsittelyn alkamista oikeussalissa torstaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 27.2. 11:09, Päivitetty 27.2. 13:33

Räppäri Nikke Ankaran eli oikealta nimeltään Niiles Hiirolan seksuaalirikosoikeudenkäynti alkoi torstaina iltapäivällä Helsingin käräjäoikeudessa. Muusikkoa syytetään pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Oikeuden puheenjohtaja päätti syyttäjän esityksestä istunnon alussa, että koko pääkäsittely käydään suljettujen ovien takana yleisön läsnä olematta.

Myös asianomistaja eli epäillyn rikoksen uhri vaati salaista käsittelyä.

Käräjäoikeus julisti oikeudenkäynnin asiakirjat salaisiksi 60 vuodeksi, joten syytteen sisältö ei tullut julkiseksi istunnon alkaessa.

Oikeuden puheenjohtajan mukaan tuleva tuomio tulee olemaan julkinen asianomistajan ja mahdollisesti todistajien nimiä lukuun ottamatta. Oikeus ei anna tuomiota vielä torstaina, vaan se tulee myöhemmin kansliapäätöksenä.

Syytteen mukaan 28-vuotiaan Hiirolan epäillään syyllistyneen rikokseen Helsingissä 30. heinäkuuta 2017.

”Kiistän kaikki syytteet”, hän sanoi viestimille torstaina oikeustalon aulassa.

Muusikko kieltäytyi kommentoimasta oikeudenkäyntiä tarkemmin.

Hiirola kertoi aiemmin tällä viikolla sosiaalisessa mediassa syytteestä.

”Minua syytetään pakottamisesta seksuaaliseen tekoon vuonna 2017. Kiistän syyllistyneeni tällaiseen. Todella toivon ja uskon että oikeus tapahtuu”, hän kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Nikke Ankara aloitti muusikon uransa Lahdessa. Hän on julkaissut kaksi studioalbumia ja tehnyt yhdessä kappaleita muun muassa Cheekin, Antti Tuiskun, Robinin ja Jannan kanssa.

Vuonna 2017 Ankara osallistui Vain elämää -ohjelmaan. Hän esitti ohjelmassa laulaja Petra Garganolle kommentteja, joiden vuoksi hän nousi otsikoihin kielteisessä sävyssä.

Ankara muun muassa ilmoitti ohjelmassa olevansa ”kärki märkänä” laulajan esityksestä ja uhosi kellistävänsä hänet selälleen. Hän sanoi myös, että ”Petran sisäreiteen tatuoidaan ’Nikke was here’”.

Tapausta seurasi laajempi keskustelu suomalaisen hiphop-kulttuurin naiskuvasta.

Nikke Ankara sanoi myöhemmin, että vitsiksi tarkoitetut kommentit ymmärrettiin väärin ja että jaksojen editointi antoi hänestä vääristyneen kuvan.

Nikke Ankara esiintyi Raumanmeren juhannus -festivaalilla kesäkuussa 2017. Kuva: Juha Sinisalo / Lehtikuva

Pakottamisesta seksuaaliseen tekoon voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Lain mukaan tähän rikokseen syyllistyy muun muassa pakottamalla väkivallalla tai uhkaamalla toisen henkilön seksuaaliseen tekoon tai teon kohteeksi.

Kyse voi olla myös siitä, että uhri ei pysty puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan esimerkiksi tiedottomuuden, sairauden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan vuoksi.

Seksuaalinen teko ei tarkoita tässä yhteydessä sukupuoliyhteyttä. Sukupuoliyhteyteen pakottaminen olisi rikoslain mukaan raiskaus.

Räppäri Nikke Ankaraa syytetään pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

Nyt.fi|Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

Näkökulma|Tämän vuoden Vain elämää -kiintiöräppärin Nikke Ankaran tunkkaiset kommentit osoittavat, että Suomi-hiphopin naiskuvasta on syytä puhua