Volkan Ünsalin palkkamurhasta tuomittu Janne Raninen pääsee vapauteen, Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Volkan Ünsalin palkkamurhasta tuomittu Janne Raninen pääsee vapauteen, Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista

Ranisen vapauttamispäätös tuli samana päivänä, kun Jari Aarnio ja Keijo Vilhunen saivat syytteet samasta murhasta.

Janne Raninen vuonna 2018. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 27.2. 14:36, Päivitetty 27.2. 15:31

Turkkilaissyntyisen Volkan Ünsalin palkkamurhasta tuomittu Janne Raninen, 43, pääsee elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen.

Helsingin hovioikeus hyväksyi Ranisen vapauttamishakemuksen torstaina, vaikka Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista. Ranisen kaksi aiempaa vapauttamishakemusta hylättiin vuosina 2015 ja 2018.

Ehdonalainen vapaus alkaa 1. maaliskuuta 2021. Raninen on istunut tuolloin vankeudessa 17 vuotta ja yhden kuukauden.

Raninen murhasi kahden rikoskumppanin kanssa Ünsalin palkkiota vastaan asunnossa Helsingin Vuosaaressa 16. lokakuuta 2003. Palkkamurhan taustalla oli Arlandan lentokentällä Tukholmassa tehty ryöstö.

Uhrin ruumista ei ole löydetty.

Palkkamurhan rikoskumppaneista elinkautista tuomiota istunut Raimo Andersson surmattiin vankilomallaan keväällä 2018 Vantaalla. Kolmas tuomittu Ilkka Jani-Markus Leinonen pääsee ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden helmikuussa.

Raninen sai vapauttamispäätöksen samana päivänä, kun apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe nosti syytteet samasta murhasta entistä Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota ja More-rikollisjärjestöä johtanutta Keijo Vilhusta vastaan. Voit lukea heidän syytteistään tästä uutisesta.

Syytteiden mukaan Vilhunen osallistui murhan järjestelyihin ja Aarnio tiesi murhasuunnitelmasta ennalta mutta jätti teon estämättä. He kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Hovioikeuden mukaan Janne Ranisen vapauttamista puolsi se, että hän on suorittanut rangaistustaan keskimääräistä vankeusaikaa huomattavasti pitempään. Lisäksi puoltavia tekijöitä olivat kouluttautuminen, työllistymismahdollisuudet, päihteettömyys ja poistumislupien ehtojen noudattaminen.

Raninen on opiskellut vankilassa ammattitutkinnon ja osallistunut vankilan työ- ja ohjelmatoimintaan. Hänellä on hovioikeuden mukaan läheisistään koostuva tukiverkosto, joka tukee hänen sopeutumistaan takaisin siviilielämään.

Vapauttamista vastaan puhui hovioikeuden mielestä Ranisen tekemä palkkamurha, jota oikeus luonnehti erityisen moitittavaksi.

Kokonaisharkinnan perusteella hovioikeus päätti, että Raninen voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen runsaan vuoden päästä.

Hovioikeuden julkisesta selosteesta ei käy ilmi, miksi Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut Ranisen vapauttamista. Lausunto on muun oikeudenkäyntiaineiston tapaan salainen.

Rikosseuraamuslaitos puolsi aiemmin toisen palkkamurhasta tuomitun Ilkka Leinosen päästämistä ehdonalaiseen vapauteen.

Raninen on tuomittu aikoinaan myös toisesta murhasta. Hän ampui 20-vuotiaana ruotsinserbialaisen rikollispomon Solvallan raviradalla Tukholmassa vuonna 1998.

Raninen tuomittiin Ruotsissa Solvallan henkirikoksesta kahdeksan vuoden vankeustuomioon, josta hän istui vankilassa viisi vuotta. Rangaistuksen pituuteen vaikutti Ranisen nuori ikä.

Syyttäjä vaatii Jari Aarniolle ja entiselle rikollispomolle Keijo Vilhuselle tuomiota murhasta

Volkan Ünsal pakeni uhkailijoitaan Ruotsista Helsinkiin mutta joutuikin ystävänsä murhaamaksi – ruotsalais­poliisi kertoo nyt HS:lle, että kuuli salajuonesta jo ennen murhaa Jari Aarniolta

Volkan Ünsalin palkkamurhasta tuomittu pääsee vapauteen päihteettömyyden ansiosta

Janne Raninen on opiskelija, isä ja räppärin poikaystävä – Mutta hän on myös ”Solvalla-Janne”, joka murhasi parhaan ystävänsä

Seuraa uutisia tästä aiheesta