Jälleen yksi poliisi jäi kiinni valehtelusta Jari Aarnion jutussa – todistajan asemassa valehdellut ex-poliisi välttyy syytteeltä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Jälleen yksi poliisi jäi kiinni valehtelusta Jari Aarnion jutussa – todistajan asemassa valehdellut ex-poliisi välttyy syytteeltä

Alainen antoi myös hasistynnyrijutussa Aarnion tarinaa tukevan todistajanlausunnon. Oikeus ei koskaan arvioinut lausunnon paikkansapitävyyttä.

Syyttäjän mukaan kysymys todistajan ja Jari Aarnion yhteydenpidosta oli olennainen. Aarnio-tutkinnoissa on syyttäjän mukaan ilmennyt aihe epäillä, että Aarnio pyrkii vaikuttamaan todistajiin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 27.2. 15:25, Päivitetty 27.2. 16:19

Aarnio-jutussa valehdelleiden nykyisten tai entisten poliisien määrä kasvoi jälleen yhdellä, kun syyttäjä antoi torstaina julkisuuteen päätöksensä Vuosaaressa vuonna 2003 tapahtuneesta palkkamurhasta.

Päätöksen sivutuotteena apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe päätti olla syyttämättä erästä Jari Aarnion entistä alaista valehtelusta kuulustelussa.

Itse valehtelusta ei ollut epäselvyyttä, ja mies itsekin myönsi lasketelleensa luikuria yhteydenpidostaan Aarnion kanssa. Syyte jätettiin nostamatta teon vähäisyyden takia.

Miestä kuultiin murhajutun esitutkinnassa syyskuussa 2018. Siinä häneltä kysyttiin, oliko hän ollut yhteydessä entiseen esimieheensä edellisen, muutamaa kuukautta aiemmin tapahtuneen kuulustelun jälkeen. Mies kiisti olleensa.

”Häneen [Aarnioon] olen ollut viimeksi yhteyksissä vuosia sitten, en osaa yhtään sanoa ajankohtaa. En muista olenko nähnyt häntä edes, muuta kuin joutuessani todistamaan oikeuteen siinä toisessa asiassa”, mies sanoi.

Aarnion puhelimesta saatiin kuitenkin ongittua tieto, että miehet olivat olleet useita kertoja yhteydessä toisiinsa. Esitutkinnassa selvisi lisäksi, että he olivat myös tavanneet.

Asiasta käynnistettiin esitutkinta epäillystä perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Aluksi mies oli kuulusteluissa haluton puhumaan, vaikka hänelle esitettiin näyttöä keskinäisestä viestittelystä. Ex-alainen vaimoineen oli muun muassa kutsuttu Aarnion pariskunnan järjestämiin kemuihin.

”Moi! Lauantaina alotellaan sit 15 pintaan. Tervetuloa”, Aarnio viestitteli. Juhlien jälkeen ex-alainen tekstasi: ”Kiitos kemuista! Hauskaa oli!!!!”

Aarniot olivat myös osallistuneet ex-alaisen pojan rippijuhliin.

Lopulta mies myönsi, ettei hän ollut puhunut aivan totta. Hän selitti valehtelua sillä, että hänen mielestään kysymys yhteydenpidosta Aarnion kanssa ei ollut olennainen.

Mies korosti, ettei hän kuitenkaan ollut sopinut kertomuksestaan Aarnion kanssa. Hän vakuutti puhuneensa muilta osin totta.

Syyttäjän mukaan kysymys todistajan ja Aarnion yhteydenpidosta oli olennainen. Sekä murhajutun tutkinnassa että muissa Aarnio-tutkinnoissa oli hänen mukaansa ilmennyt aihe epäillä, että Aarnio pyrkii vaikuttamaan todistajiin. Aarnio siis yrittää ottaa yhteyttä todistajiin sopiakseen kertomuksista.

”Tämän syyn vuoksi on ollut objektiivisesti arvioiden merkityksellistä selvittää todistajilta, ovatko he olleet yhteydessä Aarnioon tai Aarnio heihin”, Rappe arvioi.

Syyttäjän mukaan ei kuitenkaan ollut aihetta epäillä, että mies olisi valehdellut kuulusteluissa niistä tiedoista, jotka liittyivät murhan selvittämiseen. Hänen salaamansa tiedot olivat siten vähämerkityksellisiä, ja tämän takia syytettä ei nosteta.

Samalla alaisella oli pieni rooli myös Aarnion huumejutussa. Hän ilmaantui käräjäoikeuteen tukemaan entisen esimiehensä kertomusta siitä, miten Aarnio-tutkinnan alkuun sysänneen Saaran seksivideo oli päätynyt Aarnion naisystävän varastotiloihin Nurmijärvelle.

Prostituoituna työskennellyt Saara kertoi heti tutkinnan alkuvaiheessa, että Aarnio oli vienyt häneltä seksivideoita, joita hän oli tehnyt asiakkaidensa kanssa. Aarnio kiisti tämän.

Pari vuotta tutkinnan aloittamisen jälkeen Aarnion naisystävä kuitenkin antoi poliisille muovipussin. Hän kertoi, että Aarnio oli antanut hänelle pussin säilytettäväksi ennen kiinniottoaan marraskuussa 2011.

Muovipussista löytyi muun muassa videokasetti, jossa Saara ja asiakas olivat ”seksuaalisissa tunnelmissa”, kuten poliisi kirjasi esitutkintapöytäkirjaan.

Aarnio selitti oikeudessa, että tavarat olivat päätyneet hänelle kiertoteitse. Kun Saara oli muuttanut joksikin aikaa toiseen kaupunkiin, tämä oli Aarnion mukaan jättänyt takapihalleen jätesäkin ja pyytänyt Aarniota noutamaan sen.

Aarnio kertoi järjestäneensä huumepoliisin konstaapelin noutamaan säkin, ja säkkiä oli säilytetty Helsingin huumepoliisin tiloissa, kunnes hän vei sen Nurmijärvelle ystävänsä varastoon.

Entinen alainen vahvisti käräjäoikeudessa Aarnion tarinan. Hän ei maininnut, että hän ja Aarnio ovat keskenään perhetuttuja. Tämän luonnehdinnan hän antoi tuoreessa kuulustelussaan.

Mies työskenteli huumepoliisissa Aarnion alaisuudessa vuodesta 2000 vuoteen 2011.

Aiemmin Helsingin käräjäoikeus ja Helsingin hovioikeus ovat arvioineet kolmen Aarnion alaisen kertomukset epäluotettaviksi. Hovioikeus katsoi, että miesten salipuheet olivat useilta osin ristiriidassa tosiasioiden kanssa.

Lue lisää: HS-analyysi: Miksi huumepoliisit valehtelivat Jari Aarnion rikosjutun oikeudenkäynnissä?

Kolmikko rakenteli Aarniolle alibia, joka kaataisi huumesyytteet.

Valheet liittyivät erityisesti Pasilan miehen puhelinliittymiin. Syyttäjien mukaan Pasilan mies oli Aarnio, ja hän käytti liittymiä huumerikosten tekemiseen. Aarnion mukaan liittymät olivat huumepoliisien operaatiopuhelimia, ja niillä pidettiin yhteyttä tietolähteisiin.

Triolta kuultiin oikeussalissa puheita siitä, kuinka he olivat liikkuneet tietolähdekännyköiden kanssa.

Trio jäi kuitenkin kiinni valehtelusta. Tutkinnassa saatiin kaivettua esille huumepoliisien todellisia sijainteja muun muassa kulkulätkien, tietojärjestelmiin kirjautumisten ja luottokorttien käytön perusteella.

Hovioikeuden tuomion jälkeen Helsingin poliisilaitos antoi potkut yhdelle miehistä. Mies tuomittiin hovioikeudessa sakkoihin useista virkarikoksista, ja asia on vielä vireillä korkeimmassa oikeudessa.

Toinen alaisista oli potkittu pois jo aiemmin, mutta Helsingin hallinto-oikeus kumosi päätöksen. Nyt Helsingin poliisin johto pohtii, voiko mies palata poliisiksi.

Trion kolmas jäsen on yhä poliisina Helsingin poliisissa.

Syyttäjä vaatii Jari Aarniolle ja entiselle rikollispomolle Keijo Vilhuselle tuomiota murhasta

Volkan Ünsalin palkkamurhasta tuomittu Janne Raninen pääsee vapauteen, Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista