Käsidesi käy kaupaksi juuri nyt, apteekista kerrotaan: ”Pitää vain toivoa, että ihmiset käyttävät sitä myös” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Käsidesi käy kaupaksi juuri nyt, apteekista kerrotaan: ”Pitää vain toivoa, että ihmiset käyttävät sitä myös”

Yliopiston Apteekin arjessa koronavirus näkyy vain vähän: suusuojainhylly on tyhjillään, ja osa asiakkaista haluaa jutella aiheesta. Ihmiset eivät vaikuta erityisen huolestuneilta, kertoo apteekinhoitaja Elina Lammi.

Apteekinhoitaja Elina Lammi työpaikallaan Helsingissä torstaina. Kuva: Juha Metso

Julkaistu: 28.2. 2:00

Koronavirus näkyy apteekin arjessa siten, että käsidesiä myydään selvästi enemmän kuin normaalisti, hengityssuojaimet loppuivat pari viikkoa sitten ja tauti toistuu asiakkaiden käytäväpuheissa.

Ihmiset eivät kuitenkaan vaikuta erityisen huolestuneilta, sanoo apteekinhoitaja Elina Lammi. Siltä näyttää myös hyllyjen välissä: kun iäkästä miestä yskittää kassalla, kukaan ei kaikkoa kauemmaksi.

”Meillä henkilökunnalla on tietenkin käsidesit käytössä mutta ei mitään erityistoimia.”

Käsidesistä ei ole tällä hetkellä pulaa, sanoo apteekinhoitaja Elina Lammi. Kuva: Juha Metso

Lammi johtaa Mannerheimintie 96:ssa Helsingissä sijaitsevaa Yliopiston Apteekkia, joka kuuluu Suomen vilkkaimpiin apteekkeihin. Asiakkaita käy päivittäin yli tuhat, ja ovi aukeaa tiuhaan torstainakin.

Suusuojainten kohdalla hylly on tyhjä. Tilanne on sama kuin ympäri maailmaa: lappu kertoo, että tuote on tilapäisesti lopussa. Kaikki myytiin tammi–helmikuussa, kun koronavirus alkoi levitä, Lammi kertoo. Paikalle tuli asiakkaita, jotka ostivat kerralla hyllyn tyhjäksi.

”Ensin rajoitimme niiden myyntiä yhteen pakettiin per asiakas, mutta melko pian ne loppuivat silti. Emme ole saaneet lisää.”

Lammin käsitys on, että suojaimia ostettiin lähetettäväksi Kiinaan, mutta varma hän ei tietenkään ole. Niitä tiedustellaan edelleen liki päivittäin. Lisäksi kysyntää on ollut pintojen desinfiointiaineille.

”Antiseptistä käsidesiä myydään paljon, mutta se ei ole loppumassa. Suuremmat pumppupullot myytiin tilapäisesti loppuun keskiviikkona, mutta niitäkin on tulossa pian lisää.”

Sinänsä ei olisi mikään katastrofi, vaikka käsidesi loppuisikin. Lammi muistuttaa, että tehokkain keino suojautua virukselta on käsien pesu saippualla. Käsihuuhteet ovat hyviä niihin hetkiin, jolloin pesulle ei pääse.

Lammi ja hänen työkaverinsa, farmaseutti Johanna Ulpovaara, kertovat koronaviruksen olevan juuri nyt kuuma puheenaihe.

Uutisointi vaikuttaa keskusteluihin, he sanovat. Torstaina Ulpovaara esimerkiksi jutteli aiheesta asiakkaan kanssa, joka oli lähdössä matkalle Italiaan.

Farmaseutti Johanna Ulpovaara (vas.) ja apteekinhoitaja Elina Lammi torstaina Yliopiston Apteekissa Helsingin Mannerheimintiellä. Kuva: Juha Metso

Sellaistakin käy, että asiakas on lukenut jonkin koronaväitteen sosiaalisesta mediasta ja haluaa kysyä apteekkialan ammattilaiselta, pitääkö se, tämä tai tuo tieto paikkansa.

”Sitten me ohjaamme asiakkaita oikean tiedon lähteille”, Ulpovaara sanoo.

Samaa tekevät nyt myös sosiaalisen median palvelut. Esimerkiksi Hongkongissa suurin viruspaniikki sai alkusysäyksensä valeuutisista, joissa puhuttiin ruoan ja wc-paperin loppumisesta. Mutta kun nyt hakee vaikkapa Instagramista tai Twitteristä tietoa aihetunnisteella #koronavirus, ne kehottavat menemään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tai Maailman terveysjärjestön verkkosivuille.

Viranomaistiedon pariin ohjaavat myös Ulpovaara ja Lammi.

Vaikka apteekin työntekijät kohtaavat monenlaista yskijää ja yhdessä päivässä voi tavata satoja ihmisiä, Lammi ja Ulpovaara tulevat töihin hyvillä mielin.

Koronavirus ei huoleta heitä. Tauteja on ollut vuosien varrella monenlaisia, ja Yliopiston Apteekki antaa tarvittaessa ohjeet, miten toimia.

Sekä Lammi että Ulpovaara olivat työelämässä jo sarsin aikaan. Maalaisjärjellä pärjää, he sanovat. Kun apteekin työntekijät pitävät kahvitauon, he puhuvat ihan muusta kuin koronaviruksesta.

”Sarsin aikaan ihmiset taisivat olla huolestuneempia”, Ulpovaara muistelee.

Käytännön ohjeita päivitetään parhaillaan, kertoo Yliopiston Apteekkien farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas.

”Olemme seuranneet koronavirustilannetta alusta asti. Viime päivinä aihe on noussut voimakkaammin esiin ja herättänyt lisää kysymyksiä. Niihin pyrimme vastaamaan.”

Ohjeissa annetaan neuvoja, jotka koskevat esimerkiksi apteekkien pintojen siivousta ja turhien kosketusten välttämistä. Tekeillä on myös ohjeet siihen, miten työntekijän tulee toimia, jos oireilee itse. Siitäkin muistutetaan, että sairaana ei pidä tulla töihin.

Vuorikallas on tyytyväinen, kun suomalaiset kuuntelevat viranomaisten ohjeita ja ostavat käsidesiä.

”Nyt pitää vain toivoa, että he käyttävät sitä myös.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta