Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Brother Christmasin rahankeräysrikoksesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Brother Christmasin rahankeräysrikoksesta

Käräjäoikeuden langettava tuomio jää voimaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen osallistui oikeudenkäyntiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 3. syyskuuta 2019. Käräjäoikeuden langettava tuomio jää nyt voimaan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 28.2. 9:17, Päivitetty 28.2. 9:37

Korkein oikeus ei myöntänyt Brother Christmas -hyväntekeväisyysjärjestön vetäjälle, kansanedustaja Ari Koposelle (ps) valituslupaa rahankeräysrikostuomiosta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut Koposen rahankeräysrikoksesta runsaan tuhannen euron sakkorangaistukseen. Tuomion mukaan Koponen keräsi vuonna 2017 rahaa ilman lain edellyttämää lupaa.

Rikos ajoittui Koposen kansanedustajakautta edeltävään aikaan. Tuolloin hän verhoutui julkisissa esiintymissään pukinpartaan ja toimi Brother Christmasin keulahahmona.

Koposen ei oikeudessa väitetty saaneen tai tavoitelleen taloudellista hyötyä itselleen.

Koponen haki muutosta käräjätuomioon ennakkopäätösvalituksella suoraan korkeimmasta oikeudesta. Valituslupa voidaan tällaisessa tapauksessa myöntää vain silloin, jos tapaus on tärkeää saada korkeimman oikeuden ratkaistavaksi oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi.

Koponen vaati ennakkopäätösvalituksessaan, että syyte on hylättävä tai hänet on joka tapauksessa jätettävä rangaistukseen tuomitsematta.

Käräjäoikeuden langettava tuomio jää nyt voimaan.

Koposta ja kahta muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä epäiltiin alun perin poliisin esitutkinnassa myös törkeästä kirjanpitorikoksesta. Syyttäjät katsoivat syyteharkinnassa, ettei menettely ollut tältä osin lainvastaista ja he jättivät syytteet törkeästä kirjanpitorikoksesta nostamatta.

Brother Christmasina tunnettu kansan­edustaja Ari Koponen hakee käräjä­tuomioonsa muutosta suoraan korkeimmasta oikeudesta

Oikeus tuomitsi Brother Christmasina tunnetun perus­suomalaisten kansan­edustajan Ari Koposen rahan­keräys­rikoksesta

Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella