Turkulaisessa saattohoitoyksikössä vakavia rikosepäilyjä, liittyvät kuoleman­tapauksiin – ”Poikkeuksellisen laaja ja yhteiskunnallisesti merkittävä rikoskokonaisuus” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Turkulaisessa saattohoitoyksikössä vakavia rikosepäilyjä, liittyvät kuoleman­tapauksiin – ”Poikkeuksellisen laaja ja yhteiskunnallisesti merkittävä rikoskokonaisuus”

Poliisi epäilee vakavista rikoksista turkulaisen kotisairaalayrityksen sairaanhoitajaa ja lääkäriä. Hoitaja ei vielä kommentoi epäilyjä, lääkäriä HS ei ole tavoittanut. Epäiltynä on myös kuusi Turun kaupungin virkamiestä. Turun kaupunki on käynnistänyt sisäisen tutkinnan tapauksesta.

Turkulaisen kotisaattohoitoyrityksen viimeisin toimipaikka sijaitsee Turun Luolavuoressa. HS:n tietojen mukaan yritys siirtyi pois kiinteistöstä pari vuotta sitten. Kuva: Toni Lehtinen / HS

Julkaistu: 2.3. 10:29, Päivitetty 2.3. 16:40

Turkulaisessa yksityisessä saattohoitopalveluita tarjonneessa kotisairaalassa on tullut ilmi vakavia rikosepäilyjä, tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos.

”Kyseessä on poikkeuksellisen laaja ja yhteiskunnallisesti tarkasteltuna merkittävä rikoskokonaisuus”, poliisi kertoo.

Poliisi on tutkinut ainakin kolmea kuolemantapausta sekä poikkeuksellisen vakavia laiminlyöntejä ja väärinkäytöksiä kotisairaalaan liittyen. Poliisin esitutkinta on kestänyt kaksi vuotta.

HS:n tietojen mukaan yrityksen nimi on Kotisairaala Luotsi Oy. Sitä on vetänyt entinen aviopari. Nainen on lääkäri, mies sairaanhoitaja. HS ei ole tavoittanut lääkäriä kommentoimaan.

Hoitajan avustaja, varatuomari Paula Pajula kertoi, että hänen päämiehensä kiistää rikosepäilyt.

”Päämieheni ei tule ensimmäistäkään rikosta myöntämään. Hän on toiminut lääkärin ohjeiden mukaisesti joka tilanteessa”, Pajula kommentoi. Hän ei ole vielä nähnyt koko esitutkinta-aineistoa, vaan saa sen haltuunsa myöhemmin tällä viikolla.

Turun kaupunki tiedotti maanantaiaamuna, että se on selvittänyt tapausta yhdessä poliisin kanssa. Kaupunki on käynnistänyt tapauksesta myös sisäisen tutkinnan.

Kotisairaalayrityksen sairaanhoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. HS:n tietojen mukaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on rajoittanut hoitajan ammatinharjoittamisoikeutta.

Poliisi epäilee myös lääkäriä osallisuudesta näihin rikoksiin.

Hoitaja on poliisin mukaan toiminnallaan tavoitellut muun muassa taloudellista hyötyä.

Sekä lääkäri että hoitaja ovat osaomistajia Kotisairaala Luotsi Oy:ssä. Tarjouskilpailun jälkeen Turun kaupunki teki yrityksen kanssa vuonna 2011 nelivuotisen ostopalvelusopimuksen. Se päättyi vuoden 2014 lopussa.

Hoitajan muun muassa epäillään lääkinneen potilaita virheellisesti ja väärentäneen lääkärin allekirjoituksia resepteihin. Lisäksi potilaiden potilaskertomuksissa ja kuolintodistuksissa on todettu epäselvyyksiä ja selkeitä puutteita, poliisi kertoo.

Lääkärin epäillään tienneen sairaanhoitajan virheistä, mutta hän olisi ne omilla toimillaan hyväksynyt, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Mika Paaer.

Hänen mukaansa tutkinnassa on tullut poliisille käsitys, että työtä on tehty riittämättömillä resursseilla.

”On ollut kova kiire, ja tulosta on jouduttu tekemään riittämättömillä resursseilla”, Paaer kertoo.

Törkeä petos liittyy siihen, että potilaalta on myös siirtynyt sairaanhoitajan nimiin arvokasta omaisuutta vastikkeetta. Paaer määrittelee, että omaisuuden arvo on yli 50 000 euroa.

Tutkinta alkoi, kun poliisi sai toisen tutkinnan yhteydessä tietoa yrityksen toiminnassa olleista puutteista, Paaer sanoo. Asiasta käynnistettiin esiselvitys, ja sen aikana saadut tiedot johtivat esitutkintaan. Tutkinta on hiljalleen laajentunut.

Tutkinta koski vain kolmea potilasta. Poliisilla ei ollut lain perusteella oikeutta saada potilastietoja kaikista potilaista, sillä konkreettista rikosepäilyä ei ole. Poliisi ei ole edes voinut lähestyä asiakkaita, sillä heidän nimensä eivät ole tiedossa.

”Omien tutkintatoimenpiteiden perusteella olemme saaneet kolmen asiakkaan tiedot, ja heiltä me olemme saaneet suostumuksen. Jokaisessa on tullut esille vakavia puutteita.”

Kotisairaalan hoidossa olleista potilaista arviolta 100–120:aa ei ole todettu kuolleeksi lääkärin toimesta, kuten säädös vaatii. Näin on käynyt etenkin silloin, kun epäiltynä oleva hoitaja on ollut työvuorossa.

HS haastatteli maanantaina turkulaisnaista, jonka aviomies oli kotisaattohoidossa vuonna 2011. Miehen hoitajina toimivat Kotisairaala Luotsin työntekijät.

Naisen 60-vuotias aviomies sairasti syöpää, ja mies oli noin kaksi viikkoa kotisaattohoidossa. Häntä kävi katsomassa päivittäin kolme hoitajaa.

Turkulaisnainen kertoo, että hän ei ollut varma yrityksen johtoon kuuluneen sairaanhoitajamiehen koulutustaustasta. Mies kuitenkin tuli paikalle, kun naisen aviomies kuoli.

”Juttelin miehelleni vielä seitsemältä illalla, mutta en ole varma kuuliko hän enää mitään. Tasan yhdeksältä illalla häneltä pääsi kaksi semmoista viimeistä henkäystä. Koitin mieheni pulssia ja kuuntelin sydäntä. Sen jälkeen soitin tällä omistajalle ja hän tuli toteamaan kuoleman”, nainen muistelee.

Poliisin mukaan yrityksen omistaja, pääepäilty totesi yli sata potilasta kuolleeksi vuosien 2011–2014 aikana. Mies on koulutukseltaan sairaanhoitaja, joten lain mukaan hän ei olisi voinut todeta kuolemia.

Rikosepäilyihin liittyvä saattohoitoyksikkö on Turun kaupungin kilpailutuksella hankkima palveluntarjoaja. Sen hoitovastuulla on ollut 185 potilasta.

Jutussa on epäiltynä myös kuusi kaupungin virkamiestä, joista kolme toimii edelleen viroissaan. Kaksi epäillyistä virkamiehistä on sittemmin jäänyt eläkkeelle ja yksi toimii toisen työnantajan palveluksessa, Turun kaupunki kertoi tiedotteessaan.

”Poliisi on kuullut kaikkia kuutta henkilöä epäiltyinä. Epäily koskee sitä, että henkilöt olisivat laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa asemansa tai tehtäviensä perusteella. Turun kaupunki ei ole asiakokonaisuudessa asianomistaja”, kirjoitetaan Turun kaupungin tiedotteessa.

Turun kaupungin epäillään laiminlyöneen yrityksen toimintaa koskeva valvontavastuu.

Virkamiehiin kohdistuvat rikokset olisivat vanhentuneet vuoden 2019 lopussa, mutta syyttäjä haki syytteen nostamiselle jatkoaikaa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti helmikuun alussa jatkaa syyteoikeutta vuodella.

Poliisi kertoo, että kolmen poliisin selvittämän kuolemantapauksen lisäksi vastaavia tapauksia saattaa olla lisää.

Poliisi pyytää kaikkia niitä ottamaan yhteyttä, joiden omainen on vuosina 2011–2014 siirretty Turun kaupungin hankkiman ostopalvelun kautta yksityiselle palveluntarjoajalle kotisaattohoitoon ja jotka haluavat poliisin selvittävän asiaa. Yhteydenottoja pyydetään sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

”Vainajien omaiset eivät nyt tutkituissa tapauksissa ole osanneet epäillä hoidossa tapahtuneita väärinkäytöksiä ja laiminlyöntejä”, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Turku osti kotisairaalayritykseltä kotisaattohoitopalveluiden lisäksi kotihoitoa ja kotisairaanhoitoa vuosina 2011–2014. Osto perustuu silloisen peruspalvelulautakunnan vuonna 2010 tekemään päätökseen. Tällä haavaa Turku ei osta kotisaattohoitopalvelua miltään toimijalta, vaan kaupunki järjestää palvelun omana toimintana.

”Tämä on tietysti ikävä tapahtuma ja vakava asia”, sanoo Turun kaupungin hallintojohtaja Tuomas Heikkinen rikosepäilyistä.

Kaupungin tiedossa ei ole, että yrityksestä olisi tullut kaupunkilaisilta reklamaatioita vuosina 2011–2014. Ainakaan sellaisia ei ole kirjattu.

Kaupunki ei ole pidättänyt virasta rikoksesta epäiltyjä virkamiehiä tai ryhtynyt muihinkaan työoikeudellisiin toimiin heitä vastaan. Heikkinen ei ota kantaa siihen, ovatko kaupungin edustajat syyllistyneet laiminlyönteihin.

”Se on tässä kohtaa poliisin ja myöhemmin syyttäjän ja tuomioistuimen ratkaistava asia. Meillä on oma sisäinen tarkastus kesken. Jos siinä tulee ilmi puutteita, niin korjaamme niitä sitten.”

Mitään välittömiä puutteita kaupungin käytännöissä tai ohjeistuksessa ei ole Heikkisen mukaan tullut esiin. Asiaa koskeva ohjeistus on päivitetty edellisen kerran vuonna 2018.

Lounais-Suomen poliisi on pyytänyt Turun kaupungilta potilastietoja asian selvittämiseksi. Turku ei ole kuitenkaan luovuttanut tietoja.

”Potilastietoja ei voida luovuttaa, ellei luovuttamiselle ole laista johtuvaa perustetta”, Turun kaupunki linjaa tiedotteessaan.

Asia siirtyy nyt syyttäjälle. Poliisin esitutkinta-aineisto on noin 500-sivuinen ja kattaa yhteensä 23 eri rikosta.

Salla Varpula HS, Joonas Laitinen HS, Susanna Reinboth HS, Lasse Kerkelä HS, Toni Lehtinen HS