Kuntia huijataan hoivapalveluiden kilpailutuksissa, sanoo saattohoidon asiantuntija – ”Kilpailutus on pelkästään hinnalla kilpailemista, laadulla ei ole merkitystä” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Kuntia huijataan hoivapalveluiden kilpailutuksissa, sanoo saattohoidon asiantuntija – ”Kilpailutus on pelkästään hinnalla kilpailemista, laadulla ei ole merkitystä”

Turkulaista saattohoitoon erikoistunutta yritystä epäillään vakavista rikoksista. Ylilääkäri Juha Hänninen ihmetteli kilpailutuksen voittaneen yrityksen hintoja jo vuonna 2011. Kukaan ei reagoinut siiheen.

Saattohoitoon erikoistunutta Terhokotia neljännesvuosisadan johtaneen Juha Hännisen mielestä saattohoidon palveluita ei osata kilpailuttaa Suomessa kovin hyvin. Kuva: Liisa Takala

Julkaistu: 2.3. 16:03

Vuonna 2011 ylilääkäri Juha Hänninen ihmetteli, miten Turussa kotisaattohoidon kilpailutuksen voittanut Kotisairaala Luotsi voi toimia tarjoamillaan polkuhinnoilla. Hän kirjoitti Turun Sanomiin mielipidekirjoituksen.

”Olen itse järjestänyt Terhokodissa kotisaattohoitoa vuodesta 1993 ja tiedän, ettei Luotsin tarjoamilla hinnoilla voi kotisaattohoitoa toteuttaa tai sitten siellä tiedetään jotakin, josta itse en ole selvillä”, Hänninen kirjoitti.

Kukaan ei reagoinut Hännisen kirjoitukseen, paitsi että ”Kotisairaalassa oli pahoitettu mieli”, Hänninen kertoo nyt.

Maanantaina poliisi ilmoitti Kotisairaalan Luotsiin liittyvistä rikosepäilyistä. Yrityksen osittain omistanutta miessairaanhoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. Toista osaomistajaa, yrityksessä lääkärinä työskennellyttä naista epäillään osallisuudesta rikoksiin.

Turku kilpailutti kotisaattohoidon ostopalvelut vuosiksi 2011–2014 vuoden 2010 loppupuolella. Luotsi voitti tuolloin kilpailutuksen selvästi muita tarjoajia halvemmalla tarjouksella, selviää HS:n hankkimista asiakirjoista.

Lue lisää: Saattohoitoa tarjoavan yrityksen johtoa epäillään kuolemiin liittyvistä rikoksista Turussa – yritys voitti tarjouskilpailun selvästi muita halvemmalla tarjouksella

Hännisen ihmettely yrityksen polkuhinnoista johti siihen, että hän kävi myös tapaamassa Turun kaupungin päättäjiä.

”Siellä oli epäselvyyksiä siitä, mistä he olivat päättämässä ja mitä rahalla odotettiin saatavan.”

Hännisellä jos jollakulla on varaa lausua mielipiteensä. Hänellä on erityispätevyys palliatiivisessa lääketieteessä, ja hän johti neljännesvuosisadan saattohoitoon erikoistunut Terhokotia.

”Meillä Terhokodissa oli kolminkertaiset hinnat, ja silti meillä oli vaikeuksia päästä omillemme”, Hänninen kertoo. Hän on nykyisin eläkkeellä, mutta edelleen aktiivinen. Hän esimerkiksi tekee työtä kahdessa eri hankkeessa, joiden tarkoituksena on nostaa kotisairaanhoidon tasoa.

Hännisen mielestä Luotsin hinnat tuntuivat aivan mahdottomilta. Ylipäänsä kilpailutus ei ole saattohoidossa toiminut kovin hyvin.

”Kilpailutus on ollut pelkästään hinnalla kilpailemista, laadulla ei ole merkitystä”, hän arvostelee.

Saattohoidon kilpailutuksissa on Hännisen mielestä osaamisvajetta, sillä kunnat eivät osaa vaatia hyvää saattohoitoa. Hänninen onkin sitä mieltä, että kuntia höynäytetään hoivapalvelujen kilpailutuksissa.

”Tulevana vanhuksena se lähettää kylmiä väreitä selkäpiihin. Toimivat paikalliset yrittäjät ensin kilpailutetaan pois alta ja suuret kansainväliset sijoitusyhtiöt valtaavat markkinat”, hän kirjoitti vuonna 2018 Kuntalehdessä.

Hänninen muistuttaa, että sitä saa mitä tilaa. Jos kunta on valmis maksamaan 160 euron hoidosta 100 euroa, se näkyy hoidon tasossa.

Kilpailutuksen puutteet näkyvät asiakkaalle. He saavat pahimmassa tapauksessa huonoa hoitoa.

Hänninen ei pidä tilannetta katastrofaalisena, mutta parannettavaa on. Hän toivoo, että tilanne on muuttumassa. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatimassa uusia suosituksia, mutta ne ovat siis vain suosituksia.

Kotisairaala Luotsiin liittyviä rikosepäilyjä hän pitää poikkeuksellisina.

”Turussa tyydyttiin siihen, että kotisaattohoito oli halpaa. Se, mitä nyt on tapahtunut, on ikävää omaisille. Heidän puolestaan olen kovin pahoillani.”

Saattohoitoa tarjoavan yrityksen johtoa epäillään kuolemiin liittyvistä rikoksista Turussa – yritys voitti tarjouskilpailun selvästi muita halvemmalla tarjouksella

Turkulaisessa saattohoitoyksikössä vakavia rikosepäilyjä, liittyvät kuoleman­tapauksiin – ”Poikkeuksellisen laaja ja yhteiskunnallisesti merkittävä rikoskokonaisuus”

Seuraa uutisia tästä aiheesta