Hallinto-oikeus päätti: Kirkon ei tarvitse luovuttaa hautausmaan kappelia uskonnottoman hautajaisiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Yhdenvertaisuus

Hallinto-oikeus päätti: Kirkon ei tarvitse luovuttaa hautausmaan kappelia uskonnottoman hautajaisiin

Valittaja piti syrjivänä sitä, että äidin saattotilaisuus jouduttiin pitämään taivasalla.

Malmin hautausmaa Helsingissä. Kuva: Valtteri Heinonen / HS

Julkaistu: 6.3. 16:21

Kirkko ei syrji uskonnottomia ja ei-kristittyjä, kun se epää heidän saattotilaisuuksiensa järjestämistä hautausmaan kappelissa. Tähän tulokseen päätyi Helsingin hallinto-oikeus tuoreessa ratkaisussaan.

Asiasta oli valittanut uskonnoton, jonka äidin saattotilaisuus jouduttiin elokuussa 2016 pitämään taivasalla, sillä seurakunta ei antanut kappelia käyttöönsä. Valittaja piti tätä syrjivänä.

Hän muistutti, että hautausmaita rahoitetaan eduskunnan myöntämin budjettivaroin. Lisäksi uskonnottomat tai muhin uskontokuntiin kuuluvat osallistuvat yhteisöveron kautta kustannuksiin.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta hylkäsi valituksen, ja nyt Helsingin hallinto-oikeus tuli samaan lopputulokseen.

Se totesi, että hautaustoimilain mukaan evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien tai seurakuntayhtymien tulee ylläpitää yleisiä hautausmaita. Lain velvoitteet eivät kuitenkaan ulotu kappeleiden käyttöön.

Kirkon omien ohjeiden mukaan sakraalitilaksi vihitty paikka voidaan tilapäisesti luovuttaa toisen kristillisen yhteisön käyttöön. Sen sijaan ei-kristillisen tai uskonnottoman tilaisuuden pitopaikaksi tilaa ei voi antaa.

Hallinto-oikeuden mukaan kirkon menettelystä syntyi syrjintäolettama eli kirkon oli osoitettava, että menettely johtui hyväksyttävästä syystä.

Tällainen hyväksyttävä syy löytyi, ja syrjintäolettama kumoutui.

Hallinto-oikeus totesi, että evankelis-luterilaiselle kirkolle on perustuslaissa turvattu itsehallinnollinen asema. Sen omissa ohjeissa on tulkittu, milloin kirkon pyhiä tiloja voidaan luovuttaa muiden käyttöön.

Kyse ei siten ollut laissa kielletystä syrjinnästä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat