Suomen koronavirustartunnat kasvavat Ruotsin tahdissa – Kovat rajoitustoimet pitäisi aloittaa Suomessa jo tänään

”Nyt on aika alkaa toteuttaa kieltoja, peruuttamisia, sulkemisia ja rajoituksia – sellaisia asioita, jotka lisäävät ihmisten etäisyyttä toistensa välillä ja vähentävät kasvokkaisia kohtaamisia”, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Helsinkiläisen Viikin normaalikoulun neljä alakoulun luokkaa opettajineen määrättiin 2. maaliskuuta kahdeksi viikoksi kotikaranteeniin koronaviruksen vuoksi.

11.3.2020 16:42

Keskiviikkona kerrottiin, että Suomessa on vahvistettu 19 uutta koronavirustapausta. Yhteensä tartuntoja oli 59.

Lue lisää: Uudellamaalla yksitoista uutta tartuntaa, Kangasalla yläkoululainen sairastunut

Tiistaina uusia tartuntoja oli kymmenkunta, sitä edeltävinä päivinä viisi päivässä. Tartuntojen määrä kasvaa siis erittäin nopeasti.

Juuri nyt kaikki pohtivat, paljonko tartuntoja on viikon päästä. Entä kuukauden päästä?

Yhden viitteen voisi saada Pohjoismaiden tilanteesta. Kun vertaa Suomea, Ruotsia ja Norjaa, tilanne näyttää tältä:

Suomi näyttäisi tällä hetkellä seuraavan Ruotsin ja Norjan lukuja hyvin tarkasti, mutta vain vähän ajallisesti jäljessä. Aluksi kasvu on hidasta, sitten se saa vähitellen nopeutta.

Lue lisää: Muissa Pohjoismaissa moninkertainen määrä tartuntoja Suomeen verrattuna

Käyräksi piirrettynä tilanne on havainnollisempi. Suomi seuraa tarkasti sekä Ruotsia että Norjaa, kun Suomen tartunnat on siirretty viikon aikaisemmaksi:

Koronavirus leviää Suomessa hyvin samalla tavalla kuin Ruotsissa ja Norjassa. Ei liene syytä olettaa, että olisimme parempia käsien pesemisessä tai kontaktien välttämisessä.

Jos tämä vauhti pitää paikkansa, torstaina Suomessa on noin 90 tartuntaa. Perjantaina tartuntoja on 110 ja sunnuntaina 150. Viikon päästä keskiviikkona 18. maaliskuuta Suomessa olisi tartuntoja yhteensä 400.

En ole asiantuntija ja toivon olevani tässä arviossa väärässä. Toisaalta ymmärrän, että asiantuntijat ovat haluttomia esittämään tällaisia arvioita. Jossain päin niitä varmasti tehdään asiantuntevamminkin.

Epidemiaa leviää salakavalasti. Ensin tartuntoja on vähän, sitten äkisti erittäin paljon. Siksi tartuntoja pitää pyrkiä estämään mahdollisimman paljon etukenossa: mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

WHO on lausunnoissaan kiitellyt massiivisia karanteeneja tehneitä Kiinaa ja Italiaa rajuista toimista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiina on jo onnistunut vähentämään tartuntoja, ja ehkä Italiassakin alkaa pian purra koko maan karanteeni.

Arvostettu lääketieteen tiedejulkaisu The Lancet arvioi, että viruksen leviämisen estämiseksi tehdään liian vähän. ”On todellinen vaara, että maat ovat tehneet liian vähän ja liian myöhään, jotta epidemia voitaisiin estää.”

Tutkijatohtori Tuomas Aivelo kritisoi Suomessa koronaviruksen leviämisestä julkisuudessa esitettyjä näkemyksiä liian fatalistisiksi.

”Mahdolliset taudit pysyvät kurissa, koska teemme erilaisia toimenpiteitä sairastuneiden eristämisistä ja karanteeneista käsien pesuun ja massatapahtumien perumiseen”, Aivelo kirjoittaa Twitterissä.

Italialainen professori Giacomo Grasselli kehottaa Dagens Nyheterin haastattelussa Ruotsia ryhtymään entistä kovempiin toimiin.

”Ihmisiä pitää estää tapaamasta toisiaan, jotta voimme välttää katastrofin.”

Monella suomalaisella tuntuukin olevan outo asenne. Se menee jotenkin näin: kun tauti ei leviä, ei tarvitse tehdä mitään – ja kun tauti leviää, ei enää voi tehdä mitään.

Tällainen ajattelu ja oikeiden toimien välttely on arkipäivän fatalismia, joka kostautuu etenkin monelle riskiryhmiin kuuluvalle vanhukselle.

Syy tartuntojen hidastamisen tärkeyteen on yksinkertainen: se helpottaa terveydenhuollon painetta.

Jos terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittuu, se ei pysty hoitamaan kaikkia sairastuneita parhaalla mahdollisella tavalla. Osa jää vaille hoitoa, osa saa huonompaa hoitoa.

Asiaa kuvaa hyvin HS:n tiedetoimittaja Mikko Puttonen pian julkaistavassa jutussaan. Oheinen havainnollinen grafiikka näyttää hidastamisen hyödyt.

Hidastaminen vaatii kovempia toimia kuin Suomessa on tähän asti tehty.

Käsien pesu ja hihaan yskiminen ovat tärkeitä keinoja, mutta pelkästään ne eivät enää riitä.

Nyt on aika alkaa toteuttaa kieltoja, peruutuksia, sulkemisia ja rajoituksia – sellaisia asioita, jotka lisäävät ihmisten etäisyyttä toistensa välillä ja vähentävät kasvokkaisia kohtaamisia. Kaikkea sellaista, mikä haittaa omaa elämää ja vähentää mukavuutta.

Sosiaalisen etäisyyden kasvattaminen on parhaita keinoja välttyä siltä, että altistuu itse tai tartuttaa taudin.

Yksilöiden tasolla se tarkoittaa, että kättely pitää lopettaa. Se on todella vaikeaa mutta vähentää leviämistä. Myös töihin meno flunssaisena on asia, josta pitää luopua.

Yksilöiden toimilla ei kuitenkaan ole merkitystä, elleivät instituutiot tue sosiaalista etäisyyttä.

Toimitusjohtajien pitäisi lähettää mielellään pian kaikille alaisilleen viesti: Jos olet nuhainen, älä tule töihin. Jos voit pitää etäpäiviä lähiaikoina, tee se. Kokouksia pitäisi peruuttaa, tapahtumia pitäisi peruuttaa.

Urheiluseurojen pitäisi peruuttaa harjoituksia. Kirkkojen pitäisi lopettaa rippileirien koulutusjaksot. Konsertit pitäisi soittaa ja salibandyottelut pelata tyhjille katsomoille ja lähettää verkossa.

Jonkin verran rajoituksia on jo nyt. Tampereen yliopisto on ilmoittanut peruuttavansa kaikki yli sadan hengen luennot. Eduskunta on kieltänyt vierailut. Attendo sanoo, ettei vanhusten palvelutaloissa pitäisi vierailla. Poliisi lopettaa puhallusratsiat.

”Matkojen ja tilaisuuksien peruuttaminen ja etukäteen sovittu kättelyjen ja lähietäisyyden välttäminen ovat nyt arkipäivää”, kirjoitti presidentti Sauli Niinistö Facebookissa sunnuntaina.

Jos virus leviää pelättävissä olevaa tahtia, tällaisia toimia on joka tapauksessa edessä. Olisi järkevämpää tehdä ne aiemmin kuin myöhemmin. Ja jos valtioneuvosto joutuu määräämään toimia, ne ovat ikävämpiä kuin itse tehdyt rajoitukset.

Jotta koronaviruksen leviäminen voitaisiin estää, kovat rajoitustoimet pitäisi aloittaa Suomessa heti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat