Reaaliaineiden ylioppilaskokeita aikaistetaan viikolla koronaviruksen takia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Ylioppilaskirjoitukset

Reaaliaineiden ylioppilaskokeita aikaistetaan viikolla koronaviruksen takia

Reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan ensi tiistaina ja torstaina. Lukiolaisten liitto pitää muutosta uhkana lukiolaisten oikeusturvalle.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina 10. maaliskuuta. Kuvassa yo-kokelaita ennen äidinkielen lukutaidon kokeen alkua Ressun lukiossa Helsingissä. Kuva: Emmi Korhonen

Julkaistu: 13.3. 12:38

Ylioppilastutkintolautakunta on yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa päättänyt aikaistaa reaaliaineiden ylioppilaskirjoituksia viikolla. Reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan tiistaina 17. maaliskuuta ja torstaina 19. maaliskuuta.

Menettelyllä pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua.

”Ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäivien aikaistamisella pyrimme varmistamaan, että kevään ylioppilastutkinnot saadaan suoritettua onnistuneesti kokelaiden turvallisuudesta huolehtien. Mikäli kevään kokeet keskeytyisivät kokonaan, merkittävä osa ylioppilasikäluokasta uhkaisi jäädä ilman kelpoisuutta hakea erityisesti yliopistoon, millä olisi merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan toiminnalle myös tulevaisuudessa, sanoo opetusministeri Li Andersson (vas) tiedotteessa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk) mukaan ratkaisu antaa mahdollisuuden siihen, että korkeakoulut voivat järjestää valintakokeet suunnitellusti ja saavat käyttöönsä ylioppilaskokeiden tulokset todistusvalintoja varten.

Tiistain 24. maaliskuuta reaalikoepäivän siirto tiistaille 17. maaliskuuta koskee kaikkiaan 19 788 kokelasta ja torstain 26. maaliskuuta reaalikoepäivän siirto torstaille 19. maaliskuuta koskee 23 319 kokelasta.

Kokeiden aikaistaminen tarkoittaa muutosta sekä kokelaiden että lukioiden valmistautumiseen. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan se voi kuitenkin merkittävällä tavalla turvata ikäluokan ylioppilaaksi valmistumisen, jos koronavirustilanne Suomessa jatkaa laajenemistaan.

Kokeiden aikaistaminen lyhentää kokelaiden oppimäärän kertaamiseen varattua aikaa.

”Kuitenkin kokeisiin tarvittava osaaminen on karttunut pidemmän ajan kuluessa lukio-opintojen aikana”, lautakunta toteaa tiedotteessa.

Ylioppilastutkintolautakunta pyytää lukioita ottamaan välittömästi yhteyttä kaikkiin kokelaisiin, jotka ovat ilmoittautuneet kyseessä olevien koepäivien kokeisiin ja ilmoittamaan heille aikataulun muutoksesta. Jos kokelas ei pysty osallistumaan kokeeseen koepäivän siirron takia, lukio ja lautakunta neuvovat eri vaihtoehdoissa, kuten ilmoittautumisen mitätöinnissä.

Koeaikataulun muutos tiivistää koeviikkoa osalla kokelaista.

Noin 37 prosentilla kokelaista ei ole kokeita peräkkäisinä päivinä tiivistämisestä huolimatta. Yksi peräkkäinen koekerta olisi noin 32 prosentilla, kaksi peräkkäistä koekertaa 22 prosentilla ja kolme peräkkäistä 8 prosentilla kokelaista. Yhdellä yhdellä prosentilla kokelaista olisi koe jokaisena viitenä koepäivänä.

Lukiolaisten liitto on pettynyt, ettei sitä ole kuultu muutoksen valmistelussa ollenkaan. Liiton mukaan tilanne on vakava uhka lukiolaisten oikeusturvalle.

”Tilanne on todella valitettava ja haastava lukiolaisten jaksamisen kannalta. Samaistumme abiturienttien huoliin äkillisestä muutoksesta. Lukiolaiset kokevat jo muutenkin todella paljon stressiä ja uupumista, koska ylioppilaskirjoitukset ovat koko lukioajan tärkein hetki. Myös koronavirustilanne itsessään on herättänyt laajasti huolta suomalaisten terveydestä ja lisännyt lukiolaistenkin paineita”, kommentoi puheenjohtaja Adina Nivukoski tiedotteessa.

Liitto erityisen huolestunut siitä, että ensi viikolla kirjoitukset järjestetään viitenä peräkkäisenä päivänä. Tämä myös vähentää lukuaikaa kyseisiin kokeisiin ja sekoittaa lukiolaisten lukuaikataulut, liitto tiedottaa.

Liitto vaatii, että päätöksen vaikutukset lukiolaisten oikeusturvaan selvitetään, ja edellyttää, että siirretyt ylioppilaskokeet voi uusia syksyllä maksuttomasti.

Tutkinnon aikataulua tiivistetään siten, että saamen äidinkielen kieltä lukuun ottamatta tutkinto järjestetään 20. maaliskuuta mennessä.

Tiivistäminen toteutetaan siirtämällä reaalikokeiden, eli uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen, terveystiedon, psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian, suorituspäivät viikkoa aikaisemmaksi.

Uusi aikataulu kevään ylioppilastutkinnon jäljellä oleville koepäiville on seuraava:

Maanantaina 16. maaliskuuta toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä.

Tiistaina 17. maaliskuuta uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto.

Keskiviikko 18. maaliskuuta matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä.

Torstaina 19. maaliskuuta psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia.

Perjantaina 20. maaliskuuta vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä) .

Maanantaina 23. maaliskuuta saamen äidinkielen koe.

Koronavirus|Kymmenet­tuhannet aloittavat tiistaina yo-urakan koronaviruksen varjossa – voiko kokeen suorittaa karanteenissa?