Viranomaisten uudet korona­ohjeet ja kiellot hämmentävät suomalaisia – mitä nyt saa tehdä ja minne mennä? THL vastaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Viranomaisten uudet korona­ohjeet ja kiellot hämmentävät suomalaisia – mitä nyt saa tehdä ja minne mennä? THL vastaa

Epidemian laajuutta pyritään Suomessakin rajaamaan sosiaalisia kontakteja vähentämällä. THL:n johtaja Mika Salminen pyytää miettimään, onko tapaaminen välttämätön, ”Jos ei, sitten ei mennä”, Salminen sanoo.

Vessapaperi ja muut hygieniatuotteet ovat tehneet kauppansa torstaina ja perjantaina. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Julkaistu: 13.3. 17:11

Suomi on epidemian kynnyksellä, ja viranomaiset ovat jo alkaneet siirtää strategiaa koronaviruksen leviämisen rajaamisesta sen hidastamiseen ja riskiryhmien suojeluun. Perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi, että lieväoireisen koronavirustaudin voi sairastaa kotona. Tällä yritetään säästää terveydenhuollon resursseja vakavasti sairaille.

Samalla suomalaisille on esitelty nopeasti kasa uusia toimintaohjeita. On niin kieltoja, sääntöjä kuin harkinnanvaraisia suosituksiakin.

Esimerkiksi torstaina hallitus kielsi kokonaan vain yli 500 hengen kokoontumiset, mutta harrastusryhmiä, pienempiä tilaisuuksia ja matkustamista vain kehotettiin välttämään.

 ”Onko se tapaaminen välttämätön? Jos ei ole, niin sitten ei mennä.”

Mitä nyt siis tarkalleen ottaen saa tehdä ja minne mennä?

Siihen THL:n johtaja Mika Salminen ei suostu vastaamaan suoraan.

”Ei ole kysymys siitä, saako mennä, vaan pitää käyttää arkijärkeä. Onko se tapaaminen välttämätön? Jos ei ole, niin sitten ei mennä”, hän sanoo.

Tämän voi ajatella koskevan niin ravintolailtoja kuin perhejuhliakin.

”Ymmärrän, että tämä on hämmentävä, uusi tilanne. Mutta ei voi olla niin, että viranomaiset kertovat, että tuonne saa mennä ja tuonne taas ei. Se ei toimi.”

Esimerkiksi Italiassa suljettiin ensin koulut tartunnan rajaamiseksi, mutta ihmiset silti jatkoivat arkeaan täysissä ruuhkabusseissa ja ravintoloissa normaaliin tapaan.

Lue lisää: Osa tehohoitoyksiköistä on romahtamisen partaalla, kertoo Italian terveysministeriön neuvonantaja, jolla on ohje muille Euroopan maille

Vaikka virkamiehillä ei ole tarjota kansalle ”täydellistä keittokirjaa”, yleisiä ohjeita ja esimerkkejä yritetään kyllä antaa, Salminen vakuuttaa. Tiedotustilaisuudessa perjantaiaamuna hän esittelikin listan erilaisista arjen tilanteista ja niissä suositeltavasta toiminnasta.

THL:n lista hyvistä toimintatavoista epidemia-arjessa löytyy jutun lopusta.

Erityistä hämmennystä on ehtinyt herättää linjaus yli 500 hengen yleisötapahtumista. Mistä luku tulee, ja voiko pienemmällä porukalla yhä kokoontua?

Salmisen mukaan tässä on kyse pragmatismista: viranomaiset eivät voi eikä heidän kannata kieltää kategorisesti kaikkea ihmisten kanssakäymistä. Sen sijaan yksittäiset isommat tapahtumat voidaan helpommin perua.

Harrastusryhmien kokoontumiset ja muut eivät kuitenkaan ole vähemmän tartuttavia tilanteita, päinvastoin, Salminen toteaa. THL:n mallinnuksen mukaan merkittävin koronaviruksen leviämistapa ovat lähikontaktit ja arjen yhteisöt, eivät suuret yksittäiset tapahtumat.

”Tartuntojen merkittävin leviämisväylä ovat läheiset, joiden kanssa ihminen on eniten kontaktissa. Sosiaalisten kontaktien rajoittamisella voidaan hidastaa leviämistä, ja sitä voi jokainen itse harjoittaa.”

Tätä kaikki viranomaiset myös suosittelevat: vältä mitä tahansa ryhmätilaisuuksia. Kyse on niiden suojaamisesta, joille koronavirus on oikeasti vaarallinen. Samoin esimerkiksi ikäihmisten kannattaisi nyt Salmisen mielestä suojella itse itseään ja rajoittaa kulttuurimenoja ja muuta ihmisjoukoissa liikkumista myöten.

”Ymmärrän, ettei se mitenkään mukavaa ole, mutta meidän pitäisi nyt toimia yhdessä”, Salminen sanoo.

”Riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä pitää suojella nyt kaikin keinoin. Se on oikeastaan yhteiskunnan tärkein tehtävä.”

Tapahtumajärjestäjät näyttivät ainakin ensialkuun ymmärtävän 500 ihmisen rajoituksen kirjaimellisemmin. Kansallisteatterin viestintäpäällikkö ilmoitti Ilta-Sanomien haastattelussa, että näytöksiin otettaisiin 500 ensimmäisenä lipun ostanutta, ja muut jätettäisiin ulos. Perjantaina Kansallisteatteri kertoi peruvansa kaikki kevätkauden esitykset. Esimerkiksi Helsingin kaupunginteatterissa on pohdittu, voiko alle 500 katsojalle järjestää näytöksen normaalisti.

Lue myös: Näin hallituksen linjaus hiljentää kulttuuritapahtumat: Keikkoja perutaan, elokuvien ensi-iltoja siirretään, kansallisooppera käynnistää yt-neuvottelut

 ”Jos ollaan isoissa väkijoukoissa hyvin tiiviisti ja yksi pärskäyttää, se on kertalaakista aika hankala tilanne.”

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan tällaisissa järjestelyissä ei lähtökohtaisesti ole mitään järkeä.

”Sehän on kikkailua, jolla ei ole mitään vaikutusta riskiin. Siinä yksittäinen ihminen istuu katsomossa joka tapauksessa suuremmassa joukossa”, Tervahauta sanoo.

”Jos taas sali täytettäisiin esimerkiksi niin, että katsojat istuvat vain joka toisessa istuimessa ja väliin jätettäisiin tyhjä rivi, se vähentäisi tartunnan riskiä.”

Tervahauta painottaa Salmisen tapaan lähikontaktien roolia, mutta pitää silti suurten tapahtumien perumista hallitukselta järkevänä rajauksena.

”Jos ollaan isoissa väkijoukoissa hyvin tiiviisti ja yksi pärskäyttää, se on kertalaakista aika hankala tilanne.”

Liian laajat pakkotoimet voisivat toisaalta asettaa yhteiskunnan pattitilanteeseen, Tervahauta arvelee.

”Jos tehdään pakolla rajoituksia, mikä on se tilanne, jossa niitä voidaan ruveta purkamaan?”

THL:n suosittamat toimintatavat epidemia-arkeen

Arki:

Vältä kaikkia tilaisuuksia, joissa on runsaasti ihmisiä.

Älä osallistu ryhmäharrastuksiin.

Ulkona liikkuminen ja liikunta ovat hyviä asioita, mutta pidä etäisyyttä muihin ihmisiin.

Kaupassa voi käydä tarpeen mukaan, mutta ostoskeskuksissa ei ole viisasta viettää aikaa.

Työ ja opiskelu:

Kouluun tai töihin ei saa mennä sairaana.

Älä vie sairasta lasta päivähoitoon.

Vähennä kokousten järjestämistä ja korvaa niitä video- ja puhelinneuvotteluilla. Siirrä tulevaisuuteen seminaarit, jotka eivät ole välttämättömiä.

Lisätään mahdollisuuksien mukaan etätyötä.

Matkustaminen:

Muut kuin täysin välttämättömät työmatkat ulkomaille tulee perua.

Vapaa-ajan matkat ulkomaille tulee siirtää tulevaisuuteen.

Haavoittuvien ryhmien suojelu:

Älä mene tapaamaan ikäihmistä – pidä yhteyttä muilla tavoin.

Älä pyydä isovanhempaa lastenhoitajaksi.

Älä käy tapaamassa sairasta ystävää tai läheistä sairaalassa.

Jos sairastut:

Jos sinulle tulee kuumetta, yskää, nuhaa tai lihassärkyä, jää kotiin kunnes oireet loppuvat.

Älä hakeudu terveydenhuoltoon tai testiin, elleivät oireet pahene tai pitkity.

Jos sinulle tulee hengenahdistusta, hakeudu hoitoon. Soita ensimmäisenä terveysasemalle.

Päivittyvä seuranta|Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja

Tartuntatilanne perjantaina|Suomen tartuntatahti on yhä Norjaa ja Ruotsia edellä – grafiikat näyttävät tilanteen Suomessa ja maailmalla

Helsinki|Koulut ja päiväkodit pysyvät auki, koronaterveysasema perustetaan – lue koko lista Helsingin päättämistä toimista tartuntojen hillitsemiseksi

Neuvonta|Helsingin neuvova koronapuhelin ruuhkautui täysin – Johtajalääkärin mukaan soittoja on tullut ”holtittoman paljon”

Psykologia|”Teen nyt jotain perheeni eteen” – korona­virus ajoi kansan hamstraamaan vessa­paperia, sosiaali­psykologi kertoo miksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta