Viro sulkee tiistaina rajansa ulkomaalaisilta, laiva­yhtiöt selvittävät päätöksen vaikutuksia

Etukäteistietoa ei tullut, toistaiseksi olemme sitä mieltä, että alkava viikko liikennöidään, sanoo Eckerö Linen toimitusjohtaja.

Viro estää ulkomaalaisten maahantulon tiistaista alkaen.

15.3.2020 9:12 | Päivitetty 15.3.2020 16:17

Viro sulkee rajansa ulkomaalaisilta matkustajilta koronaviruksen leviämisen takia. Maahantulokiellot astuvat voimaan tiistaina ja kestävät ainakin kaksi viikkoa. Viron kansalaiset ja Virossa asuvien ulkomaalaiset perheenjäsenet pääsevät jatkossakin maahan. Myös Virossa vakituisesti asuvat pääsevät maahan. Maasta saa poistua ilman rajoituksia.’

Myös Latvia ja Liettua ovat kertoneet rajojensa sulkemisesta. Liettua sulkee rajansa maanantaina ja Latvia tiistaina.

Lentoyhtiö Air Baltic kertoi sunnuntaina keskeyttävänsä kaikki lentonsa tiistaista 17. päivä alkaen. Yhtiö ilmoitti ottavansa sähköpostitse yhteyden kaikkiin niin matkustajiin, joihin ratkaisu vaikuttaa. Lennot on keskeytetty huhtikuun 14. päivään saakka.

Viroon liikennöivät laivayhtiöt selvittävät maan hallituksen päätöksen vaikutuksia toimintaansa.

”Yhtiön johto kokoontuu sunnuntaina päivällä tarkastelemaan tilannetta”, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström sanoi HS:lle sunnuntaiaamuna.

Puoliltapäivin laivayhtiö kertoi tiedottavansa mahdollisista laivaliikenteen muutoksista aikaisintaan maanantaina.

Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kertoi, että Viron hallituksen päätöksestä ei tullut mitään etukäteisinformaatiota laivayhtiölle.

”Olemme tällä hetkellä pelkkien mediatietojen varassa, mutta olemme lähteneet jo toimiin niiden perusteella”, Keronen sanoi.

Hänen mukaansa maahantulokiellon vaikutuksista laivaliikenteeseen ei voi tehdä hätäisiä päätöksiä.

”Meidän täytyy arvioida mahdollisuuksia jatkaa laivaliikennettä. Sitä tulemme tekemään tämän ja huomisen päivän aikana. Toistaiseksi olemme sitä mieltä, että alkava viikko liikennöidään ja jatko sitten päätetään sen mukaan, miltä tilanne rupeaa näyttämään”, Taru Keronen kertoi.

Hän muistuttaa, että asiakas voi siirtää reitti- tai risteilymatkansa ajankohtaa nyt ilman kuluja.

Myös Tallink Siljan laivat liikennöivät mukaan toistaiseksi normaalin aikataulun mukaan. Asiasta kertoi HS:lle yhtiön viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Tallink Silja kehottaa tiedotteessaan matkustajia noudattamaan viranomaisten ja miehistön vaatimuksia. Laivayhtiö pyytää matkustajia varaamaan runsaasti aikaa ennen matkaa ja sen jälkeen mahdollisten toimenpiteiden vuoksi.

Tallink Silja aikoo tiedottaa lähipäivien aikana mahdollisista muutoksista laivaliikenteeseen ja sen kapasiteettiin.

Laivaliikenteen täysi pysähtyminen näyttää epätodennäköistä, sillä Viron määräämä maahantulokielto ei koske rahtikuljetuksia, kunhan kuljettajalla ei ole koronavirustartuntaan viittaavia oireita. Maahan voi tulla myös kriittisiksi määriteltyjä kuljetuksia kuten polttoainekuljetuksia.

Viron pääministeri Jüri Ratas korostaa hallituksen tiedotteessa, että Virolla on riittävät ruokavarastot. Hän kehottaa kuitenkin välttämään hamstraamista.

”Ei ole tarvetta huolestua ruuan tai päivittäistavaroiden loppumisesta. On kohtuullista ostaa vain niin paljon kuin tarvitsee”, Ratas kertoo tiedotteessa.

Maahantulo sallitaan myös niiltä ulkomaalaisilta, jotka kulkevat Viron kautta kotimaahansa. Läpikulkumatkalla olevilla ei saa olla koronavirustartuntaan viittaavia oireita.

Virossa on varmistettu 115 koronavirustartuntatapausta.

Viking Line ilmoitti sunnuntaina peruvansa maanantaista lähtien kaikki Cinderella-aluksensa risteilyt kahdeksi kuukaudeksi. Viking Cinderella tekee risteilyjä Maarianhaminasta Tukholmaan.

Vikign Line kertoo olevansa yhteydessä matkustajiin, joiden matka peruuntuu. Yhtiön mukaan alukselle 16.3.–16.4.2020 välisenä aikana varattuja matkoja voi siirtää ja perua ilmaiseksi.

Päivitys 15.3. klo 10.30. Lisätty tieto Tallink Siljan tilanteesta ja tarkennettu maahantulon kriteereitä. Myös Virossa vakituisesti asuvat pääsevät jatkossa maahan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat