Koronavirus ajoi Helena Aatisen etätöihin mökin ulko­saunaan: ”Pystyn hoitamaan asiakas­projektit yhtä hyvin täältäkin” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Etätyö

Koronavirus ajoi Helena Aatisen etätöihin mökin ulko­saunaan: ”Pystyn hoitamaan asiakas­projektit yhtä hyvin täältäkin”

Yrittäjä haluaa turvata ratkaisulla yrityksensä toiminnan poikkeusoloissa.

Helsinkiläinen Helena Aatinen lähti mökilleen Kaarinaan välttääkseen koronavirustartunnan ja asensi työntekoa varten toimistonsa saunamökkiin. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Julkaistu: 16.3. 2:00, Päivitetty 16.3. 10:54

Helsinkiläinen yrittäjä Helena Aatinen lähti viime viikolla koronasuojaan vapaa-ajanasunnolleen Kaarinaan. Ratkaisullaan hän pyrkii turvaaman viestintäyrityksensä toiminnan poikkeusoloissa.

”Teimme yhtiökumppanini kanssa jaon kahtia. Hän jäi Helsingin toimistolle, ja minä tulin maalle. Jos koronatartunta osuu kohdalle, emme ole molemmat samaan aikaan sairaina”, Aatinen kertoo puhelimitse mökiltään.

Sosiaalisessa mediassa on paljon keskustelua mökille lähtemisestä koronavirustartunnan välttämiseksi. Maanantaista lähtien monessa yrityksessä siirrytään mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Helsinkiläinen Riku Mattila vietti viikonloppua mökillä Vesilahdella. Hänen työnantajansa sulki toimiston tänään maanantaina, ja työntekijät siirtyvät etätöihin. Rantala pohtii puolisonsa kanssa nyt mökille jäämistä ja töiden tekemistä sieltä käsin. Pääkaupungissa kun suuri osa palveluista on nyt suljettuna.

”Nyt, kun kaupungissa liikkuminen on jollain tavalla rajattu, mökkiympäristö nousee arvoon arvaamattomaan. Yhtäkkiä mökki tuntuukin kaupunkia isommalta maailmalta, vaikka yleensä kotona ollessa kaupungissa voi tehdä kaikkea hauskaa”, Mattila kertoo.

”Yksi vaihtoehto olisi käydä vielä kaupungista hakemassa täydennystä ja palata tänne takaisin”, Mattila puntaroi.

Kaikille etätyö ei kuitenkaan ole mahdollista. Tällainen ryhmä on esimerkiksi asiakaspalvelutyötä tekevät. Työterveyslaitos ohjeistaa asiakaspalvelutyötä tekeviä käyttämään suojakäsineitä ja kääntämään kasvot pois yskivistä asiakkaista.

Lue lisää: Kaikki ammattilaiset eivät pääse etätöihin korona­virusta karkuun, palvelu­aloilla on pysyttävä työ­paikalla köhivistä asiakkaista huolimatta

Mökille siirtymisessä voi olla myös kääntöpuolensa. Norjassa viranomainen on ohjeistanut kaupunkilaisia pysymään poissa mökeiltä, jotka ovat usein vaikeiden liikenneyhteyksien päässä pienillä paikkakunnilla. Sairastuva mökkiläinen voi rasittaa pikkukunnan terveydenhuoltoa.

Suomessa ei ole annettu vastaavaa ohjeistusta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta ohjeisti rajoittamaan kotimaan matkustamista vain välttämättömään. Kehotus liittyy ensisijaisesti joukkoliikenteen käytön välttämiseen.

Helena Aatinen kertoo, että mökin sijainti vaikutti hänen etätyöpäätöksensä.

”Täältä on tosi hyvät yhteydet joka paikkaan. Jos mökki olisi hankalampien yhteyksien päässä, ratkaisu olisi voinut olla toinen.”

Aatinen valmisteli sunnuntaina miehensä kanssa etätyöpistettä mökin ulkosaunan oleskelutilaan. Saunaa on lämmitetty ja kärpäset ajettu pois.

Tarkasti määritelty työtila on ehdoton edellytys miellyttävälle etätyölle.

”Jos työpiste on ihan olohuoneen nurkassa ja tämä tilanne kestää viikkoja, se alkaa taatusti harmittaa. Täytyy luoda pieni etäisyys työhön”, Aatinen sanoo.

Etätyö ulkosaunasta käsin ei vaikuta hänen työnkuvaansa, sillä lähes kaikki palaverit ovat jo muuttuneet etäyhteyksien päässä pidettäviksi videopalavereiksi.

”Pystyn hoitamaan asiakasprojektit yhtä hyvin täältäkin.”

Aatinen myöntää olevansa huolissaan koronavirusepidemian mahdollisista heijastusvaikutuksista pienen yrityksen tilanteeseen.

”Tämä vaikuttaa helposti yrityksen toimintaan, kun asiakasyritykset lykkäävät päätöksentekoa uusista projekteista. Me jatkamme edelleen markkinointia.”

Hän uskoo, että mökkietätyö mahdollistaa nyt sellaiset työt, joihin ei ole pääasiallisesti ollut aikaa.

”Tässä valmistaudutaan tuleviin manöövereihin ja kirjoitellaan tekstejä valmiiksi.”

Aatinen on varautunut pidempään mökkeilyyn. Matkalla mökille hän kävi hakemassa kaupasta uuden tietokonenäytön. Myyjällä oli kädessään kangashanskat.

Aatinen kertoo, että kaupungista lähtivät mukaan mökille kaikki mahdolliset huvitukset tableteista musiikkivehkeisiin. Ystäviin yhteydenpito hoituu puhelimen ja videopuheluiden avulla.

”Olen esimerkiksi soitellut ystävälleni Saksaan Whatsapp-videopuheluita. Hän on kertonut muun muassa Saksan koronavirustilanteesta ja koulujen sulkemisesta.”

Mökillä saa helposti päivän liikuntatarpeen katettua hyötyliikunnan kautta.

”Kun olen tehnyt päivän työt, voin mennä tuonne kukkapenkkejä kuoputtamaan. Kerrankin saan pestyä ikkunat ja ikkunaverhot hyvissä ajoin.”

Muokkaus 16.3. klo 10.53: Jutussa muokattu kauttaaltaan aikamääreitä.

Työelämä|Kaikki ammattilaiset eivät pääse etätöihin korona­virusta karkuun, palvelu­aloilla on pysyttävä työ­paikalla köhivistä asiakkaista huolimatta

Seuraa uutisia tästä aiheesta