Suomalaiset sortuivat viikonloppuna ”ylimitoitettuun” lääkehamstraukseen – Fimea ohjeistaa apteekkeja säännöstelemään kuume- ja kipulääkkeiden myyntiä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Suomalaiset sortuivat viikonloppuna ”ylimitoitettuun” lääkehamstraukseen – Fimea ohjeistaa apteekkeja säännöstelemään kuume- ja kipulääkkeiden myyntiä

Suuria lääkevarastoja ei tule hankkia kotiin varmuuden vuoksi, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Fimea ohjeistaa apteekkeja myymään vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

Julkaistu: 16.3. 10:10

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean varoittaa suomalaisia lääkkeiden hamstrauksesta. Fimean mukaan tällä hetkellä tulisi tilata ja hankkia ainoastaan niitä lääkkeitä, joihin on nyt tarvetta.

”Tämä on välttämätöntä kriittisten lääkekuljetusten varmistamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi mahdollisimman nopeasti”, Fimean tiedotteessa sanotaan.

Fimean mukaan viikonloppuna on tapahtunut ”ylimitoitettua hamstraamista”, minkä seurauksena apteekkien lääkevarastot saattavat olla joidenkin lääkkeiden osalta hetkellisesti lopussa.

Kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ei Fimean mukaan kuitenkaan ole uhattuna. Suomen lääketukkukaupoissa on kipu- ja kuumelääkkeitä yli puolen vuoden normaalikulutusta vastaavat varastot, tiedotteessa kerrotaan.

Tästä huolimatta Fimea ohjeistaa apteekkeja myymään esimerkiksi vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

Lääketukut Tamro ja Oriola ilmoittivat sunnuntaina, että apteekeilta on tullut ennätyksellisiä tilausmääriä koronavirusepidemian takia.

”Tilausmäärät ovat kasvaneet yli 50 prosenttia normaalitasosta. Vastaavia tilausmääriä ei ole Suomen lääkejakelun historiassa aiemmin koettu”, lääketukut sanoivat tiedotteessaan.

Lääketukut kuitenkin korostivat, ettei Suomessa ole tällä hetkellä pulaa lääkkeistä: lääkkeiden varastotilanne on hyvä. Lääketukuilla on myös lakisääteiseen velvoitevarastointijärjestelmään perustuva varasto lääkkeitä.

Myös Kela on antanut reseptivalmisteita koskevan ohjeistuksen, jonka tarkoituksena on vähentää apteekkikäyntejä koronavirusepidemian aikana. Apteekki voi poiketa Kelan korvaamia reseptilääkkeitä koskevista toimitusväleistä joissakin tilanteissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?