”En ole yli 30 vuoden Alko-uralla vastaavaan törmännyt” – Alkojen hanaviinipakkausten myynti räjähti ja junat tyhjenivät viruksen takia

VR peruu 62 junavuoroa tiistain ja torstain välisenä aikana. VR:llä ei toistaiseksi ole päätöksiä liikenteen laajemmasta supistamisesta. Junien hygieniaa on lisätty.

Koronavirus sai ihmiset etätöihin, mikä näkyy junissa.

16.3.2020 13:20 | Päivitetty 16.3.2020 16:18

Junissa on nyt silmin nähtävästi tilaa. Asiakkaiden väheneminen alkoi viime perjantaina, jolloin moni jäi etätöihin, sanoo viestintäjohtaja Tatu Tuominen VR:ltä. Myös autoliikenne on vähentynyt huomattavasti viime viikonlopun jälkeen.

Tuominen uskoo, että nyt alkanut viikko näyttää, mille tasolle matkustajien määrä asettuu koronakriisin vuoksi. Hän ei vielä voinut arvioida, miten paljon asiakkaiden vähentyminen näkyy numeroina, mutta eron näkee selvästi junissa.

”Hallituksen ensimmäiseen viestintätilaisuuteen saakka torstaina mentiin suurin piirtein normaalilla matkustajatasolla, mutta sen jälkeen perjantaina junissa oli jo vähemmän porukkaa”, sanoo Tuominen.

”Toistaiseksi meillä ajetaan normaalit vuorot. Nyt jokainen junamatkustaja voi nähdä, että junissa on tilaa.”

Hygieniaa junissa on lisätty, ne tehosiivotaan päivittäin ja pidetään huoli, että niissä riittää käsisaippuaa, Tuominen sanoo.

VR tiedotti maanantaina hieman ennen puolta kahta iltapäivällä, että yhtiö peruu junavuoroja veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä koronaviruksesta johtuvan poissaolotilanteen takia.

”VR:n kauko- ja lähijunia perutaan suunnitellusti 62 kappaletta 17.–19.3. välisenä aikana”, yhtiö tiedotti.

Perumisissa pyritään huomioimaan vuorovälien säilyminen kohtuullisina. Myös HSL:n lähijunaliikenteessä on yksittäisiä perumisia.

Myös tieliikenne on hiljentynyt. Tieliikenteenohjauksen kokoamien tietojen perusteella liikenne pääkaupunkiseudulla aleni perjantaina 13. maaliskuuta runsaat kymmenen prosenttia edelliseen perjantaihin verrattuna.

Esimerkiksi Länsiväylän mittauspisteellä Hanasaaren kohdalla liikennemäärä oli perjantaina noin seitsemäntoista prosenttia alhaisempi kuin viikkoa aiemmin, kertoo liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finland.

Samoin lentoliikenteessä laskeutumisten ja nousujen määrät vähenivät viikon loppua kohti Suomessa lähes viidenneksen normaalitilannetta alemmalle tasolle. Määrän ennakoidaan laskevan myös tulevina viikkoina.

”Suomalaiset ovat ottaneet tosissaan suositukset toimenpiteistä koronaviruksen ehkäisemiseksi. Lentoliikenteen rajoitusten ja matkustussuositusten noudattamisen lisäksi moni välttää myös arkiliikkumista, mikä näkyy muun muassa liikenteessä olevien autojen määrän vähenemisenä”, kertoo tiedotteessa vaikuttavuusjohtaja Mikko Saariaho Traffic Management Finlandista.

Muutos oli nähtävissä viime viikonloppuna myös Alkoissa, joissa koettiin hieman vilkkaampi myynti kuin normaalisti maaliskuussa.

”Yleinen varautuminen näkyi myös Alkon myynnissä. Kasvua oli kaikissa tuoteryhmissä ja erityisesti viinien hanapakkauksissa”, kertoo liiketoimintajohtaja Kari Pennanen Alkosta.

”Tilanne on todella poikkeuksellinen, enkä ole yli 30 vuoden Alko-uralla vastaavaan törmännyt. On mahdotonta ennustaa asiakasmääriä ja myyntiä”, Pennanen kertoo.

Alkot toimivat kaikin tavoin normaalisti.

”Keskitymme nyt siihen, että varmistamme kaikin keinoin asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuuden. Tuotteiden saatavuus on ollut hyvällä tasolla. Olemme käyneet tilannetta läpi tavarantoimittajiemme kanssa ja heidän mukaansa saatavuudessa ei ole poikkeamia.”

Virossa puolestaan on kuultu jo pohdintoja siitä, pitäisikö hallituksen jollakin tapaa rajoittaa alkoholin myyntiä kriisin johdosta. Päätöksiä ei ole tehty, kertoo sosiaaliministeri Tanel Kiik Viron yleisradioyhtiö ERR:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat