Koronavirus iskee myös Suomen huumeliigoihin: Hinnat nousevat, salakuljetus vaikeutuu ja huumeiden määrä vähenee

Useat valtiot ovat sulkeneet rajansa ulkomaalaisilta suosituimpien huumeiden salakuljetusreittien varrelta.

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt viime vuosina Suomessa. Poliisin mukaan huumausaineiden salakuljetus voi vähentyä koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi.

16.3.2020 15:03 | Päivitetty 16.3.2020 15:52

Koronavirus vaikeuttaa poliisin mukaan merkittävästi huumerikollisten toimintaa Suomessa ja ulkomailla.

Huumausaineiden salakuljetus ulkomailta Suomeen on muuttunut aiempaa vaikeammaksi valtioiden välisten rajojen sulkemisten, lentoyhteyksien vähentymisen ja muiden matkustusrajoitusten myötä.

Se puolestaan vaikuttaa nopeasti huumausaineiden määrään ja hintatasoon Suomen markkinoilla, arvioi keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen.

”Monissa rikollisissa piireissä pohditaan nyt varmasti sitä, miten salakuljetus voidaan tulevaisuudessa järjestää”, hän sanoo.

Leskisen mukaan lentoteitse tapahtuva huumeiden salakuljetus on vähentynyt jo nyt, kun Finnair ja muut lentoyhtiöt ovat karsineet lentojaan.

”Se vaikuttaa Suomen huumetilanteeseen heti.”

Lentoliikenteen väheneminen heijastuu Leskisen mukaan huumetilanteeseen maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi kokaiinia on salakuljetettu Etelä- ja Keski-Amerikasta mannerten välisillä lennoilla Eurooppaan huumekuriirien kehojen sisällä.

”Kehon sisäisesti huumeita salakuljettavat kuriirit on nyt varmaan lomautettu”, Leskinen sanoo.

Suuri osa huumeista on perinteisesti saapunut Suomeen Keski- ja Etelä-Euroopasta joko Baltian maiden tai Ruotsin kautta. Näitä reittejä pitkin tuodaan Suomeen kaikkia suosituimpia huumeita.

Nyt useat näiden salakuljetusreittien varrella olevat maat sulkevat rajojaan ulkomaalaisilta. Tanska ja Puola tekivät niin jo viime viikolla. Kaikki Baltian maat sulkevat rajansa alkuviikon aikana.

Vaikka esimerkiksi Viro on ilmoittanut sallivansa ulkomaalaisten läpikulkuliikenteen kotimaahansa ja rekka-autot voivat kulkea maasta toiseen, rajojen sulkemiset lisäävät Leskisen mukaan salakuljettajien kiinnijäämisriskiä.

”Nämä rajoitukset vaikuttavat ilman muuta yksittäisten huumekuriirien mahdollisuuksiin salakuljettaa aineita. Salakuljetus todennäköisesti siirtyy enemmän rahtiliikenteeseen ja laivoihin. Myös huumeiden nettikauppa voi voimistua”, Leskinen sanoo.

Leskinen uskoo, että huumeiden kokonaismäärä vähenee Suomen markkinoilla koronaviruksen vaikutusten seurauksena. Suomalaisilla huumeliigoilla ei ole niin suuria varastoja, että niillä jatkaisi huumekauppaa kovin pitkään ilman uusia salakuljetuseriä.

”Vähenemistä on varmasti tapahtunut jo nyt. Salakuljetus vaikeutuu päivä päivältä, kun tulee uusia rajoituksia.”

Huumeiden hintataso Suomen markkinoilla on ollut viime vuodet vakiintunut. Leskinen uskoo, että hinnat nousevat nyt koronaviruksen vaikutusten myötä.

”Kun tavarasta on puutetta, hinta nousee”, hän sanoo.

Huumeiden välittäjät, myyjät ja käyttäjät saattavat yrittää hankkia korvaavia huumaavia aineita rikollisesti apteekeista, hoitolaitoksista ja muista vastaavista paikoista.

”On todellinen uhka, että apteekkeihin kohdistuva rikollisuus lisääntyy”, Leskinen sanoo.

Huumeita voidaan alkaa myös valmistaa entistä enemmän Suomessa. Leskisen mukaan on mahdollista, että kannabiksen kotikasvatus lisääntyy ja amfetamiinia valmistetaan aiempaa enemmän kotilaboratorioissa amfetamiiniöljystä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat