THL:n mittavasta tietovuodosta ei nosteta syytteitä: 6 000 ihmisen salaisia henkilötietoja päätyi yli vuodeksi nettiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikosepäilyt

THL:n mittavasta tietovuodosta ei nosteta syytteitä: 6 000 ihmisen salaisia henkilötietoja päätyi yli vuodeksi nettiin

Mahdollinen rikos ehti vanhentua. Myöskään esimies ei syyllistynyt rikokseen, syyttäjä päätti.

Juhani Eskola (edessä), Mika Salminen (vas.) ja Pekka Kahri kertoivat THL:n edustajina tietovuodosta syyskuussa 2017. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 17.3. 2:00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mittava tietovuoto ei johda oikeudenkäyntiin. Syyttäjä päätti perjantaina olla nostamatta syytteitä kahta epäiltynä ollutta THL:n työntekijää vastaan.

Lähes kuudentuhannen henkilön salaisia henkilötietoja päätyi julkisina nettiin yksittäisen THL:n työntekijän virheen vuoksi. Virhe tapahtui, kun työntekijä erehdyksessä käytti henkilötietoja sisältävää aineistoa laatiessaan esitysmateriaalia raportointia varten.

Hän tallensi Powerpoint-esitykseensä taulukon epähuomiossa sellaisessa muodossa, että henkilötiedot olivat saatavissa näkyviin.

Esitys julkaistiin THL:n julkisessa esitysten jakoon tarkoitetussa palvelussa. Lisäksi se päätyi myöhemmin toiseen, THL:n ulkopuoliseen verkkopalveluun.

Tiedot ehtivät olla julkisesti saatavilla tammikuusta 2016 elokuuhun 2017.

”Käsitykseni mukaan kyse on ollut lähinnä henkilötunnuksista, joita on käytetty näytteiden yksilöimiseen. Ei ole tullut ilmi mitään viitteitä siitä, että tietoja olisi yritetty käyttää väärin tai ne olisivat aiheuttaneet mitään konkreettista vaaraa”, sanoo syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

THL luonnehti aikanaan julkisuudessa tietovuotoa hyvin vakavaksi. Työntekijä sai työnantajaltaan varoituksen.

Rikoksista epäiltyjen asemassa olivat työntekijä ja hänen esimiehensä.

Työntekijän osalta tapaus ei etene käräjille, koska mahdollinen rikos on ehtinyt vanhentua. Esitutkinnassaan poliisi epäili hänen syyllistyneen tuottamukselliseen eli huolimattomuudesta tapahtuneeseen virkasalaisuuden rikkomiseen.

Syyttäjän mukaan rikoksesta epäilty ei kuitenkaan työskennellyt THL:ssä virkamiehenä vaan työsuhteessa THL:ssa erikoistutkijana. Sen vuoksi epäilty rikos muuttui virkasalaisuuden rikkomisesta henkilörekisteririkokseksi.

Syyteoikeus henkilörekisteririkoksesta vanheni viime kesänä.

Työntekijän esimiehen osalta rikosepäily koski mahdollista valvontavastuun laiminlyöntiä. Syyttäjän mukaan ei ole todennäköisiä syitä epäillä hänen syyllistyneen rikokseen.

THL:n massiivisesta tietovuodosta aloitettiin esitutkinta – tuhansien ihmisten tiedot vuosivat nettiin

Tuhansien ihmisten laboratoriotuloksia vuosi internetiin, kun THL:n työntekijä laati esitystä – salaiset tiedot ehtivät olla verkossa useita kuukausia

Seuraa uutisia tästä aiheesta