Opetushallitus tarkensi ohjeita etäopiskelusta: Mobiililaitteiden käyttöä ei voida edellyttää, materiaalien oltava perusopetuksessa maksuttomia - Kotimaa | HS.fi

Opetushallitus tarkensi ohjeita etäopiskelusta: Mobiililaitteiden käyttöä ei voida edellyttää, materiaalien oltava perusopetuksessa maksuttomia

Suomalaiset koulutusteknologiatoimijat ovat avanneet etäopetukseen soveltuvia sisältöjään ilmaiseksi.

Hallituksen päätös sulkea väliaikaisesti koulut koskee noin miljoonaa suomalaista opiskelijaa.

17.3.2020 13:03 | Päivitetty 17.3.2020 16:25

Kunnissa ja kouluissa etsitään vimmatusti nyt erilaisia tapoja järjestää opetus etänä koulujen sulkeuduttua. Suomen hallitus kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että Suomi siirtyy poikkeusoloihin ja sulkee samalla koulut.

Lue lisää: Suomi siirtyy valmiuslain aikaan – tällainen on laki, jota kukaan ei haluaisi vapaaehtoisesti ottaa käyttöön

Lähiopetuksen sijaan muun muassa ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään 13. huhtikuuta saakka mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla.

Tilastokeskuksen marraskuussa julkaisemien lukujen mukaan Suomessa oli lähes 1,3 miljoonaa opiskelijaa vuonna 2018. Heistä 560 000 kävi peruskoulun esi-, perus- ja lisäopetusta.

Hallituksen päätös koskettaa huomattavasti suurempaa ihmisjoukkoa, jos mukaan laskee opiskelijoiden vanhemmat.

Opetushallitus ohjeisti opetuksenjärjestäjiä tiistaina tarkemmin korvaavan opetuksen järjestämisestä.

Perusopetuksessa käytettävien sähköisten oppikirjojen, muun oppimateriaalin sekä työvälineiden tulee olla oppilaalle maksuttomia.

Opetushallituksen oikeudellisista asioista vastaava johtaja Matti Lahtinen muistuttaa kaikilla oppilailla ei välttämättä ole käytössään esimerkiksi tietokonetta kotona.

Lain mukaan perusopetus on maksutonta, joten esimerkiksi oman laitteen käyttöä ei voida edellyttää, hän muistuttaa.

15-vuotiaan osalta huoltaja päättää, voiko lapsi käyttää mobiililaitettaan tai kotoa löytyviä laitteita etäopetuksessa. Viisitoista vuotta täyttänyt päättää lähtökohtaisesti itse, käyttääkö hän mobiililaitetta tai kodin laitteita etäopetuksessa.

Koulu voi sallia koulun laitteiden käyttämisen oppilaan kotona ja lainata laitteita erityisesti niille, joilla ei ole omia mobiililaitteita tai muita laitteita.

Opetuksen järjestäjän tulee huolehtia, että oppilas saa koulusta laitteet ja tarvikkeet, jotta hän pystyy osallistumaan etäopetukseen.

Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus käynnistetään Opetushallituksen mukaan asteittain.

Perusopetuksessa koulujen tulee Opetushallituksen mukaan huolehtia siitä, että opettajilla ja oppilailla on käytettävissä riittävästi teknistä laitteistoa ja tukea etäyhteydellä toteutettavan opetuksen toteuttamiseen.

”Tavoitteena on turvata opetus ja oppiminen mahdollisimman hyvin myös poikkeusjärjestelyiden aikana”, ohjeistuksessa linjataan.

Etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijan riittävään ohjaukseen ja tukeen, jotta opiskelija pystyy poikkeusjärjestelyiden aikana opiskelemaan täysipainoisesti tavoitteiden mukaisesti.

”Viime kädessä ohjeita voidaan tarvittaessa antaa puhelimitse”, Lahtinen sanoo.

Opetushallitus julkaisee koululle tukimateriaalia poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä keskiviikkona. Tukimateriaali koskee kaikkia koulutusasteita.

Ryhmä suomalaisia koulutusteknologioita kehittäviä toimijoita on avannut etäopetukseen soveltuvia sisältöjään ilmaiseksi. Palvelut on koottu yhteiselle sivustolle Koulu.me.

Hankkeen takana on innovaatiokonsulttiyritys Spinversen toimitusjohtaja Laura Koponen.

Spinverse ei keskity opetusteknologiaan, vaan kyseessä on täysin vapaaehtoishanke, Koponen kertoo.

”Ajatus lähti viime viikolla, että kun koulut maailmalla sulkeutuivat, niin saisimme koottua yhdelle sivustolle suomalaisia opetusteknologiaratkaisuja, jotka ovat jo suomalaisissa kouluissa käytössä”, Koponen kertoo.

”Tilanne vähän muuttui siten, että kysyntä kasvoi myös täällä kotimaassa.”

Tiistaihin menneessä sivustolle on saatu mukaan yhteensä 14–15 eri opetusteknologiayritystä.

Kaikki materiaali on käytössä ilmaiseksi ainakin kevätlukukauden loppuun suomeksi ja englanniksi.

Koponen korostaa, että sovellukset on tarkoitettu tukemaan opetusta ja koulukirjoja, ei korvaamaan opettajien antamia tehtäviä.

Koposella on itsellään 5.- ja 6.-luokkalaiset pojat, jotka ovat nyt kotona etäopetuksessa.

”Itse kun seurasin aamulla, niin ei siinä mennyt kuin tunti, kun he olivat tehneet opettajan antamat tehtävät. Siihen on ihan hyvä keksiä jotain sen lisäksi”, Koponen kertoo.

Yksi mukana olevista yrityksistä on Vuolearning, joka tarjoaa etäkoulu.fi-palvelunsa ilmaiseksi käyttöön kesäkuuhun asti. Oppimisympäristön avulla voi jakaa oppimateriaaleja verkossa, tehdä tehtäviä ja käydä keskustelua.

”Arvioimme jo viikonloppuna, että nykyiset ympäristöt eivät todennäköisesti pysty palvelemaan kaikkia tässä tilanteessa, vaan tarvitaan lisää kapasiteettia”, kertoo toimitusjohtaja Johanna Pellinen.

Myös Pellinen muistuttaa, että oppimisympäristö on tarkoitettu tukemaan opettajan opetusta, ei korvaamaan sitä.

”Digitaliseen oppimisalustan isoin hyöty on, että se vapauttaa opettajien työtä tukemaan oppilaita, jotka sitä tarvitsevat”, Pellinen sanoo.

”Se myös auttaa opettajaa tekemään seurantaa ja helpommin havaitsemaan ne oppilaat, jotka tarvitsevat enemmän tukea.”

Myös Viro ilmoitti maanantaina tarjoavansa digiopetusalustansa myös muiden maiden käyttöön.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat