Näin korona­virus näkyy armeijassa: Virka-apu­pyyntöihin varauduttu, varus­miehiä siirretty teltta­majoitukseen ja lomia peruttu - Kotimaa | HS.fi

Näin korona­virus näkyy armeijassa: Virka-apu­pyyntöihin varauduttu, varus­miehiä siirretty teltta­majoitukseen ja lomia peruttu

Puolustusvoimat kertoi maanantaina, että ensimmäisessä varusmiehessä oli havaittu koronavirustartunta. Varusmies palvelee Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa.

Puolustusvoimat pyrkii estämään koronaviruksen leviämistä varuskunnissa varusmiesten koulutusta muuttamalla.­

17.3.2020 14:44

Puolustusvoimat valmistautuu antamaan virka-apua muille viranomaisille, jos ne tarvitsevat tukea koronaviruksen takia. Tarvetta valmiuslainlain lisätoimivaltuuksiin ei kuitenkaan ole.

”Meillä ei ole mitään tarpeita valmiuslain lisätoimivaltuuksiin, koska valmiuslaki on otettu käyttöön muista kuin sotilaallisista syistä”, sanoi Puolustusvoimien viestintäjohtaja Torsti Astrén HS:lle tiistaina aamupäivällä.

Suomen hallitus tiedotti maanantaina, että se ottaa käyttöön valmiuslain mahdollistamia keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

”Valmiuslaista usein sanotaan, että se olisi puolustusvoimallinen asia, mutta tässä on kyseessä tartuntatauti ja se liittyy siihen. Me valmistaudumme tukemaan muita viranomaisia tarpeen mukaan antamalla virka-apua.”

Valtioneuvosto päätti tiistaina, että maassa vallitsevat poikkeusolot. Poikkeusolojen toteaminen on edellytys sille, että niin sanottu valmiuslaki voidaan saattaa voimaan. Eduskunta päättää lain voimaantulosta tänään tiistaina.

Lue valmiuslaista lisää täältä: Suomi siirtyy valmiuslain aikaan – tällainen on laki, jota kukaan ei haluaisi vapaaehtoisesti ottaa käyttöön

Lue tiistain koronaviruskäänteistä täältä: Valtioneuvoston päätös: Suomessa vallitsevat poikkeusolot – HS seuraa

Virka-avun antaminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä. Se voi olla käytännössä esimerkiksi henkilöstöä tai materiaalia. Se, mitä jatkossa tapahtuu virka-avun suhteen, riippuu apua pyytävistä viranomaisista ja niiden tarpeista.

”Kuten tasavallan presidentti sen muotoili, että kyllä me apua annetaan sille, joka apua tarvitsee, jos se vaan ikinä on mahdollista.”

Eversti Astrénin mukaan Puolustusvoimat on valmistautunut koronan mahdollisesti aiheuttamiin poikkeustoimiin jo parin kuukauden ajan.

”Oma toimintamme on turvattu”, hän sanoo.

Pääesikunta on joutunut laittamaan varusmiesten koulutusta ja varuskuntien toimintaa rajusti uusiksi koronaviruksen vuoksi. Muutoksilla pyritään estämään virustartuntojen leviämistä Puolustusvoimissa.

Puolustusvoimat kertoi maanantaina, että ensimmäisessä varusmiehessä oli havaittu koronavirustartunta. Varusmies palvelee Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa.

Muut varusmiehissä epäillyt tartuntaepäilyt ovat toistaiseksi osoittautuneet tutkimuksissa aiheettomiksi.

Sen sijaan kaksi kantahenkilökuntaan kuuluvaa on saanut tartunnan.

Mahdollisen epidemian estämiseksi Puolustusvoimat on muuttanut varusmiesten koulutusjärjestelyjä.

Varusmiehet on jaettu varuskunnissa kolmeen osastoon, jotka pyritään pitämään toisistaan erossa. Yksi osasto on lomalla viikon kerrallaan ja kaksi muuta samaan aikaan koulutuksessa.

”Nämä kaksi koulutuksessa olevaa osastoa erotetaan toisistaan. Ne suorittavat sotaharjoitusperusteista harjoitustoimintaa, toiset ovat hieman kauempana lähiharjoitusalueella ja toiset vähän lähempänä kasarmia, että saadaan valmiusasiat hoidettua”, kertoo osastoesiupseeri Ville Kostian Pääesikunnan koulutusosastolta.

Sotaharjoitusperusteiset harjoitukset ovat maastoharjoituksia, joten osa varusmiehistä on kenttämajoituksessa eli he nukkuvat käytännössä teltoissa.

Eri osastoihin kuuluvat joukot liikkuvat myös eri reittejä, syövät eri paikoissa eivätkä käytä ristiin kalustoa.

Uusi koulutusrytmi tarkoittaa sitä, että varusmiesten koulutusta pitää tiivistää viikon kestävien lomien takia.

”Kolmen koulutusviikon asiat pyritään vetämään kahdessa viikossa”, majuri Kostian sanoo.

Koulutusta ryhdytäänkin antamaan viikonloppuisin ja iltaisin maastoharjoituksissa.

Mitään takarajaa uusille järjestelyille ei ole annettu, vaan näin jatketaan toistaiseksi, ja Puolustusvoimat toimii jatkossa tilanteen mukaan.

Kostian muistuttaa, että Puolustusvoimat ei voi kokonaan sulkea varuskuntia, koska sillä on lakisääteisiä valmiustehtäviä.

”Valmius säilytetään, ei pelkästään sotilaallinen valmius vaan myös virka-apuvalmius”, hän sanoo.

”Lisäksi on tiettyjä normaaliolojen varuskunnalliseen valmiuteen liittyviä asioita, kuten terveysasemien toiminta, kuljetukset ja vartiointi eli sotilaspoliisitoiminta.”

Kantahenkilökunnan osalta Puolustusvoimat pyrkii suosimaan etätyötä, jos se on mahdollista. Käytännössä se koskee esimerkiksi esikunnissa työskenteleviä. Henkilökuntaan kuuluvat kouluttajat sen sijaan kulkevat varusmiesten mukana kuten muulloinkin.

Puolustusvoimiin on käsketty muun muassa kättelykielto, ja kokouksissa pyritään etäyhteyksiin. Myös virkamatkoja on vähennetty.

Kertausharjoitukset, vapaaehtoiset harjoitukset ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutus on toistaiseksi peruttu. MPK on keskeyttänyt kaiken koulutustoimintansa toukokuun loppuun asti.

Puolustusvoimat on myös kertonut, että 255 päivää palvelleet varusmiehet kotiutuvat normaalisti keskiviikkona 18. maaliskuuta. Kotiuttamisessa noudatetaan koronan vastaisia varomääräyksiä, minkä takia sen läpivienti saattaa poiketa normaalista.

Puolustusvoimat on perunut osallistumisensa kansainvälisiin harjoituksiin, kuten taannoin isoon norjalaiseen Cold Response -harjoitukseen.

Maanantaina iltapäivällä Puolustusvoimat tiedotti, että kriisinhallintaoperaatioiden henkilöstön palvelusvapaat peruutetaan toistaiseksi koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Myös sotilasmusiikin yleisötapahtumat ja kiertueet on peruttu ainakin toukokuun loppuun saakka. Kesälle suunniteltuja tapahtumia, kuten Hamina Tattoota, ei ole ainakaan vielä peruttu. Niistä tiedotetaan keväällä vielä erikseen.

Pääesikunta on myös rajoittanut ulkopuolisten liikkumista varuskunta-alueilla. Esimerkiksi Santahaminan varuskuntasaarelle ei nyt lasketa varusmiesten vieraita, ja saarella oleva Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto on suljettu ulkopuolisilta.

Vastaavanlaisista rajoituksista on tiedotettu myös koskien ainakin Porin prikaatia, Panssariprikaatia, Maasotakoulua, Merivoimia sekä Sodankylän ja Upinniemen varuskuntia.

Puolustushallinto tiedottaa koronaviruksen aiheuttamista muutoksista kootusti puolustusministeriön nettisivulla. Puolustusvoimilla on myös vastaava oma sivustonsa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat