Monet yksityiset kuntosaliketjut pysyvät toistaiseksi avoinna. Avoinna on myös paljon muita yksityisen sektorin liikuntapaikkoja kylpylöistä keilahalleihin ja laskettelukeskuksiin.
Hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina määrättiin muun muassa, että kunnan ja valtion kulttuuri- ja liikuntapalvelut sulkevat ovensa ja että hallitus suosittelee myös yksityisen ja kolmannen sektorin toimivan samoin.
Kuntosalien aukiolon taustalla on Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen SKY:n hallituksen maanantai-iltainen päätös, jonka mukaan salit voivat olla edelleen auki.
SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister sanoo, että asiasta käytiin kokouksessa tiukkaa keskustelua.
”Noudatamme ehdottomasti viranomaismääräyksiä”, Hämäläinen-Bister painottaa. Kyseessä ei hänen mukaansa ole hallituksen päätöksen uhmaaminen.
Hämäläinen-Bister vakuuttaa, että jos hallituksen linjaus muuttuu ja suositus vaihtuu kielloksi, ala on valmis reagoimaan ja sulkemaan toimintapisteet. ”Se on viranomaismääräys siinä vaiheessa.”
Maanantai-illan päätöksessä painoivat yritysten riskit.
”Toimiala on erittäin vaikeassa tilanteessa. Yrittäjän taloudelliset riskit voivat laueta hallitsemattomasti, jos tehdään päätöksiä, jotka lisäävät taloudellisia vaikutuksia”, Hämäläinen-Bister kuvaa.
Pieni osa yrittäjistä on Hämäläinen-Bisterin mukaan tehnyt henkilökohtaisen ratkaisun sulkemisesta. Isoista ketjuista vain norjalainen Elixia on tähän mennessä ilmoittanut sulkevansa väliaikaisesti. Elixia kertoi viime torstaina menevänsä kiinni kahdeksi viikoksi.
”Tiedän, että jokaisessa yrityksessä käydään tällä hetkellä tätä keskustelua.”
Keskustelua käytäneen päivittäin esimerkiksi Pihlajalinnan johtoryhmässä. Pihlajalinna omistaa esimerkiksi Forever-ketjun. Pihlajalinna on myös iso terveysorganisaatio.
SKY toteaa yrityksille lähettämässään ohjeessa, että kuntosalit voivat olla auki, kunhan varmistetaan, että asiakkailla on mahdollisuus pitää etäisyyttä muihin asiakkaisiin.
Hallitus ohjeisti jo aiemmin, että ryhmäharrastukset on syytä lopettaa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Monessa yksityisessä liikuntapaikassa onkin rajattu ryhmäkokoa enintään kymmeneen henkeen.
”Yrityksissä on jouduttu ja joudutaan tekemään ratkaisuja, jotka nostavat kustannuksia. Esimerkiksi valvontaa ja siivousta on tehostettu”, kuvaa Hämäläinen-Bister.
Helsingin yliopiston apulaisprofessori, virologi Tarja Sironen on itsekin pohtinut asiaa viime päivinä – kuntosalille vai ei?
”Olen sitä miettinyt, koska oma kuntosalini on yhä auki. Itse kuulun kuitenkin riskiryhmään, joten en aio mennä sinne, vaan treeni jatkuu toistaiseksi kotona personal trainerin antamilla ohjeilla.”
Sironen arvelee, että riski tartunnan saamiseen kuntosalilta on vähäinen, jos ihmiset noudattavat ohjetta, että jäävät kotiin, jos on vähänkin oireita.
Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tällä hetkellä äärettömän tärkeää ja jokaisen on Sirosen mukaan noudatettava viranomaisohjeita ja tehtävä yksilöharrastamisen suhteen omaa tilannekohtaista arviota.
”Kuuluuko riskiryhmään ja onko läheisissä riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.”
Sironen muistuttaa, että koronaviruksen ajatellaan tarttuvan pääsääntöisesti ihmisestä toiseen.
”Sen takia ryhmäharrastuksien peruminen ja lähikontaktien vähentäminen on nyt se tärkein asia.”
Kuntosalilla on Sirosen mielestä ehkä helpompaa pitää etäisyyttä toiseen. Myös ahkeralla pintojen puhdistuksella tartuntariskiä voidaan minimoida.
Koronaviruksesta ei kuitenkaan Sirosen mukaan tiedetä tarkkaan, kuinka kauan se säilyy pinnoilla infektiivisenä.
”Tutkimustulosta on siitä, kauanko virus säilyy, mutta sitä, onko se tarttumiskykyistä, sitä emme tarkkaan tiedä.”
Myönteistä on Sirosen mukaan se, että koronavirus on herkkä erilaisille puhdistusaineille. Ahkeralla siivoamisella se saadaan poistettua.
Kuntosalien lisäksi aukioloaan pohtii moni muukin liikunta-alan yritys. Esimerkiksi sisäleikkipuistot ovat sulkeneet ovensa. Sen sijaan moni kylpylä on yhä auki.
Auki on myös esimerkiksi keilahalleja ja pelihalleja. Suomen hiihtokeskusyhdistys ry (SHKY) julkaisi laskettelijoille uudet suosituksensa, joiden mukaan hisseissä matkustetaan vain perheenjäsenten kanssa tai pidetään metrin turvaväli.
SHKY kehottaa myös hiihtokeskuksia rajoittamaan lipunmyyntiä ruuhkien välttämiseksi sekä sulkemaan tarvittaessa ravintolat.