Suomessa THL:n mukaan nyt 359 tartuntaa – HS kerää yhteen reaaliaikaiset tiedot taudin etenemisestä - Kotimaa | HS.fi

Suomessa THL:n mukaan nyt 359 tartuntaa – HS kerää yhteen reaaliaikaiset tiedot taudin etenemisestä

18.3.2020 17:37
  • THL päivittää raportointikäytäntöjään.

  • Reaaliaikainen data näyttää, kuinka ihmiset jäivät koteihinsa ja liikenne hiljeni Helsingissä.

  • Maailmanlaajuisesti noin 7 900 raportoitua kuolemaa.

Tartuntatilanne Suomessa

Suomessa koronavirustartuntoja on keskiviikkoiltapäivään mennessä todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 359. THL päivittää parhaillaan raportointikäytäntöjään, joten tarkkoja sairaanhoitopiirikohtaisia tietoja ei ole tälle päivälle saatavissa. HS kerää tietoja sairaanhoitopiireittäin, joten HS:n tiedoissa saattaa olla eri kokonaismäärä kuin THL:llä. Tänään raportoitiin 19 sellaista koronavirustartuntaa, joiden sijainnin HS on pystynyt varmentamaan sairaanhoitopiirien antamien tietojen pohjalta.

Lisäksi kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata, joten varmistettujen tartuntojen määrä ei kuvaa tarkasti sitä, kuinka paljon tartuntoja todellSa on. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun sairaanhoitopiiri HUS ei enää testaa kuin tiettyjä tärkeitä avainryhmiä.

Päiväkohtainen tartuntatilanne näyttää Suomessa tältä niiden tartuntojen osalta, joiden sijainti on tiedossa:

Liikenne hiljeni ja ihmiset jäivät koteihinsa Helsingissä

HS:n keräämien liikennetietojen valossa näyttää siltä, että ihmiset ovat ottaneet todesta suositukset etätöihin siirtymisestä. Esimerkiksi aamukahdeksan ja -yhdeksän välissä sisääntuloväylillä liikennettä oli HS:n tietojen mukaan 45 prosenttia tavanomaista vähemmän.

Helsingin Sanomien koostama reaaliaikaisesti päivittyvä grafiikka näyttää, kuinka paljon ajoneuvoja on liikkeellä Helsingin sisääntuloväylillä tällä hetkellä:

Myös jalankulkijoiden ja joukkoliikenteen matkustajien määrä on vähentynyt huomattavasti. Helsingin Seudun Liikenteestä kerrotaan, että jo maanantaina matkustajamäärä puolittui.

Katujen autioituminen käy ilmi myös Google Maps -karttapalvelun tiedoista. Google Maps ei kerro liikkeellä olevien ihmisten kokonaismääriä, vaan palvelu ilmoittaa kohteille sen hetkisen prosentuaalisen kävijäarvon. Arvo perustuu siihen, kuinka paljon ihmisiä kohteessa käy normaalisti samaan aikaan ja kaiken kaikkiaan viikon aikana.

HS:n kokoama grafiikkaa päivittyy reaaliaikaisesti ja kertoo viimeisimmät kävijätiedot:

Näin tartunnat ovat levinneet eri maissa

Alla oleva graafi näyttää, miten tautitapaukset ovat lisääntyneet eri maissa sadannesta tartunnasta lähtien.

Euroopan maat menevät samaa rataa, mutta esimerkiksi Etelä-Korea on onnistunut hillitsemään toimillaan tartuntoja. Myös Japanin käyrä näyttää loivalta, mutta siellä tapauksia on saatettu raportoida vähemmän kuin niitä todellisuudessa on.

Grafiikan asteikko on logaritminen. Se tarkoittaa tässä, että yksi askelväli y-akselilla merkitsee tartuntojen määrän kymmenkertaistumista.

Maan nimeä napauttamalla voit piilottaa ja lisätä käyriä takaisin näkyviin.

Alla olevasta grafiikasta näkee, että esimerkiksi Kiinassa viimeaikaiset tapaukset muodostavat vain murto-osan tartunnoista. Euroopassa suhde on päinvastainen.

Koronavirus on tähän mennessä aiheuttanut noin 7 900 kuolemaa. Niistä valtaosa on tapahtunut Kiinassa ja Italiassa. Suomessa ei keskiviikkoiltapäivään mennessä ollut tiedossa yhtään koronaviruksesta johtunutta kuolintapausta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat