Lapsen koulu suljettiin, hoitajaa ei saanut – Osa-aikatyöhön joutuneilla vanhemmilla voi olla oikeus Kelan etuuteen - Kotimaa | HS.fi

Lapsen koulu suljettiin, hoitajaa ei saanut – Osa-aikatyöhön joutuneilla vanhemmilla voi olla oikeus Kelan etuuteen

Jos vanhempi joutuu tekemään osa-aikatyötä alle kolmivuotiaan tai pikkukoululaisen hoidon vuoksi, hän voi hakea Kelan hoitorahaa. Myös päivähoitomaksuihin voi saada tukea, jos lapsi on otettu pois yksityisestä päiväkodista.

18.3.2020 20:10

Monessa perheessä eletään nyt poikkeuksellista tilannetta, kun lapsen koulu on suljettu tai hänet on otettu pois päivähoidosta. Kela muistuttaa, että jos taaperon tai pikkukoululaisen vanhempi tekee lasten hoidon vuoksi osa-aikatyötä, hänellä voi olla mahdollisuus hakea hoitorahaa.

Tämä koskee myös niitä tilanteita, jossa kokoaikatyötä tehnyt vanhempi sopii työnantajansa kanssa työtuntien tilapäisestä vähentämistä.

”Pääviestimme on, että myöntämisedellytykset eivät ole tässä kohtaa muuttuneet. Etuuteen voi olla oikeus, jos lapsen hoidon vuoksi ei pysty tekemään normaalia työaikaa, vaan työskentelee keskimäärin enintään 30 tuntia viikossa”, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Joustavaa hoitorahaa voi saada alle kolmivuotiaan lapsen hoidosta ja osittaista hoitorahaa ensimmäisellä tai toisella luokalla olevan koululaisen hoidosta. Tuki myönnetään vähintään kuukaudeksi kerrallaan.

HS uutisoi viime viikolla, että työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa vanhemmalle, joka jää kotiin terveen, karanteeniin asetetun lapsen kanssa.

Kela on saanut paljon kysymyksiä siitä, saako päivähoidosta pois otetun lapsen hoitamiseen kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea.

Vastaus riippuu siitä, onko lapsi ollut julkisessa vai yksityisessä päiväkodissa.

Jos lapsella on kunnallinen päivähoitopaikka, näiden tukien saaminen ei onnistu, vaikka päiväkoti olisi suljettu.

”Tämä tulee suoraan lainsäädännöstä. Jos kunnallisen hoitopaikan irtisanoo, se on eri asia, mutta se ei varmaan ole tällä hetkellä se tapa mihin ihmiset lähtevät”, Aholainen sanoo.

Jos lapsi on ollut yksityisessä päivähoidossa, tilanne on toinen. Silloin Kela voi maksaa yksityisen hoidon tukea enintään hoitomaksun verran.

”Oleellista on se, onko hoitosopimusta ja maksua muutettu. Tukeen ei ole oikeutta, jos päiväkoti suljetaan ja hoitosopimus päättyy tai jos vanhemmat sopivat päiväkodin kanssa, että hoitomaksua ei tarvitse maksaa.”

Kouluissa on koronatilanteen vuoksi siirrytty etäopetukseen tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Päiväkodit ovat pääsääntöisesti auki.

Kela pyrkii jatkamaan erilaisten perhe-etuuksien maksamista voimassa olevien päätösten mukaisesti. Esimerkiksi vanhempain­päivärahaa maksetaan normaalisti myös silloin, jos lapsi tai vanhempi on määrätty karanteeniin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat