Joka kotiin lähtee pian toimintaohjeet sisältävä koronakirje – pääministeri Marin: Lasten ja nuorten ei pidä viettää aikaa porukassa - Kotimaa | HS.fi

Joka kotiin lähtee pian toimintaohjeet sisältävä koronakirje – pääministeri Marin: Lasten ja nuorten ei pidä viettää aikaa porukassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tehohoidossa on tällä hetkellä 1–10 koronaviruspotilasta.

19.3.2020 11:45 | Päivitetty 19.3.2020 15:55

Jokaiseen kotiin lähetetään koronavirusta koskevat toimintaohjeet kirjeitse.

Kirjeiden on tarkoitus olla perillä huhtikuun ensimmäisen viikon loppuun mennessä, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Niiden sisältö tulee painottumaan tartunnan ehkäisykeinoihin ja ohjeisiin, kuinka sairastuttaessa tulee toimia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintäpäällikkö Marko Lähteenmäki.

”Pyrimme tarjoilemaan tiedot ymmärrettävässä muodossa, jotta ihmiset tietävät miten toimia”, Lähteenmäki kertoi HS:lle tiedotustilaisuuden jälkeen.

”Tavoitteena on varmistua siitä, että myös ne kotitaloudet, joilla ei ole verkkoyhteyksiä, saavat tarvittavan tiedon.”

Torstain tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että myös kunnat ja terveydenhuollon palveluntuottajat tulevat saamaan lisäohjeistusta koronavirustilanteesta. Heidän ohjeistuksiaan tullaan tarkentamaan perjantaina, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

”Valmiuslain käyttöönotto tarkoittaa, että sote-huollon resurssit voivat nyt liikkua vapaammin kuin koskaan aikaisemmin.”

Kiuru viittasi siihen, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on ennakoitavissa lisätarvetta. Yksityisiä resursseja voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan ja vaihtoehtona on muiden alueiden resurssien lainaaminen, Kiuru sanoi.

Lue myös hetki hetkeltä -seuranta koronatilanteesta.

Ministeri Kiuru sekä pääministeri Sanna Marin (sd) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoivat torstaina tiedotustilaisuuden koronaviruksen aiheuttaman taudin tilanteesta Suomessa. Paikalla oli myös THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Salmisen mukaan tällä hetkellä Suomi on edelleen tapausmäärissä ja epidemian kehittymisessä hieman muita Pohjoismaita jäljessä. Salminen arvioi, että tällä hetkellä tehohoidossa olevien koronavirustartunnan saaneiden potilaiden määrä on laskettavissa ”yhden tai kahden käden sormilla”, eli lukumäärä on jotain 1–10 välillä.

Ministeri Kiurun mukaan tehohoidon kapasiteettia tullaan nostamaan. Hän ei vastannut kysymykseen siitä, kuinka monta hengityskonetta Suomessa on. Tarkemmin kapasiteetin nostamisesta ja esimerkiksi hengityskoneiden määrästä tullaan kertomaan huomenna, hän totesi.

Salmisen mukaan epidemian kestämisessä puhutaan kuukausista.

”Kuukausia eteenpäin joudumme arvioimaan sitä, onko huippu saavutettu vai ei.”

Jos epidemia kestää useita kuukausia, voivatko koulut pysyä suljettuina koko loppulukukauden?

Se on mahdollista. Nykyiset linjaukset kestävät huhtikuun 13. päivään saakka.

”Totta kai arvioimme ja katsomme miten tilanne kehittyy ja tarvittaessa teemme päätöksiä”, pääministeri Marin sanoi.

Salmisen mukaan kysymys koulujen sulkemisesta on monimutkainen. Koulujen sulkemisella vähennetään lasten keskinäisiä kontakteja huomattavasti, mutta toisaalta jossakin lasten on kuitenkin oltava, Salminen sanoi.

”Tässä asiassa kenelläkään ei ole täydellistä viisautta.”

 ”Aina, kun liikutaan paikasta toiseen, taudin leviämisen riski kasvaa.”

Tiedotustilaisuudessa vastattiin myös toiseen useita suomalaisia askarruttavaan kysymykseen: Saako lähteä mökille?

Liikkumisrajoituksia koskevia valmiuslain pykäliä ei ole otettu toistaiseksi käyttöön, Marin vastasi. Eli käytännössä esteitä Suomen sisällä liikkumiselle ei ole.

Kansliapäällikkö Varhilan mukaan asiaa tulee harkita oman lähtötilanteensa perusteella.

”Jos ihminen on perusterve tai sairauden hoito on hoitotasapainossa, arvioidaan tietysti itse, onko mökki turvallinen paikka jos tarvitsee akuuttia hoitoa jossain tilanteessa”, Varhila sanoi.

Pekonen kuitenkin lisäsi, että erityisen tärkeää on nyt välttää sosiaalisten kontaktien määrää. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tulevat voivat kuljettaa virusta mukanaan alueille, joissa tautia ei vielä ole.

”Aina, kun liikutaan paikasta toiseen, taudin leviämisen riski kasvaa.”

Pääministeri Marin myös toisti, että nyt tulee vähentää sosiaalisia kontakteja.

”Nuorten ja lasten ei pidä hakeutua porukoihin, ei mennä joukolla pelaamaan palloa eikä mihinkään muuhunkaan paikkaan viettämään aikaa”, Marin vastasi kysymykseen siitä, miten kymmenen hengen kokoontumisrajoitus koskee lapsia ja nuoria.

 ”Nuorten ja lasten ei pidä hakeutua porukoihin.”

Iäkkäille on tulossa tarkempi toimintaohje. Tiedotustilaisuudessa Kiuru toisti aiemman vahvan suosituksen, että yli 70-vuotiaiden tulee pysyä karanteeninomaisissa olosuhteissa.

”Tärkeintä suojautumista on se, että vältetään kontakteja, pidetään reilun metrin turvaväli kaikessa toiminnassa ja pyritään olemaan erillään [muista] mahdollisuuksien mukaan”, Kiuru sanoi.

Esimerkiksi ruokaostokset voi oireeton läheinen tuoda kotiovelle. Jos asia on aivan välttämätön eikä ikäihminen saa esimerkiksi soittamalla apua muilta, hän voi – mahdollisia tartuntatilanteita vältellen – käydä esimerkiksi terveysasemalla, kaupassa tai apteekissa.

Myös kuntia aiotaan ohjeistaa avun tarjoamisesta iäkkäille.

”Lähtökohtana on se, että yli 75-vuotias voi kääntyä kunnan puoleen ja kysyä apua ja tukea, vaikka ei olisikaan kotihoidon piirissä.”

Grafiikka näyttää tartunta­tilanteen

Entä millainen kirje suomalaisille on tulossa ja miten se toimitetaan?

Ohjeita työstetään vielä STM:ssä ja THL:ssä. Tartunnan ehkäisemisen ja oireiden kotihoidon lisäksi kirjeessä kerrotaan tahoista, joilta voi saada lisätietoa. Lisäksi tulossa on muun muassa vinkkejä siitä, miten muun perheen tulisi toimia, jos joku kotitaloudessa saa oireita.

”Että suositellaan mahdollisuuksien mukaan erillisiä nukkumisjärjestelyjä, erillisiä pyyhkeitä, pintojen pesemistä ja muita tämäntyyppisiä käytännön vinkkejä”, Lähteenmäki kertoo.

Hänen mukaansa kirjeet toimitaan todennäköisesti osoitteettomana viranomaisjakeluna. Tällöin ne kulkevat yhdessä muun postin kanssa, mutta ne jaetaan myös niihin talouksiin, jotka ovat kieltäneet mainosten jakelun.

Kirjeen toimittaa joko Posti tai toinen jakeluyhtiö. Kummallakin on Lähteenmäen mukaan valmiudet vajaan kolmen miljoonan viranomaiskirjeen toimittamiseen.

Ohjeet lähetetään suomeksi ja ruotsiksi. Lähteenmäen mukaan selvityksessä on myös mahdollisuus jakaa saamenkielistä materiaalia saamelaisalueille. Muita kieliversioita julkaistaan THL:n verkkosivuilla.

Entä ne, joiden taloudessa ei osata suomea tai ruotsia?

”Tarkoitus on, että STM valmistelee saatekirjeen, jossa mainitaan muutamilla eri kielillä, että materiaali on saatavana verkossa myös muina kieliversioina. Tavoitteena on tuottaa käännös 18 eri kielellä, kunhan saadaan suomenkieliset tietosisällöt kuntoon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat