Lapin virustartunnat saatiin todennäköisesti Levillä – Suuret hiihtokeskukset suljetaan viikon kuluttua - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Lapin virustartunnat saatiin todennäköisesti Levillä – Suuret hiihtokeskukset suljetaan viikon kuluttua

”Lapista palaavilla kotimaan matkailijoilla on todettu kaksi tartuntaketjua, joissa altistuminen on tapahtunut hiihtokeskuksissa. Tapauksia ei ole vielä montaa, mutta on selvää, että tämä osoittaa sen, että ajat ovat vakavia”, sanoi Krista Kiuru (sd) perjantaina.

Levi, Ylläs, Olos, Pallas, Luosto ja Ounasvaara Rovaniemellä ovat auki viimeistä päivää ensi perjantaina 27. maaliskuuta. Rukan ja Pyhän hiihtokeskukset sulkeutuvat lauantaina 28. maaliskuuta. Kuva: Jussi Helttunen

Julkaistu: 20.3. 15:35, Päivitetty 20.3. 22:19

Lapin suuret hiihtokeskukset suljetaan ensi viikon viikonloppuna. Hiihtokeskukset tekivät perjantaina yhdessä päätöksen toimintojensa sulkemisesta viikon kuluttua.

Perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Lapista palanneilla kotimaan matkailijoilla on tavattu koronavirusta. Levillä on hiihtokeskuksen mukaan todettu kaksi tartuntaa.

”Tämän viikonlopun menoja mietittäessä ihmisten pitää ottaa vakavasti lähikontaktien vähentäminen”, Kiuru sanoi.

”Lapista palaavilla kotimaan matkailijoilla on todettu kaksi tartuntaketjua, joissa altistuminen on tapahtunut hiihtokeskuksissa. Tapauksia ei ole vielä montaa, mutta on selvää, että tämä osoittaa sen, että ajat ovat vakavia.”

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan kaksi erillistä tartuntaketjua liittyvät Leviin ja viikolle 11.

”Toki jos tarkkaan laskee, on teoreettinen mahdollisuus, että tartunta olisi alkanut jo ennen Leville tuloa. Kun ne ovat kuitenkin kahdessa eri ryhmässä ja Levillä, on suuri mahdollisuus, että tartunta on saatu Levillä”, Broas sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö on saanut koronavirustartunnan mahdollisesti lomamatkallaan Lapissa.

HS haastatteli perjantaina helsinkiläiskolmikkoa, josta ainakin yksi on sairastanut koronavirusta ollessaan Levillä. HS:n tiedossa ei ole onko Levin-tapaus yksi Kiurun mainitsemista ketjuista.

Lue lisää: ”Yskä, vilunväreet ja ruoka­haluttomuus alkoivat melkein heti” – Tällaisia oireita helsinkiläismies sai saavuttuaan Leville

Markku Broaksen mukaan hiihtokeskusten tartuntariski ei liity niinkään lasketteluun vaan muuhun yhdessäoloon, kuten ruokailuihin ja after-ski-juhlintaan.

”Vaikka valmiuslaki tuli voimaan, ei ole ymmärretty sitä, että tämän tyyppisiä kokoontumisia, joissa on yli kymmenen henkilöä, ei tulisi järjestää”, Broas sanoo.

”Meidän pitää nyt noudattaa ohjeita, että yli kymmenen henkilön kokoontumisia ei tulisi olla. Tiedämme hyvin, että ravintoloissa ja baareissa on paljon porukkaa ja ollaan tiiviisti yhdessä. Se on selvä riski tartunnoille.”

Ylläksellä talvilomaansa viettävä lomailija kertoi HS:lle, ettei koronatilanne ole näkynyt tällä viikolla rinteissä käytännössä ”juuri mitenkään”. Hiihtokeskuksissa on vielä tälläkin viikolla vietetty myös after-ski-juhlia suurissa ryhmissä.

Lue lisää: Ulkomaiset turistit katoavat hiihto­keskuksista, mutta suomalaiset jatkavat lomailua: ”Pääsiäiselle on tullut uusia varauksia”, kertoo Ylläksen toimitusjohtaja

Perjantaina hiihtokeskukset kertoivat kuitenkin päättävänsä toimintansa tältä keväältä. Levi, Ylläs, Olos, Pallas, Luosto ja Ounasvaara Rovaniemellä ovat auki viimeistä päivää ensi perjantaina 27. maaliskuuta. Rukan ja Pyhän hiihtokeskukset sulkeutuvat lauantaina 28. maaliskuuta.

”Taustalla on vastuullisuus ja vastuun kanto tässä poikkeavassa koko maailmaa ravistelevassa tilanteessa”, sanoo Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

”Vaikka itse rinteessä toiminta on varmaan pitkälle turvallista etäisyyksien puitteissa, tämä ei ole yhteiskunnan kannalta tällä hetkellä tärkeä toiminta. Sitä kautta emme halua edesauttaa turhaa matkustamista ja kokoontumista. Sen takia suljemme toimintamme.”

Markku Broaksen mukaan lomamatkailu niin Lapissa kuin muuallakin tulisi nyt jättää tekemättä. Hän huomauttaa, että valtioneuvoston ohjeistus pyrkiä välttämään sosiaalisia kontakteja koskee niin lomailijoita kuin muitakin.

Broaksen mukaan tartuntariski on pieni, jos on lomalla omalla autolla, majoittuu mökissä ja viettää aikaa hiihtoladuilla ja luonnossa etäällä ihmiskontakteista.

”Mutta kaikki lomailu, jossa on kokoontumisia, pitäisi ehdottomasti lopettaa”, hän sanoo.

North European Investin yrittäjän Pertti Yliniemen mukaan hiihtokeskusten sulkemispäätöksellä on suuri taloudellinen merkitys Lapin matkailulle. Yritys pyörittää hiihtokeskuksia Ylläksellä, Oloksella, Pallaksella, Luostolla ja Ounasvaaralla.

”Voi sanoa, että huhtikuu on pääsiäisen kanssa vuoden tärkein kuukausi tänä vuonna, kun se pääsiäinen osuu siihen”, hän sanoo.

Hiihtokeskukset suljetaan viimeistään ensi viikon viikonvaihteessa, mutta Yliniemen mukaan tarvittaessa ne voidaan sulkea jo aiemmin, mikäli tilanteen kehittyminen sitä edellyttää.

”Jos jotain odottamatonta tulee, voimme sulkea hissit jo samana päivänä”, Yliniemi sanoo.

Hiihtokeskusten päätös sulkemisesta tarkoittaa keskusten pysymistä suljettuina koko loppukauden.

”Avaamme hissit seuraavan kerran 9. lokakuuta. Kyllä me nyt panemme pillit pussiin ja alamme pukata lumet kasaan ja varastoimaan sitä ensi kautta varten, ettei lumi menisi hukkaan. Meillähän on nyt vuosisadan lumitalvi”, sanoo Jouni Palosaari Leviltä.

Päivittyvä seuranta|TT: Ruotsissa koronavirus­kuolemia luultavasti paljon kerrottua enemmän, asiantuntijan mukaan syynä tilastoinnin viiveet

Koronavirus|Ulkomaiset turistit katoavat hiihto­keskuksista, mutta suomalaiset jatkavat lomailua: ”Pääsiäiselle on tullut uusia varauksia”, kertoo Ylläksen toimitusjohtaja