Ihmiset liikkuivat aiempaa vähemmän – HS kerää yhteen reaaliaikaiset tiedot taudin etenemisestä

Ihmisten määrä maanantaina 16.3. klo 11-12 edellisen viikon maanantaihin verrattuna. Lähde: Telia

20.3.2020 16:13
  • Perjantaina Suomessa raportoitiin 50 uutta koronavirustartuntaa.

  • Matkapuhelindata näyttää, kuinka pääkaupunkiseudulla hiljeni jo alkuviikosta.

  • Italiassa jo yli 3400 kuolemantapausta.

Tartuntatilanne Suomessa

Suomessa raportoitiin tänään iltapäivään mennessä noin 50 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koronavirustartuntoja on Suomessa varmistettu noin 450.

Yhtään koronavirukseen liittyvä kuolemantapausta ei Suomessa ole vielä perjantai-iltapäivään mennessä raportoitu.

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata, joten varmistettujen tartuntojen määrä ei kuvaa tarkasti sitä, kuinka paljon tartuntoja todella on. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun sairaanhoitopiiri HUS ei enää testaa kuin tiettyjä tärkeitä avainryhmiä.

Liikkuminen pääkaupunkiseudulla

Poikkeusjärjestelyt tulivat voimaan toden teolla keskiviikkona, mutta jo maanantaina ihmiset jäivät joukolla etätöihin. Keskusta tyhjeni. Tämä näkyy hyvin puhelinoperaattori Telian tiedoista, joita yhtiö selvitti HS:n pyynnöstä. Tietopohjana on Telian uusi palvelu, joka kertoo ihmisvirtojen liikkeestä. Yksittäisen ihmisen tietoja tai liikkeitä Telian tilastot eivät kerro.

Alla olevasta kartasta näkyy, millä alueilla oli aamupäivästä normaalia vähemmän ja missä taas normaalia enemmän väkeä. Ydinkeskustan lisäksi väen väheneminen näkyy selvästi esimerkiksi Otaniemessä ja liikenteen solmukohdissa kuten Pasilassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

HS:n reaaliaikaisesti päivittyvä grafiikka näyttää, kuinka paljon ajoneuvoja on liikkeellä Helsingin sisääntuloväylillä:

Myös jalankulkijoiden ja joukkoliikenteen matkustajien määrä on vähentynyt huomattavasti.

Katujen autioituminen käy ilmi myös Google Maps -karttapalvelun tiedoista. Google Maps ei kerro liikkeellä olevien ihmisten kokonaismääriä, vaan palvelu ilmoittaa kohteille sen hetkisen prosentuaalisen kävijäarvon. Arvo perustuu siihen, kuinka paljon ihmisiä kohteessa käy normaalisti samaan aikaan ja kaiken kaikkiaan viikon aikana.

HS:n kokoama grafiikkaa päivittyy reaaliaikaisesti ja kertoo viimeisimmät kävijätiedot:

Tilanne maailmalla

Kuolleiden määrä Euroopassa jatkoi kasvuaan tällä viikolla. Alla oleva grafiikka näyttää koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrän päivittäin maailmanlaajuisesti. Tänään raportoidut kuolemat päivittyvät tietokantaan ensi yön aikana.

Maittain tarkasteltuna kuolemantapausten tilanne näyttää tältä. Italia ohitti Kiinan kuolemantapausten määrässä torstaina:

Tartuntatilanne näyttää maailmanlaajuisesti tältä:

Maittain tarkasteltuna tartuntatilanne näyttää tältä:

Alla olevasta grafiikasta näkee, että esimerkiksi Kiinassa ja Etelä-Koreassa viimeaikaiset tapaukset muodostavat vain murto-osan tartunnoista. Euroopassa suhde on päinvastainen.

Näin tartunnat ovat levinneet eri maissa

Alla oleva graafi näyttää, miten tautitapaukset ovat lisääntyneet eri maissa sadannesta tartunnasta lähtien.

Esimerkiksi Etelä-Korea on onnistunut hillitsemään toimillaan tartuntoja. Myös Japanin käyrä näyttää loivalta, mutta siellä tapauksia on saatettu raportoida vähemmän kuin niitä todellisuudessa on.

Grafiikan asteikko on logaritminen. Se tarkoittaa tässä, että yksi askelväli y-akselilla merkitsee tartuntojen määrän kymmenkertaistumista.

Maan nimeä napauttamalla voit piilottaa ja lisätä käyriä takaisin näkyviin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat