Nainen toi Venäjältä Suomeen yli 300 keinotimanttia, sai ehdollista veropetoksesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikokset

Nainen toi Venäjältä Suomeen yli 300 keinotimanttia, sai ehdollista veropetoksesta

Suomessa nainen yritti postittaa timantteja Britanniaan, Puolaan ja Espanjaan.

Ehdolliseen vankeuteen tammikuussa tuomittu venäläisnainen toi Suomeen matkoillaan yli 300 keinotimanttia. Kuva: Tulli

Julkaistu: 21.3. 13:25

Suomen tullissa törmättiin marraskuussa erikoislaatuiseen tapaukseen, jossa 27-vuotiaalta junamatkustajalta löytyi 37 timantilta näyttävää kiveä. Asia selviää jutun esitutkinta-aineistosta. Venäläisnainen oli tehnyt tätä ennen useita lyhyitä junamatkoja Pietarista Suomeen, ja Tulli päätti tutkia, mikä matkojen tarkoitus oli.

Kaikki oli valmista, kun nainen saapui marraskuisena torstaina Vainikkalan rajanylityspaikalle. Tulli seurasi naisen tekemisiä, kun nainen ajoi taksilla Lappeenrantaan ja meni suoraan keskustan postitoimistoon. Siellä nainen otti käsilaukustaan kolme minigrip-pussia ja laittoi pussit kolmeen kirjekuoreen.

Kun Tulli takavarikoi postilähetykset, niistä löydettiin timantin näköisiä kiviä, jotka osoittautuivat keinotimanteiksi.

Keinotimantit eivät ole mitään halpakopioita timanteista. Timanttilähetyksen vastaanottajafirma esimerkiksi myy timantteja koosta riippuen reilusta 500 punnasta reiluun kymmeneentuhanteen puntaan kappaleelta.

Nainen ei kuitenkaan ilmoittanut rajalla, että hänellä olisi mitään tulliselvitettävää tavaraa mukanaan, vaikka hän saapui EU:n ulkorajan yli EU:n tullialueelle. Hän tunnusti tuoneensa timantteja Suomeen myös aiemmilla matkoillaan.

Tullin takavarikoimista postilähetyksistä suurin eli 33 timantin lähetys oli osoitettu Britanniassa toimivalle yritykselle, joka mainostaa nettisivuillaan myyvänsä eurooppalaisessa laboratoriossa valmistettavia synteettisiä timantteja. Yritys valmistaa nettisivujensa mukaan oikeita timantteja muistuttavia keinotimantteja kuolleiden läheisten tai lemmikkien tuhkasta tai hiuksista ja myy niitä muistoesineiksi asiakkailleen.

Kaksi muuta kirjelähetystä olivat matkalla Espanjaan ja Puolaan.

Nainen kertoi, että hän toimii pietarilaisessa yhtiössä ja on käynyt toisinaan työmatkoilla Suomessa. Matkojen tarkoitus oli tuoda ”kivinäytteitä” Suomeen ja lähettää niitä edelleen annettuihin osoitteisiin. Pomo oli sanonut hänen mukaansa, että Suomesta pystyy lähettämään postia yksinkertaisemmin, nopeammin ja halvemmalla.

Lopulta nainen tuomittiin veropetoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tammikuussa. Jutun käsittely jatkunee hovioikeudessa, sillä nainen on valittanut tuomiosta.

Käräjäoikeus katsoi, että nainen toi matkoillaan Suomeen yli 300 timanttia. Nainen määrättiin myös maksamaan noin 14 000 euroa arvonlisäveroja arviolta liki 60 000 euron kivilähetyksistä.

Timantit ovat tällä hetkellä Tullissa, ja ne voivat vielä päätyä tuomituksi valtiolle ja tullihuutokauppaan. Tutkinnassa ei pystytty selvittämään sitä, onko Tullilla nyt hallussaan keinotimantteja, joissa on jonkun läheisen tuhkaa vai ei.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat