Rikosseuraamus­laitoksessa on todettu kolme koronavirus­tapausta ja useita testataan – Koulutuskeskuksen johto ei varoittanut ensimmäisestä epäilystä henkilökunnalle - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Tartunnat

Rikosseuraamus­laitoksessa on todettu kolme koronavirus­tapausta ja useita testataan – Koulutuskeskuksen johto ei varoittanut ensimmäisestä epäilystä henkilökunnalle

HS:n tietojen mukaan Rikosseuraamuslaitoksessa ja sen koulutuskeskuksessa on varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Lisäksi useita vankeja ja työntekijöitä on testattu virusepäilyjen takia.

HS:n tietojen mukaan ainakin yksi Rikosseuraamuslaitoksen keskushallinnon työntekijä ja kaksi Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen työntekijää on saanut koronaviruksen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Julkaistu: 24.3. 17:30

Ainakin yksi Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) keskushallinnon työntekijä ja kaksi Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen työntekijää on saanut koronavirustartunnan, kertovat useat lähteet HS:lle.

Helsingin Sanomien selvittelyn perusteella koulutuskeskuksen johto ei varoittanut henkilöstöä ensimmäisestä koronavirusepäilystä eikä kertonut myöskään ensitietoja epäilyjen varmistumisesta koronavirukseksi. Henkilöstö luki ensimmäisestä koronavirustartunnasta Helsingin Sanomista kaksi päivää sen jälkeen, kun koulutuskeskuksen lähiopetus oli päätetty lopettaa.

Lue lisää: Suomen vankilat varautuvat mellakoihin – koronavirus vähentää huumeiden saatavuutta ja vankien tapaamisia

Useiden lähteiden mukaan koulutuskeskuksen henkilöstössä on ollut tuskaisuutta siitä, miksi he saivat tietoa asiasta vasta näin myöhäisessä vaiheessa.

”Minusta tuntuu, että meidän henkilöstö on järkyttynyt”, nimettömänä asiaa kommentoiva koulutuskeskuksen työntekijä sanoo.

HS on myös nähnyt asiaa koskevan sähköpostiviestien ketjun, josta on poistettu nimet koulutuskeskuksen johtajaa ja Risen tarkastajaa lukuun ottamatta.

Rikosseuraamuslaitos vastaa vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanosta. Rikosseuraamuslaitoksen koulutuskeskus (RSKK) puolestaan on ainoa vankiloiden valvonnan ja ohjauksen tehtäviin koulutusta järjestävä oppilaitos Suomessa.

Koulutuskeskuksen työntekijät alkoivat ihmetellä vähäisiä tietojaan sen jälkeen, kun he olivat lukeneet keskuksen ensimmäisestä koronavirustapauksesta Helsingin Sanomista viime keskiviikkona eli 18. maalikuuta.

Samana päivänä koulutuskeskuksen johtaja Hannu Kiehelä ilmoitti henkilöstölle sähköpostilla saaneensa juuri tiedon koronaviruksesta.

Timo Tuomi ilmoitti minulle juuri äsken, että hän on tänään klo 13.16 saanut [koronavirukseen sairastuneelta] kirjallisen vahvistuksen, että hänellä todettu koronavirustartunta. Hänet on määrätty kotikaranteeniin ensi sunnuntaihin saakka. [Sairastuneen] oireet alkoivat 3.3. jolloin hän oli viimeksi RSKK:n tiloissa, joten altistumisriskiä ei enää hänen osaltaan ole muille RSKK:n työntekijöille ja opiskelijoille, koska viruksen itämisaika 3–5 päivää.”

Tuomi toimii Rikosseuraamuslaitoksessa tarkastajana ja pitää kirjaa koronavirustapauksista sekä raportoi niistä Risessä.

Helsingin Sanomille hän kertoo, että sai tiedon ensimmäisestä koronavirustapauksesta koulutuskeskusta johtavalta Kiehelältä. Tämä tapahtui hänen mukaansa jo maanantaina, ei keskiviikkona.

”Kyllä Kiehelä on ollut puheessa minun kanssani useammankin kerran,” Tuomi kertoo

Myös Tuomen esimiehenä toimiva turvallisuusjohtaja Ari Juuti Risestä on kertonut, että ensimmäisestä koronavirustapauksesta on raportoitu Rikosseuraamuslaitokseen jo maanantaina. Tällöin asia kirjattiin Risen raporttiin.

Kiehelän oma versio tapahtumista on elänyt HS:n selvittelyn aikana. Viime perjantaina Kiehelä kertoi ensin, että hän sai tiedon ensimmäisestä koronavirustapauksesta jo viikko ennen haastattelua eli 13. maaliskuuta.

Kun Kiehelä kuuli HS:n näkemästä sähköpostiviestistä, näkemys muuttui. Kiehelän mukaan hän oli puheissaan epätarkka, koska ennen keskiviikkoa 18.3. oli ollut ainoastaan erilaisia epäilyjä viruksesta. Virallinen tieto ensimmäisen sairastuneen tartunnasta tuli kuitenkin hänen mukaansa vasta tuolloin.

”Siis olen tämän virallisen tiedon saanut silloin, ihan niin kuin siinä lukee”, Kiehelä sanoi HS:lle.

Tuomen kertomuksen perusteella Kiehelän versio ei näytä välittävän oikeaa kuvaa.

”Tämä asianosainen sairastunut henkilö on lähettänyt minulle sähköpostia keskiviikkona 18. päivänä varmistaakseen, onko Kiehelä ilmoittanut minulle tähän raporttiini tästä heidän keissistään”, Tuomi sanoo.

Koulutuskeskuksen henkilöstössä on ollut tuskaisuutta muun muassa siihen, että heidän on ollut vaikea arvioida omaa altistumisriskiään.

Toisin kuin Kiehelän sähköpostiviestissä väitetään, THL pitää viruksen itämisaikana 3–5 päivän sijaan 2:ta–12:ta päivää. Kaikilla ei näy oireita, ja tauti voi myös tarttua täysin oireettomalta ihmiseltä.

Jos ihmiset tietävät altistumisriskistään, he todennäköisesti välttävät paremmin tartuttamasta muita. Asia havainnollistuu hyvin oheisesta HS:n jutusta.

Miksi emme saa tavata toisiamme? Grafiikat kertovat, kuinka tehokkaasti sosiaalinen eristäytyminen estää viruksen leviämistä.

Koulutuskeskuksessa annetaan sekä peruskoulutusta että täydennyskoulutusta.

”Koulutettavat tulevat ympäri Suomea Rikosseuraamuslaitoksen eri toimipisteistä. Osa on vanginvartijoita ja osa muuta henkilöstöä”, koulutuskeskuksen työntekijä sanoo.

Peruskoulutus siirtyi etäopetukseen maanantaina 16. maaliskuuta ja täydennyskoulutuksia päätettiin tällöin siirtää tuonnemmaksi.

Kahden lähteen mukaan viruksen ensisijaiselta leviämispaikalta vaikuttaa palaveri, jossa kaikki todennetusti tartunnan saaneet olivat paikalla. Palaverin aikaan kenelläkään koulutuskeskuksessa ei ilmeisesti ollut vihiä mahdollisista tartunnoista.

Useita vankeja ja Risen henkilöstöä on testattu koronavirusepäilyjen takia, mutta maanantaina iltapäivällä oli varmistunut ainoastaan kyseiset kolme tartuntaa.

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö on myös kysynyt koulutuskeskukselta, voitaisiinko opiskelijoita pyytää töihin vankiloihin heikon henkilöstötilanteen takia.

Koulutuskeskuksesta vastattiin viime torstaina, että työskentelylle ei ole estettä, kunhan opiskelijat saavat sovittua samalla opintojensa suorittamisesta.

Varautuminen|Suomen vankilat varautuvat mellakoihin – koronavirus vähentää huumeiden saatavuutta ja vankien tapaamisia

Koronavirus|Helsingin Sanomien seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat