Nyt on syytä vaihtaa kesärenkaat alle – Pahimmillaan renkaat jäävät koronaviruksen takia lukkojen taakse rengashotelliin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Autoilu

Nyt on syytä vaihtaa kesärenkaat alle – Pahimmillaan renkaat jäävät koronaviruksen takia lukkojen taakse rengashotelliin

Euroopassa rengasliikkeitä on suljettu koronavirusepidemian takia. Poliisi lupaa käyttää maalaisjärkeä mahdollisissa sakotustilanteissa.

Rengasliikkeissä on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen hiljaista. Kuva: Manu Tuppurainen

Julkaistu: 25.3. 12:08

Rengasliikkeet neuvovat autoilijoita vaihdattamaan kesärenkaat ripeästi lähiviikkojen aikana. Suomen Euromasterin toimipisteissä on ollut poikkeuksellisen vähän asiakkaita, vaikka renkaat olisi voinut vaihtaa alle jo kuukauden alussa.

”Sään puolesta renkaat voi vaihtaa ainakin Etelä-Suomessa ja Lounais-Suomessa. Varsinkin kun säätiedotus on luvannut lämmintä”, Suomen Euromasterin toimitusjohtaja Carl Segercrantz sanoo.

Asiakkaat ovat todennäköisesti siirtäneet renkaiden vaihtoa koronavirusepidemian takia.

Lain näkökulmasta ei ole vielä kiire, sillä nastarenkailla voi ajaa toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin asti, eli tänä vuonna 20. huhtikuuta asti. Jos ajokeli vaatii, nastarenkaita voi käyttää pidempäänkin.

Kitkarenkaita saa käyttää läpi vuoden.

Segercrantz on huolissaan siitä, että asiakkaat ryhtyvät varaamaan aikoja vasta viime tingassa ja vaihtopisteisiin kerääntyy turhia ruuhkahuippuja. Niistä taas voi seurata kohonnut koronatartuntariski.

Yritys on pyrkinyt vähentämään tartuntariskiä muun muassa väljentämällä aikatauluja.

”Renkaat on tietenkin syytä vaihdattaa oikea-aikaisesti, sillä nastarenkaat kuluvat nyt turhaan. Kun nastarenkailla ajetaan kuivilla tienpinnoilla, katujen pölyongelma kasvaa ja korostuu”, Segercrantz kertoo.

Katupölyn lisäksi huolenaiheena on rengasliikkeiden mahdollinen sulkeminen. Bestdrive Finlandin (entinen Rengasmaailma) toimitusjohtaja Sami Horto painottaa, että renkaat on syytä käydä vaihtamassa ripeästi.

Hän kertoo, että yrityksen eurooppalaisia sisaryrityksiä on suljettu koronaviruksen takia.

Jos samaan päädytään Suomessa, kymmenettuhannet autoilijat ovat ongelmissa.

”Liikkeiden sulkeminen ei ole poissuljettua Suomessakaan. Jos rengasliikkeet suljetaan hallituksen määräyksellä, meillä on yhtäkkiä kymmeniätuhansia autoja, joilla on kesärenkaat rengashotellissa, eikä renkaita pääse vaihtamaan pitkään aikaan”, Horto sanoo.

Myös uusien renkaiden valmistus on suurelta osin pysähdyksissä. Suurin osa rengasvalmistajista on ilmoittanut tuotannon pysäyttämisestä tai tuotannon vähennyksistä koronavirustilanteen vuoksi.

Bestdrive on lähettänyt viime päivinä viestejä asiakkailleen vaihtoajan varaamisesta.

”Niiden ajatus on ollut, että tulkaa heti, kun olemme vielä auki. Varauskirja onkin ruvennut nyt täyttymään”, Horto sanoo.

Hän korostaa, että talvirenkailla ajaminen muuttuu turvattomammaksi mitä lämpimämpi sää on. Renkaiden kumiseos ei ole tarkoitettu lämpimiin keleihin.

”Jos poikkeustilanne kestää kuukausia ja autoilija joutuu ajamaan talvirenkailla vielä kesällä, renkaiden pito-ominaisuudet ovat selvästi huonommat kuin kesärenkailla”, Horto painottaa.

Entä jos kesärenkaita ei saa vaihdettua koronavirustilanteen takia ennen huhtikuun 20. päivää?

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo, että poliisi todennäköisesti pysäyttää ajoneuvon, jos partio huomaa auton alla nastarenkaat. Hän kuitenkin korostaa, että sakotus ei ole automaatio.

”Jokaiseen tapaukseen sovelletaan luonnollisesti tapauskohtaista harkintaa, ja totta kai koronavirus ja sen myötä mahdollinen rengashotellin sulkeutuminen on lieventävä asianhaara, eikä sakotus ole automaatio”, Kallio kertoo.

Rengasliikkeet korostavat, että renkaanvaihdossa on nyt pyritty minimoimaan koronaviruksen tarttumisriski. Liikkeissä on käsienpesupaikkoja ja käsidesiä.

”Olemme laatineet prosessit, joiden avulla pidämme kaikin keinoin kiinni turvallisuusmääräysten noudattamisesta ja tartuntariskin minimoimisesta”, Segercrantz sanoo.

Paikalle tuleva asiakas esimerkiksi pudottaa auton avaimet laatikkoon, josta asentaja ottaa ne.

Horto kertoo, että jos työntekijä ajaa auton sisään halliin, työntekijä desinfioi autosta kaikki koskemansa pinnat, kuten ratin, vaihdekepin nupin ja ovenkahvan.

”Asiakas ajaa myös itse autonsa nosturille”, Horto sanoo.

Sisälle myymälään samaan aikaan päästettävien asiakkaiden määrä on rajattu. Liikkeet suosittelevatkin, että asiakkaat odottavat renkaanvaihdon valmistumista ulkona. Odotustiloista on kerätty kaikki lehdet ja lelut pois.

Niitä riskiryhmäläisiä varten, jotka eivät halua tulla ollenkaan sisään, Euromaster on ottanut käyttöön yksinkertaisen toimenpiteen.

”Heitä olemme ohjeistaneet, että töötätkää kunnolla, kun ajatte pihaan, niin tulemme ulos palvelemaan”, Segercrantz neuvoo.

Moni tarvitsee viikonloppuna talvirenkaat, ja vaihdon voi hoitaa itse, jos osaa varoa yleisiä virheitä – katso ohjeet renkaiden vaihtoon

Koronavirus|Hallitus valmistelee Uudenmaan eristämistä – Ravintolat kiinni, mutta ulosmyynti sallittaisiin

Seuraa uutisia tästä aiheesta