Poliisi valmistautuu uusiin liikkumisrajoituksiin: ”Pyrimme toimimaan hyvinkin nopeasti, kun mahdolliset päätökset on tehty” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitukset

Poliisi valmistautuu uusiin liikkumisrajoituksiin: ”Pyrimme toimimaan hyvinkin nopeasti, kun mahdolliset päätökset on tehty”

Hallitus valmistelee keinoja eristää Uusimaa ja muu Suomi toisistaan koronaviruksen vuoksi. Päätöstä ei ole vielä tehty.

Poliisi saattaisi valvoa ulosmenoteillä, jos Uudeltamaalta poistuminen kiellettäisiin.

Poliisi saattaisi valvoa ulosmenoteillä, jos Uudeltamaalta poistuminen kiellettäisiin. Kuva: Antti Johansson HS

Julkaistu: 25.3. 14:09

Poliisi varautuu parhaillaan mahdollisiin uusiin liikkumisrajoituksiin, jotta se voi toimia heti tilanteen niin vaatiessa.

”Pyrimme toimimaan hyvinkin nopeasti, kun mahdolliset päätökset on tehty”, sanoo Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen.

Hallitus ja ministeriöt valmistelevat keinoja eristää Uusimaa ja muu Suomi toisistaan koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Varsinaista päätöstä eristämisestä ei ole toistaiseksi tehty.

Poliisihallitus ei kommentoi tässä vaiheessa mahdollisten uusien rajoitusten valvontaa tarkemmin. Poliisi lupaa tiedottaa osaltaan asiasta hallituksen mahdollisen päätöksen jälkeen.

”Odotamme asiasta hallituksen päätöstä ja teemme taustalla varautumista siihen, jotta meillä on tarkat askelmerkit tarvittaessa valmiina”, Luotonen sanoo.

Valtaosa tiedetyistä koronavirustartunnoista on Uudellamaalla. Noin 65 prosenttia todetuista tartunnoista on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Uudenmaan eristämisellä yritetään estää, etteivät Uudenmaan tautiketjut ala levitä muualle Suomeen.

Lue lisää: Mitä Uudenmaan sulkeminen käytännössä tarkoittaisi? HS listaa asioita, jotka tiedetään ja jotka ovat vielä päättämättä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kehotti keskiviikkona Twitterissä kansalaisia noudattamaan mahdollisia tulevia liikkumisrajoituksia.

”Jos liikkumisrajoituksia tulee, noudata niitä. Se on parasta, mitä voit tehdä itsellesi, läheisillesi ja muille ihmisille. Jo nyt kuuluu väärää uhoamista, miten ainakin minä kierrän mahdollisen eristysrenkaan. TP:tä mukaillen: ’Tällainen urheus päättyy viimeistään sairausvuoteella’”, Kolehmainen kirjoittaa.

Valtioneuvosto kertoi tiistai-iltana Twitterissä, että rajoitusten valmistelu jatkuu keskiviikkona ja hallitus kokoontuu neuvotteluun kello 18.

Valmiuslain perusteella liikkumisvapautta voidaan rajoittaa poikkeusoloissa, jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi.

Valtioneuvoston asetuksella voidaan kieltää oikeus oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella taikka rajoittaa liikkumista. Rajoitus voidaan antaa enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Jos Uusimaa tai sen osa päätetään eristää pitkäksi aikaa, se voi sitoa runsaasti viranomaisia valvontatehtäviin. Valvonta on mahdollista toteuttaa tiukasti tai vähemmän tiukasti.

Poliisi voi tarvita tässä työssä Puolustusvoimien apua. Puolustusvoimat on nyt poikkeuksellisesti keskittänyt mahdollisten virka-apupyyntöjen käsittelyn Pääesikunnan operatiiviselle osastolle.

Syynä on se, että koronaepidemian laajuuden vuoksi resurssienjako halutaan tehdä mahdollisimman keskitetysti.

Normaalisti valtaosa virka-apupyynnöistä osoitetaan ensin Maavoimien esikuntaan, josta ne välitetään edelleen Pääesikuntaan ja joukko-osastoille.

Puolustusvoimien virka-avun antaminen on laissa tarkoin säädeltyä toimintaa. Esimerkiksi poliisi voi pyytää virka-apua vain, jos sen omat voimavarat eivät johonkin tehtävään riitä. Virka-apua annetaankin ensisijaisesti poliisille ja pelastuslaitoksille.

Laissa on myös listattu ne tehtävät, joihin virka-apua saa käyttää. Virka-apua voidaan antaa esimerkiksi jonkin alueen eristämiseksi.

Varusmiehiä ei saa käyttää vaarallisiin tehtäviin. On epäselvää, miten koronavirukseen tässä mielessä suhtaudutaan.

Puolustusvoimien virka-apu voi olla yksittäisiä asiantuntijoita tai enimmillään jopa satoja ihmisiä. Se voi olla myös materiaaliapua.

Rajoitukset|Mitä Uudenmaan sulkeminen käytännössä tarkoittaisi? HS listaa asioita, jotka tiedetään ja jotka ovat vielä päättämättä

Varotoimet|Oikeustieteilijät: Liikkumisvapaus on keskeisiä ihmisoikeuksia, ja sen kaventaminen herättää paljon kysymyksiä

Pääkirjoitus|Kaikki eivät tunnu tajuavan, kuinka paljon liikkumisen rajoittaminen kaventaisi perusoikeuksia

Koronavirus|HS:n tiedot Sääty­talon kokouksesta: 200 000 ulko­mailta tulevaa suomalaista yllätti viran­omaiset, arviot korona­viruksesta synkentyneet merkittävästi