Kerro HS:lle, onko sinulla koronavirukseen viittaavia oireita – Oiretutka-palvelu auttaa ymmärtämään miten paljon Suomessa sairastetaan

HS ja Futurice julkaisevat Oiretutka-palvelun, jonka avulla voidaan kartoittaa missä päin Suomea ja millaisin oirein ollaan sairaana.

27.3.2020 14:58

Kuinka paljon Suomessa juuri nyt sairastetaan? Kukaan ei oikeastaan tiedä, mutta terveysviranomaisetkin ovat puhuneet kansallisen oireseurannan tarpeesta.

Kokonaiskuvan saamiseksi Helsingin Sanomat ja teknologiayritys Futurice ovat kehittäneet Oiretutka-palvelun, jolla voidaan selvittää tilannetta. Voit käyttää Oiretutkaa vastaamalla tämän artikkelin lopussa olevaan kyselyyn.

Oiretutkan kysely on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osaston kanssa. Tarkoituksena ei ole diagnosoida oireita, vaan kerätä niistä tietoa artikkeleita varten sekä näyttää, missä päin Suomea oireillaan.

Kysymme vastaajilta oireista, joita voi esiintyä nuhakuumeen, influenssan tai muun viruksen, kuten koronaviruksen yhteydessä. Lisäksi kysymme tekijöistä, jotka voivat altistaa koronaviruksen aiheuttamalle sairaudelle.

Kerättyjä tietoja julkistetaan lähipäivien aikana artikkeleina ja grafiikoina. Niitä myös käydään läpi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Palveluun kerättävät tiedot ovat anonyymejä, ja Oiretutka ei tallenna tietoja niin, että ne olisivat yhdistettävissä yksittäiseen käyttäjään. Tiedot jäävät nimettöminä talteen niin, että samalla laitteella voit päivittää niitä kahden viikon sisällä. Päivitykset auttavat seuraamaan taudin etenemistä.

HS ja Futurice julkaisevat käyttäjien nimettömät vastaukset avoimeksi dataksi, jotta terveysviranomaiset, tiedotusvälineet ja kaikki muut pysyisivät paremmin tilanteen tasalla. Tämä mahdollistaa tarkemmat analyysit siitä, miten suomalaiset nyt sairastavat.

Palvelua ja sen keräämästä datasta tehtäviä visualisointeja tarjotaan ilmaiseksi kaikkien suomalaisten tiedotusvälineiden käyttöön.

Osallistu Oiretutkan kyselyyn

Osallistu kyselyyn vastaamalla alla olevaan lomakkeeseen. Pyydämme palautetta ja parannusehdotuksia osoitteeseen datadeski@hs.fi. Koko palvelun avoin lähdekoodi löytyy täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat