Suomeen yksityisellä lennolla Espanjasta palaava: Viranomaiset eivät lähettäneet etukäteen minkäänlaisia ohjeita karanteenista - Kotimaa | HS.fi

Suomeen yksityisellä lennolla Espanjasta palaava: Viranomaiset eivät lähettäneet etukäteen minkäänlaisia ohjeita karanteenista

Ensimmäinen evakuointilento saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle keskiviikkona illalla.

Suomalaisia Alicanten lentokentällä keskiviikkona.­

25.3.2020 18:41 | Päivitetty 25.3.2020 21:22

Ensimmäinen suomalaisten evakuointilento Espanjan Alicantesta saapui keskiviikkona illalla Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Ulkoministeriö on kehottanut Espanjassa olevia suomalaisia palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että Espanjan Torreviejassa asuvat Kimmo ja Henna Kyttälä järjestävät koronaviruspandemian takia sadoille Espanjassa asuville suomalaisille lentoja takaisin kotimaahan.

Kyttälät tietävät, että Torreviejassa ja sen lähialueilla majailee satoja suomalaisia, jotka haluaisivat nyt takaisin Suomeen. Ongelma vain on se, että lentoja Suomeen ei ole.

Kyttälät päättivät ratkaista ongelman keräämällä Suomeen haluavien nimilistan ja järjestämällä heille yksityislentokoneen Torreviejaa lähinnä sijaitsevalle Alicanten lentoasemalle.

Keskiviikon evakuointilennolla oli noin 190 matkustajaa. Yksi Suomeen matkanneista oli 72-vuotias eläkeläinen Liisa Jartti. Helsingin Sanomat tavoitti Jartin puhelimitse Alicanten kentältä noin tunti ennen koneeseen nousua.

”Jokainen meistä maksaa tästä [lennosta] paljon, mutta haluamme kotiin”, Jartti sanoo.

”Lapseni, ystäväni ja sisareni ovat olleet hermona, että pääsenkö Suomeen.”

Jartti on erittäin tyytymätön siihen, miten suomalaisten palautus Espanjan Torreviejassa on sujunut.

”Meidät jätettiin Alicanteen kuin rotat loukkuunsa.”

Jartti kertoo ostaneensa ennen keskiviikon lentoa Norwegian-lentoyhtiön kautta liput kolmelle eri lennolle päästäkseen kotiin. Kaikki ne peruuntuivat. Hän kertoo lähestyneensä sekä Suomen Madridin-suurlähetystöä että ulkoministeriötä. Konkreettista apua ei tullut.

”Kimmo pelasti meidät tällä hänen järjestämällään yksityislennolla.”

Liisa Jartti saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle myöhään keskiviikkoiltana.­

Alkuviikosta Helsingin Sanomat kertoi, että koronavirustartuntojen ja kuolemantapausten määrä on kasvanut viime viikonloppuna hurjaa vauhtia. Suurin osa evakuointilennon matkustajista kuuluu Jartin mukaan koronaviruksen riskiryhmään.

”Kun katson porukkaa, emme ole nuoria. Suurin osa meistä on 40-luvun lapsia. Olemme ikäihmisiä, sydänsairaita ja astmaatikkoja”.

Keskiviikkona Suomeen lentävän koneen lisäksi Kimmo ja Henna Kyttälä ovat järjestäneet torstaiksi vastaavan lennon. Lisäksi he koettavat järjestää kolmannen evakkokoneen lauantaille.

”Voi olla, että kolmaskaan kone ei riitä”, Kimmo Kyttälä sanoo puhelimitse.

Hän kertoo varautuneensa neljännen koneen järjestämiseen.

”Samalla koetamme saada myös ulkoministeriön noteeraamaan tämän alueen. Tänne on jäänyt vakituisten asukkaiden lisäksi jumiin myös turisteja.”

Liisa Jartti kertoo asuneensa Etelä-Espanjassa Fuengirolassa viitisen vuotta. Tammikuussa hän päätti muuttaa Torreviejaan.

”Ehdin asua siellä vain hetken ja tutustua alueeseen.”

Suomessa hänen kotinsa on Helsingissä. Sinne hän ei pääse heti, sillä koti on vuokrattuna.

”Suomessa menen ensin hotelliin. Olen järjestänyt sinne oven taakse ruokakuljetukset ja muut.”

Viranomaiset eivät ole lähettäneet Jartille minkäänlaisia karanteeniin liittyviä ohjeita.

”Itse olen selvittänyt ja järjestänyt.”

Finavian viestinnästä kerrotaan, että koronaviruksen tartuntariskiä pyritään minimoimaan lentokentällä.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi asiaan liittyen tiedotteen keskiviikkona iltapäivällä. Suomeen saapuvia matkustajia aletaan ohjeistaa lentokentällä.

Esimerkiksi lentokenttäbusseissa rajoitetaan saapuvien henkilöiden määrää. Kentällä kuulutetaan ohjeistuksia, ja ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan kentältä lähtiessään välttämään julkista liikennettä.

Lentokentällä matkailijoita vastassa on terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ohjaavat ja neuvovat heitä henkilökohtaisesti.

SPR:n Silja Hormia (vas.) ja THL:n Tuulikki Seppälä jakoivat ohjeita Thaimaasta saapuville matkustajille Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkoiltana.­

Lisäksi jokaiselle Suomeen saapuvalle jaetaan ohjeistus, jossa ulkomailta saapuvat ohjataan kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Ohjeistuksessa on tietoa koronaviruksesta ja sen torjunnasta sekä hoito-ohjeita.­

Ulkoministeriö on kertonut valmistelevansa vastaavia poikkeuksellisia keinoja suomalaisten palauttamiseksi maailmalta Suomeen sellaisista maista, joista ei muutoin enää ole lentoyhteyksiä Suomeen.

Eniten paluulentoa vielä etsiviä on ulkoministeriön mukaan suomalaisten suosimissa tutuissa matkailukohteissa, kuten Espanjassa, Portugalissa ja Thaimaassa.

Lento Alicantesta Helsinkiin lähti keskiviikkona iltapäivällä.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat