Koronahuoli ei pysäyttänyt viikonlopun liikennettä: Grafiikat näyttävät, kuinka kymmeniä­tuhansia ihmisiä virtasi pääkaupunki­seudulta mökkikuntiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Liikenne

Koronahuoli ei pysäyttänyt viikonlopun liikennettä: Grafiikat näyttävät, kuinka kymmeniä­tuhansia ihmisiä virtasi pääkaupunki­seudulta mökkikuntiin

Pelkästään 15 isoimpaan mökkikuntaan matkusti viikonloppuna lähes 22 600 ihmistä Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Matkat vähenivät noin kolmanneksella viikon takaiseen verrattuna.

Useista mökkivaltaisista paikkakunnista on kuulunut huolia siitä, kestääkö terveydenhuollon kantokyky, jos kuntiin matkustaa paljon mökkiläisiä muista maakunnista. Liikennettä valtatie 3:lla Janakkalassa 4. maaliskuuta 2020. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 25.3. 19:08

Koronavirus ja sen leviämistä hidastavat varotoimet näyttävät vähentäneen liikkumista pääkaupunki­seudulta muualle Suomeen – mutta vain hieman.

Pelkästään viiteentoista isoimpaan mökkikuntaan matkusti viime viikonloppuna lähes 22 600 ihmistä Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Lisäksi laskettelukohteistaan tunnettuihin Kittilään ja Kolariin matkusti 558 ihmistä.

Luvut ovat laskennallisia ja ilmenevät teleyhtiö Telian kokoamista paikkatiedoista. Todellinen matkamäärä on todennäköisesti vielä suurempi, sillä mukaan on laskettu vain ne matkat, joilla ei ole tehty yli 20 minuutin pysähdyksiä.

Tietopohjana on Telian uusi palvelu, joka kertoo ihmisvirtojen liikkeestä. Yhtiö on koonnut omista asiakkaistaan mobiiliverkkohavaintoja, joiden perusteella vastaavat luvut on laskettu koko väestön osalta. Yksittäisten ihmisten tietoja tai liikkeitä tilastot eivät kerro.

Matkat pääkaupunkiseudulta suurimpiin mökkikuntiin vähenivät viikonloppuna noin 30 prosentilla, kun vertailukohteena ovat edellisen viikonlopun matkat.

Liikennevirta Pohjois-Suomen merkittävimpiin hiihtokeskus­kuntiin – Kittilään, Kolariin ja Kuusamoon – hiljeni tätä enemmän. Matkojen määrä näihin kolmeen kuntaan väheni keskimäärin kolmasosaan viikon takaisesta.

Muun muassa Levi, Ylläs ja Ruka ilmoittivat perjantaina, että ne lopettavat laskettelukauden etuajassa.

Myös toiseen suuntaan – pohjoisen hiihtokohteista pääkaupunkiseudulle – liikuttiin viime viikonloppuna vähemmän kuin viikkoa aiemmin.

Varsinaisesta ruuhkasta pohjoisen hiihtokeskuksiin ei siis voi puhua. Silti kyse on huomattavasta määrästä ihmisiä.

Monilla pienillä mökki­paikkakunnilla, varsinkin Lapissa, on esitetty huolia terveydenhuollon kantokyvystä. Ruuhkia voi tulla, jos harvaan asutulle alueelle saapuu muista maakunnista paljon mökkiläisiä, jotka tuovat koronaviruksen mukanaan tai sairastuvat perillä.

Hallitus ilmoitti tällä viikolla, että se valmistelee liikkumisrajoituksia Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Lue lisää: ”Mitä ne tänne tulevat sitä tuomaan” – tuhannet uusimaalaiset ovat paenneet koronavirusta mökeilleen

Se, kuinka paljon matkojen määrä on vähentynyt viikossa, vaihtelee eri kuntien välillä.

Liikenne Kuusamoon väheni lähes kahdella kolmanneksella, mitä Rukan matkailun hiljeneminen selittänee ainakin osaksi. Myös matkat Kemiönsaareen vähenivät yli puolella.

Sen sijaan matkat Saloon ja Naantaliin vähenivät vain kymmenisen prosenttia. Salo on maanteitse noin 119 kilometrin ja Naantali noin 182 kilometrin päässä Helsingistä.

Määrällisesti pääkaupunki­seudulta matkustettiin eniten Lohjalle. Uudenmaan ulkopuolella eniten matkoja tehtiin Saloon ja Hämeenlinnaan. Matkamäärien vertailussa on tosin otettava huomioon, että pitkiä matkoja – joilla ainakin autoilijat tyypillisesti tekevät yli 20 minuutin pysähdyksiä – on todennäköisesti jäänyt enemmän tilastosta pois kuin lyhyitä matkoja.

Kaikki tilaston matkat eivät myöskään ole mökki- tai lomamatkoja, vaan mukana on myös muista syistä matkustavia ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia.

Äänenpainot tarpeettoman matkustamisen välttämisestä koventuivat kahden vertailuviikonlopun välillä.

Toissa viikonloppuna tarpeetonta ulkomaille matkustamista oli jo kehotettu välttämään, mutta kotimaan matkailu ei ollut juuri noussut puheenaiheeksi.

Viime viikolla myös kotimaan matkailusta alettiin puhua kriittisempään sävyyn, kun kansalaisia oli kehotettu välttämään kokoontumisia ja tarpeetonta julkisilla paikoilla oleilua.

Mökille lähtemisestä ei ollut varsinaisia ohjeita, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kehotti torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa harkitsemaan lähtöpäätöstä oman tilanteensa mukaan.

”Aina, kun liikutaan paikasta toiseen, taudin leviämisen riski kasvaa”, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) puolestaan muistutti samassa yhteydessä.

Näin luvut on saatu

HS pyysi Telialta tietoja siitä, kuinka paljon Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta matkustettiin 14.–15.3. ja 21.–22.3. viiteentoista suurimpaan mökkikuntaan sekä Kittilään ja Kolariin.

Tiedot on kerätty Telian asiakkaista saatujen mobiiliverkko­havaintojen perusteella. Niiden avulla on tehty laskennallinen arvio koko väestön liikkeistä.

Matkalla tarkoitetaan paikkakuntien välistä liikkumista, jossa sekä lähtö- että päätepisteessä on vietetty vähintään kolme minuuttia. Alle 20 minuutin huoltoasema- tai muita pysähdyksiä matkojen varrella ei ole otettu huomioon.

Liikkuminen|”Mitä ne tänne tulevat sitä tuomaan” – tuhannet uus­maalaiset ovat paenneet korona­virusta mökeilleen, ja nyt se uhkaa mökki­kuntien terveyden­huoltoa

Poikkeusolot|”Matkailun täytyy loppua”, sanoi lääkäri, ja niin tapahtui – Lappiin suuntaava liikenne on vähentynyt selvästi