THL julkaisi uudet laskelmat: Viruksen leviäminen näyttää odotettua pahemmalta, mutta arvio tehohoitoon joutuvista on madaltunut - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Tartunnat

THL julkaisi uudet laskelmat: Viruksen leviäminen näyttää odotettua pahemmalta, mutta arvio tehohoitoon joutuvista on madaltunut

Arvion mukaan epidemian huipun aikana sairaalahoidossa olisi yhtä aikaa hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa 280.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Säätytalolla tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 25.3. 21:34, Päivitetty 25.3. 21:36

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi keskiviikkona uudet päivitetyt arvionsa koronaviruksesta.

Arvio sisältää sekä positiivista että kielteistä kehitystä. Viruksen leviäminen näyttää hallituksen toimista huolimatta odotettua pahemmalta, mutta arvio tehohoitoon joutuvista on madaltunut merkittävästi.

THL julkaisi kaksi skenaariota, jotka perustuvat laitoksen ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen. Mallia päivitetään jatkuvasti.

Toisessa skenaariossa noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsisi 3 600 potilasta.

Arvion mukaan epidemian huipun aikana sairaalahoidossa olisi yhtä aikaa hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa 280. Suomen järjestelmä kestäisi tämän hyvin, koska tehohoitopaikkoja on käytännössä noin 300, ja määrä voidaan nostaa nykyiselläkin kapasiteetilla noin tuhanteen.

Tämä skenaario perustuu oletukseen siitä, että viruksen R0-luku on 1,6. Se tarkoittaa, että koronavirustartunnan saanut henkilö tartuttaisi 1,6 uutta ihmistä.

Ilman mitään rajoituksia koronaviruksen R0-luvun arvioidaan olevan runsaat 2.

THL on arvioinut myös synkempää skenaariota, jossa R0-luku on 1,8. Siinä sairaalahoitoa tarvitsisi epidemian aikana 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000. Tällöin epidemian huipulla teho-osastolla olisi enimmillään yhtä aikaa noin 500 potilasta, sanoo Turun yliopiston professori Kari Auranen tiedotteessa.

Arviot tehohoitoon joutuvista ovat alentuneet viime viikolla julkaistuista THL:n skenaarioista. Niissä pahimmassa mahdollisessa tilanteessa sairaalahoitoa tarvitsisi 32 000 ihmistä, ja tehohoitoon joutuisi runsaat 8 000 ihmistä.

Sen sijaan arvio viruksen leviämisestä on pessimistisempi kuin viime viikolla julkaistussa ennustemallissa. Silloin THL oletti että suurin piirtein siihen mennessä ilmoitetuilla rajoitustoimilla R0-luku saataisiin painettua 1,4:ään.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoo Yleisradiolle, että ihmisten väliset kontaktit ovat väestöryhmästä ja sijainnista riippuen vähentyneet 25–50 prosenttia, mutta se ei ole taltuttanut virusta riittävästi.

Tiedotteessa THL toteaa, että ennusteet tarkentuvat uuden tiedon myötä ja ”on edelleen epäselvää, mikä on uuden koronaviruksen luontainen leviämiskyky ja tartuttavuus”.

”Esimerkiksi Italian Lombardiassa on arvioitu, että tartuttavuusluku (R0) ennen rajaamistoimia oli hieman yli 3. Olemme ottaneet tämän huomioon ja tuottaneet kaksi skenaariota, joissa toisessa R0=1,6 ja toisessa R0=1,8”, Auranen sanoo tiedotteessa.

”Ennusteet tarkentuvat, kun voimme käyttää Euroopasta saatuja tietoja. Mallissa on otettu huomioon tehohoitoa tarvitsevien potilaiden ikäjakauma Ranskasta”, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Ylelle Leino sanoo, että nelisenkymmentä prosenttia suomalaisista saa tartunnan seuraavien kuukausien aikana. Leinon mukaan hallituksen tekemien rajoitusten suurin vaikutus on se, että riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat on voitu eristää kontakteista muihin.

”Tottakai näillä rajoituksia on merkitystä. Jos ei olisi mitään tehty, mentäisiin kohti samaa tilannetta kuin Lombardiassa Italiassa”, Leino sanoo Ylelle.

THL ei kertonut uusien arvioidensa yhteydessä koronan arvioitua kuolleisuusprosenttia.

Epidemian pituudeksi THL arvioi nykytiedoilla 4–6 kuukautta.

HS kertoi keskiviikkona, että THL:n päivitettyjä arvioita olisi synkentänyt jo aiemmin saatu tieto siitä, että viikoilla 10 ja 11 Suomeen olisi palannut arviolta parisataatuhatta ulkomailla ollutta suomalaista. Palaajat olivat pääasiassa turisteja.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Salminen ei vastannut HS:n haastattelupyyntöön.

Yleisradiolle Salminen sanoo, että ”luvut eivät perustu niihin”, viitaten palanneisiin.

”Vaikea ymmärtää, mistä tuollainen käsitys on voinut syntyä”, Salminen sanoo Ylelle.

Seuraa uutisia tästä aiheesta